Klinka (18) piše istoriju US Opena: Dugo pauzirala zbog škole, bila spremna na ispadanje, sada je u polufinalu

09.09.2021

09:46 >> 09:51

0

Rezervisala avio-karte za kraj kvalifikacija, sada je u polufinalu

Klinka (18) piše istoriju US Opena: Dugo pauzirala zbog škole, bila spremna na ispadanje, sada je u polufinalu
Copyright Ema Radukanu, Tanjug/AP Photo/Elise Amendola

Ema Radukanu je ispisala istoriju US Opena. Ova 18-godišnja Britanka postala je prva kvalifikantkinja koja je stigla do polufinala ovog grend slema. 

Ovaj uspeh je iznenadio i nju, pošto je priznala da je imala rezervisane karte za povratak kući odmah posle kvalifikacija.  

Ipak, devojka koja u novembru puni 19 došla je među najbolje četiri tako što je izbacila olimpijsku šampionku Belindu Benčić u dva seta, 6:3, 6:4.  

Stvarno nisam očekivala da ću biti ovde. Imala sam rezervisan let za kraj kvalifikacija. To je jako lep problem – rekla je Radukanu uz osmeh. 

Ona je rođena Torontu od oca Rumuna i majke Kineskinje. U Englesku se preselila sa dve godine, a tenis je počela da igra sa pet. Sada je 150. na WTA listi, što joj je najbolji plasman u karijeri. Eventualnim trijumfom bi postala najbolje rangirana Britanka i došla bi oko 50. pozicije.

Njena sledeća protivnica je Marija Sakari, 18. teniserka sveta. Radukanu je do polufinala došla uprkos dugačkoj pauzi, koju je napravila zbog kovida, ali i škole. 

Nisam se takmičila godinu i po dana, ali sad sam tu. Ovo dokazuje da je sve moguće ako verujete u sebe. Gladna sam pobeda, hoću da trijumfujem u svakom meču koji igram, tako da ne želim da se zanosim. Kada igrate turnire, nekako se prebacite na autopilota vaših rutina, a oporavljate se u slobodnim danima – objašnjava Radukanu. 

Ona je posle igranja na glavnom stadionu “Artur Eš” otkrila jedan zanimljivi detalj. 

– Kada sam danas izašla na teren, rekla sam sebi: “Ovo je možda poslednji put da igraš na ‘Arturu Ešu’”. Zato sam rekla sebi da ću da se opustim i uživam u svemu. 

Nažalost, u polufinalu neće imati podršku roditelja, Jana i Rene, zbog ograničenja putovanja. Ni oni nisu ovo očekivali, a proces dolaska traje dve nedelje, tako da je bilo kasno i za četvrtfinale. 

Ona je rekla da je neverovatnu pribranost koju je pokazala naučila od njih. 

– Mislim da mir i mentalna snaga definitivno dolaze od mog vaspitanja i odrastanja. Oba roditelja su mi od vrlo ranog uzrasta usadili da imam pozitivan stav na terenu. Kad sam bila mlađa, definitivno mi je bilo zabranjeno da pokazujem bilo kakvo loše ponašanje. To sam naučila od malena i to me prati do sad.  

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike