Kokoškov: Naš hendikep je što uvek imamo drugačiji tim, ali znamo šta nam je misija

16.02.2021

10:09 >> 10:49

0

Autor: M. R.

Selektor košarkaša Srbije pred duele sa Gruzijom i Švajcarskom

Kokoškov: Naš hendikep je što uvek imamo drugačiji tim, ali znamo šta nam je misija
Copyright MN Press

Srbija je spremna za poslednju akciju u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine. Od ponedeljka je nacionalni tim ponovo na okupu, a danas kreće put Gruzije. Tamo će “orlovi” odigrati utakmice sa Gruzijom (petak) i Švajcarskom (nedelja). Očekivanja pred poslednja dva duela izneo je na pres konferenciji selektor Igor Kokoškov, koji zbog obaveza u Fenerbahčeu neće voditi tim na prvom susretu.

Želim da vam se zahvalim na dolasku, jer živimo u vremenu pandemije, nismo ni znali da li ćemo imati  kontakt sa medijima – rekao je na početku Kokoškov. – Još jedan pokazatelj da mediji ima veliko interesovanje za nacionalni tim. Mi smo toga svesni, svesni smo misije koje imamo u ovim prozorima. Nemamo kalkulaciju, na obe utakmice ćemo imati isti pristup kao i do sada. Znamo šta moramo da uradimo. Naš fokus je na Gruziji u petak i Švajcarskoj u nedelju. Igrali smo protiv oba tima, dobro se poznajemo. Naš cilj je bio da vidimo ko je dostupan od igrača, ko je tu, ko je u mogućnosti da odigra ovaj prozor. Entuzijazam i energija postoje, to nikada nije bio problem. Nema mnogo vremena za analizu.

Pročitajte još

Reprezentacija bi trebalo da bude na drugoj utakmici jača za igrače koji igraju u evroligaškim timovima – Vasilija Micića (Efes) i Marka Gudurića (Fenerbahče).

Moram da priznam, nadam se da ne sumnjate da smo pokušali sve ideje da realizujemo. Veliku pomoć imam u stručnom štabu… Moji pomoćnici su veliki posao odradili – dali smo igračima mogućnost da dobiju dozvolu od svojih klubova i da igraju. Voljni momenat je postojao. Mi smo dali mogućnost i šansu da dobiju dozvolu. Njihovo je bilo da kažu da mogu ili ne mogu. Bilo je mnogo posla, ako kažemo koliko zvučaće kao da se žalimo.

Ekipe koje igraju u na papiru slabijim reprezentacijama, imaju jednu prednost u odnosu na našu.

– Naš fokus je uvek bio isti, moramo da budemo realni, da je naš hendikep da svako okupljanje je nova reprezentacija. Reprezentacija srednjeg doma, bez Evrolige i NBA su uvek na okupu. Sa Gruzijom sam bio osam godina, uigrani su, oni su u prednosti u odnosu na nas. Kod njih Šermadini igra poslednjih deset gpdoma- Mi kao reprezentacija sa mnogo NBA i evroligaških igrača – uigranost nije naša prednost u odnosu na Gruziju, Švajcarsku. To su timovi koji su uigrani, igraju zajedno… Mi imamo tri ili četiri treninga i onda igramo sa timovima koji su zajedno deset godina. Ali, motivacija neće biti problem.

Pročitajte još

Selektor je rekao da je ispratio Kup Radivoja Koraća, a i da gleda generalno mečeve na kojima igraju kandidati za reprezentaciju, kad god ima mogućnost.

– Imamo kablovsku na TV u Istanbulu, gledam sve naše utakmice, ne samo zbog opisa posla. Igrače koje smo doveli, a igrali su turnir sam gledao… Pratio sam rezultate i utakmice. To je deo mog posla. Ne samo za ovaj turnir Kupa Radivoja Koraća, nego i kroz komunikaciju sa struččnim štabom. To je moja obaveza i zadovoljstvo.

Pričao je Kokoškov i o zdrastvenom stanju ekipe.

– Razgovarao sam sa našim lekarskim timom, na čijem čelu je doktor Gaga Radovanović. Nemamo nikakvih ozbiljnijih stvari koje nas brinu. Samo treba da kompletiramo testove na koronu, to nam je obaveza za ulazak u “balon” – zaključio je Kokoškov.

Iz grupe E na EP 2022. godine plasiraće se sigurno Gruzija, kao jedan od domaćina, i uz nju još dve selekcije. Stanje na tabeli pred poslednji “prozor” je sledeće: Gruzija 4-0, Srbija 2-2, Finska 1-3, Švajcarska 1-3. Našoj selekciji je za siguran prolaz potreban jedan trijumf u poslednjem “prozoru”.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike