Ko će stići do velikog blaga iz života Dijega Maradone? Cena će biti paprena

17.04.2021

10:19

0

Autor: D. B.

Jedna aukcijska kuća iz SAD počinje do sada neviđenu akciju

Ko će stići do velikog blaga iz života Dijega Maradone? Cena će biti paprena
Copyright Profimedia

Ovakva prilika pruža vam se jednom u životu. Dres pokojnog Dijega Armanda Maradona u kome je igrao svoj prvi meč za nacionalni tim Argentine na SP 1982. godine protiv Belgije, na kome je i potpis fudbalske ikone biće prodat na aukciji.

Prema procenama početna cena za ovaj dres biće 150.000 dolara, a aukciju organizuje kuća “Gotta Have Rock and Roll” iz Nju Džersija.

Što se tiče javnih aukcija nikada nije bilo ovakvog predmeta. Kada znamo šta je Maradona postigao tokom karijere i kada znamo koliko dresova je nosio, teško da može da se nađe ovako unikatan – objasnio je Aleks Meknikol koji se nalazi na čelu ovog projekta.

Aukcijska kuća tvrdi da je do dresa iz 1982. godine došla zahvaljujući jednom novinaru iz Argentine i da je reč o nečemu što zaslužuje mesto u muzeju.

Teško je da budeš neko ko voli fudbal, a da ne budeš neko ko je voleo Maradonu – tvrdi Meknikol.

Maradona nije pozvan četiri godine ranije u tim koji se nadmetao na SP 1978. godine, zbog toga što je tadašnji selektor Cezar Luis Menoti procenio da je suviše mlad da bi izdržao pritisak velikog takmičenja. Bilo je tada mnogo zamerki zbog ovakve odluke pošto je Dijego debitovao kao fudbalski profesionalac sa 15 godina, a prvi put je zaigrao za nacionalni tim sa 17.

Kada je došlo doba za šampionat u Španiji četiri godine kasnije, Dijego je već bio ikona. Za njegovu voljenu Boku juniors potpisao je 1981. godine i doneo joj je titulu. Pre SP već je bio prodat Barseloni i to za u tom trenutku rekordnih 5.000.000 funti. Na svom prvom meču na SP nije se dobro proveo pošto je često morao da se bori protiv nekoliko defanzivaca Belgije koja je na kraju slavila rezultatom 1:0.

U drugom meču u grupi Argentina je pobedila Mađarsku sa 4:1, a Dijego je postigao dva gola. “Gaučosi” su prošli dalje pobedom na Salvadorom od 2:0 i kao drugoplasirani tim grupe prošli su u sledeću fazu.

Sistem takmičenja tada je bio takav da se u drugoj fazi igralo u grupama od po tri reprezentacije. Dijegovoj Argentini rivali su bile supersile Italija i Brazil. U oba sudara su poraženi (od Italijana 2:1, od južnoameričkih rivala Brazilaca 3:1) i šampionat je za Maradonu završen.

Profimedia

Od kada je Mardona preminuo prošle godine cene dresova koje je nosio su skočile nekoliko puta. Recimo, onaj u kome je postigao gol rukom protiv Engleske na SP 1986, onaj gol koji je obeležen kao “Božja ruka”, procenjen je na 22.000.000 dolara. Taj dres je u rukama bivšeg fudbalera Stiva Hodža i on tvrdi da ga nikada neće prodati.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike