Ko je bio Nenad Stekić? Na stazu kročio sa 12 godina, a nije mu dugo trebalo da pređe "magičnu" granicu

18.07.2021

17:15 >> 19:16

0

Preminuo je u 71. godini

Ko je bio Nenad Stekić? Na stazu kročio sa 12 godina, a nije mu dugo trebalo da pređe "magičnu" granicu
Copyright Nenad Stekić, MN Press

Nenad Stekić je premino u 71. godini, a Srpski atletski savez se oprostio od legendarnog skakača udalj.

Nenad Stekić, ( 7. mart 1951 –  18. jul 2021), je bivši jugoslovenski atletičar. Bio je član AK Crvena zvezda.

Na atletsku stazu kročio je kad je imao 12 godina, a već sa 14 je imao prve rezultate. Počeo je kao skakač uvis, a kasnije je nastavio kao skakač udalj. Bio je pionirski prvak, grada, republike i Jugoslavije, a tek posle toga opredelio se za skok udalj. Prvi rezultat mu je bio 6,26 m, a samo dve godine kasnije prešao je “magičnu” granicu od sedam metara.

Pet godina je bio “vlasnik” evropskog rekorda u skoku udalj – 8,45 m (Montreal, 1975). Proglašen je za najboljeg sportistu u Jugoslaviji iste godine kada je postavio evropski rekord. Na prvenstvima Evrope osvojio je tri srebrne medalje (Rim 1974 – 8,06, Prag 1978 – 8,12 i Zindelfingenu 1980 – 7,91 dvorana).

 

Bio je dvostruki prvak Mediteranskih igara, te osvajač zlatne i srebrne medalje na Univerzijadama. Na Svetskom prvenstvu u Helsinkiju 1983. bio je peti (8,09 m). Za reprezentaciju Jugoslavije nastupao je 64 puta. U timu Evrope nastupao je na Svetskom kupu 1977 – navedeno je na sajtu SAS.

Povdom tužne vesti, oglasio se i predsednik Srbije, Aleksandar Vučić.

– Sa velikom tugom sam primio vest o smrti legendarnog Nenada Stekića, proslavljenog sportiste koji je svojim medaljama na brojnim međunarodnim takmičenjima ispisao sjajna poglavlja istorije atletike u našoj zemlji.

Svojim rekordima i posvećenošću, ostavio je jedinstven trag u našoj i svetskoj sportskoj areni u kojoj se nadmetao sa najvećim svetskim imenima i sa kojima se upisao u sam vrh ovog sporta. Njegova dostignuća bila su i ostala uzor generacijama mladih sportista. Neka počiva u miru – navodi se u telegramu predsednika Vučića.

pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike