Kome u hrvatskom fudbalu smeta Davor Šuker?

28.06.2021

11:12 >> 11:14

0

Predsednik očigledno nema podršku matičnog i svog saveza, šta se krije iza svega?

Kome u hrvatskom fudbalu smeta Davor Šuker?
Copyright Davor Šuker, Profimedia

Bliži se vanredna Izborna skupština Fudbalskog saveza Hrvatske (HNS), zakazana za 29. jul, a još se ne zna da li će predsednički kandidat biti Davor Šuker, i dalje prvi čovek HNS-a. Njemu mandat ističe u decembru ove godine.  

Naime, Fudbalski savez Zagreba još uvek se nije izjasnio hoće li Šuker biti njegov kandidat kao i na prošlim izborima. Procedura se zna.

Šuker mora imati podršku matičnog županijskog saveza, a to je upravo Zagrebački nogometni savez, jer kandidati županijskih saveza pre kandidature moraju imati prebivalište u dotičnoj županiji najmanje godinu dana. 

To u prevodu znači da ga ne može kandidovati neki drugi županijski savez. Međutim, sve je jasnije da ZNS neće stati iza Šukera, a odmah se postavlja pitanje zašto je Šuker izgubio podršku ZNS-a?

Iza svega po svemu sudeći stoji Zdravko Mamić, koji, iako boravi u Međugorju kao begunac od hrvatskog pravosuđa, još uvek ima ogroman uticaj na čelnike ZNS-a, ali i većinu ljudi u Izvršnom odboru HNS-a, koji se takođe žele odreći Šukera. 

Kad je u pitanju ZNS, sve konce vuče Tomislav Svetina, koji ima ambiciju da preuzme neke najviše funkcije u novom sistemu HNS-a, ali isto tako i član Izvršnog odbora ZNS-a i čelnik Lokomotive, ali i Šukerov savetnik (!?) Božidar Šikić, koji bi u tom slučaju bio novi predsednik ZNS-a.

Sve je već poznato, Zdravko Mamić vuče poteze iz senke i želi da ima potpunu kontrolu nad sistemom pa mu ne odgovara Šukerova nezavisnost u radu. Sigurno mu ne odgovara ni to što nije bilo uplitanja u rad struke ni jedne selekcije. 

I u tom slučaju nikoga nije briga za ogroman Šukerov doprinos na međunarodnoj promociji hrvatskog fudbala, niti se iko pita šta je Šuker loše uradio da bi morao otići s predsedničke funkcije. Isto tako niko se ne obazire na to kako će UUEFA gledati da s predsedničke funkcije HNS-a prisilno odlazi član njezinog Izvršnog odbora. 

Šukeru ugled u svetu, međutim, niko ne može uzeti, on još uvek gde god se pojavi otvara sva vrata i svojim uticajem može mnogo da pomogne hrvatskom fudbalu. Onima koji ga žele smeniti to valjda ništa ne znači, bitniji su im neki lični interesi. Najžalosnije od svega je da se još uvek sve pita Zdravko Mamić. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike