Miloje se javlja iz NBA: Očekujem Micića uskoro ovde, Beli je pronašao svoj klub, uživam u radu sa Kerom i Karijem,

07.01.2022

16:36

0

Nekadašnji trener Mege oduševljen je radom u NBA ligi, najavljuje skori povratak Kleja Tompsona

Miloje se javlja iz NBA: Očekujem Micića uskoro ovde, Beli je pronašao svoj klub, uživam u radu sa Kerom i Karijem,
20200611ivMegaDekiCiao18 - Copyright Foto: Ivica Veselinov/MN PRESS

Samo devet godina nakon što je postao trener Mege, Dejan Milojević uspeo je da dođe do mesta u stručnom štabu jednog od najboljih NBA klubova – Golden Stejt Voriorsa.

On je 2009. godine završio bogatu igračku karijeru, a tada nije ni pomišljao da će se baviti trenerskim poslom. Po sopstvenom priznanju, u tom trenutku trenerski poziv ga nije ni najmanje privlačio, pa je zato i preuzeo funkciju sportskog direktora Mege. Ali desio se splet neobičnih okolnosti da je tadašnji trener Vlada Vukoičić otišao u reprezentaciju, prvi pomoćnik Đorđe Adžić je postao skaut Orlanda, a drugi asistent Nenad Ćirković je dobio angažman u drugom klubu.

- U takvoj konstelaciji stvari ja sam odradio pripremni period sa ekipom dok se ne pronađu novi pomoćnici. Međutim, u tom trenutku u meni se javila velika ljubav prema trenerskom poslu. Ipak, od svega toga ne bi bilo ništa bez Miška Ražnatovića, koji je bio najzaslužniji za sve to. Upravo je on i pre mene video i prepoznao da ja mogu da budem trener. Od prvog našeg razgovora na tu temu imao sam veliku njegovu podršku i poverenje i on je sigurno najzaslužniji što sam ja postao trener – rekao je Milojević za sajt svog nekadašnjeg kluba.

Popularni "Miloje" je Megi doneo prvi trofej u istoriji kluba (Kup Radivoja Koraća 2016. godine), a za osam godina njegovog rada iz Mege je draftovano čak 11 igrača! Mega je na taj način postala najplodonosniji klub za NBA tržište van američkog kontinenta i ravnopravno stala, rame uz rame sa najuspešnijim američkim univerzitetima. Šestorica igrača su direktno iz Meginog dresa zaigrala u NBA ligi – Nikola Jokić, Ivica Zubac, Timote Luvavu-Kabaro, Vlatko Čančar, Goga Bitadze i Marko Simonović, dok je Adam Mokoka iz Mege otišao u Čikago na dvostrani ugovor.

- Sa svim tim momcima sam i dalje u kontaktu. Redovno se čujemo, a kad god nam to obaveze dozvoljavaju mi se i viđamo. Imali smo veoma specifičnu atmosferu u Megi, fenomenalan ambijent i sa svim igračima sa kojim sam radio zaista sam ostao u odličnim odnosima i to je sjajna stvar.

Prošla sezona ostaće upamćena po tome što su dva Srbina ponela titule najkorisnijih igrača u dva najelitnija košarkaška takmičenja na svetu. Nikola Jokić bio je MVP NBA lige, a Vasilije Micić MVP Evrolige. Ono što ih povezuje je činjenica da su obojica igrala za Megu i da ih je trenirao upravo Dejan Milojević.

- Neverovatno je da MVP priznanja u dva najkvalitetnija takmičenja na svetu dobiju dvojica nekadašnjih igrača Mege. To je na neki način i veliki uspeh za sve nas iz Mege, jer je to najbolji dokaz da smo radili pravi posao. Očekujem i da će Vasa Micić uskoro da dođe u NBA i siguran sam da će i on imati šta da pokaže u Americi.

Mega/Privatna arhiva
 

Sada je asistent u stručnom štabu Golden Stejta, jednog od najboljih klubova NBA.

- Za sada, posle ovih nekoliko meseci provedenih u NBA, mogu da kažem da imam divan posao i da uživam.

Svemu tome svakako doprinose i odlični rezultati Voriorsa ove sezone koji su pri vrhu Zapadne konferencije:

- Posle pripremnog perioda videli smo da je ekipa vrlo kompaktna, da smo odigrali veoma dobro pripremne utakmice i da možemo ove sezone da napravimo dosta. Idemo polako, korak po korak, ne planiramo previše unapred. Želimo da pobedimo svaku moguću utakmicu i to za sada funkcioniše dosta dobro.

O saradnji sa prvim trenerom Stivom Kerom, nekadašnjim saigračem Majkla Džordana u legendarnoj generaciji Bulsa, i prema pisanju američkih medija novim trenerom selekcije SAD, Milojević kaže:

- Izuzetan čovek i vrhunski trener. Čast mi je što sam u njegovom stručnom štabu i što sam u prilici da mu pomažem.

 

 

Prva zvezda Vorirsa je Stef Kari, jedna od najvećih zvezda NBA, a od ovde sezone i najbolji trojkaš u istoriji lige.

- On je jedan od najboljih igrača u istoriji lige i verovatno najbolji šuter svih vremena. Pored toga je i sjajan čovek i uživanje je sarađivati sa njim. Neverovatno je koliko je fokusiran. Stalno želi da se takmiči, konstantno sebi postavlja nove ciljeve, tako da svi rezultati koje postiže nisu slučajni.

Mega Mozzart/Privatna arhiva/Golden State Warriors
 

Bez svake sumnje, period adaptacije u novom klubu i novom sistemu rada za Milojevića je bio lakši uz poznato lice – Nemanju Bjelicu.

- Mislim da je Beli našao pravi klub za sebe u NBA ligi. Golden Stejt kao ekipa koja voli da igra nesebično, da igra sa pasom više. Prvi smo po broju dodavanja i asistencija u NBA ligi i to je ono što on voli. Sa pozicije pet, na kojoj faktički igra, on je praktično plejmejker. Vrhunski je i šuter tako da pravi mnogo problema protivnicima. Osim toga, baš mi je drago da smo zajedno, da se družimo i da uživamo u uspesima Golden Stejta.

Milojević nije krio da su ambicije Voriorsa u ovoj sezoni šampionske:

- Cilj nam je šampionski prsten i bio bih neizmerno srećan ako se to dogodi. Ali, rano je o tome pričati. Prvenstveno plan nam je da ostanemo zdravi i da nam se vrate povređeni igrači koje imao. Klej Tompson će uskoro biti na terenu, a malo malo posle njega i Džejms Vajzmen. Nadam se da ćemo biti zdravi i verujemo da ova ekipa može mnogo da uradi. Da li će to biti titula, videćemo. NBA je najjača liga na svetu i svako svakog može da pobedi. Zato uopšte ne treba gledati previše unapred već ići samo korak po korak.

Posle sjajnih rezultata sa Megom, učešća u stručnom štabu reprezentacije, dolaska u NBA, Milojević ima jasan stav kada su u pitanju ambicije za budućnost:

- Želim samo da kao i do sada uživam u košarci. Uživao sam u svakom klubu gde sam igrao i radio i daću sve od sebe da uživam dokle god se budem bavio ovim poslom. Ne gledam ništa dugoročno, važno mi je samo da trenutno uživam u košarci, a to sada u Golden Stejtu upravo i radim - zaključio je Milojević.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike