Kako Pukuševski ulazi u istoriju NBA i zbog čega neće ugroziti Brajantov rekord?

22.12.2020

09:45 >> 09:49

0

Autor: Adam Štulić

Nekoliko zanimljivih statističkih podataka pred početak sezone

Kako Pukuševski ulazi u istoriju NBA i zbog čega neće ugroziti Brajantov rekord?
Copyright Tanjug/AP Photo/Sue Ogrocki

U noći između utorka i srede počinje NBA sezona, koja će ove takmičarske godine biti bogatija za još jednog srpskog košarkaša.

Aleksej Pokuševski je trenutno najmlađi NBA igrač i mogao bi već u ruki sezoni da uđe u istoriju najjače lige na svetu, jer će, ukoliko zaigra za Oklahomu na premijeri protiv Hjustona, postati tek 28 košarkaš koji je sa 18 godina bio učesnik NBA utakmice.

U toj kategoriji je aposlutni rekorder Kobi Brajant, koji je u sezoni 1996/97. odigrao 80 utakmica za Lejkserse, ali mladi Srbin neće biti ni blizu tog dostignuća, s obzirom da 26. decembra puni 19 godina.

Pošto je potpisao najveći ugovor u istoriji lige, grčki superstar Janis Adetokumbo pokušaće ove sezone da uđe u društvo legendarnih Lerija Birda, Bila Rasela i Vilta Čemberlejna, koji su jedini uspeli da tri puta zaredom ponesu MVP priznanje. Podsetimo, Janis je već postao prvi Evropljanin dvostruki najkorisniji igrač lige i treći, uz Karima Abdul Džabara i Lebrona Džejmsa, koji je dva prestižna priznanja dobio pre 26 godine.

Pročitajte još

Kad smo kod Lebrona, pred njim je novo ispisivanje stranica istorije najjače košarkaške lige na svetu. U novu sezonu Lebron ulazi sa 995 uzastopnih utakmica na kojima je postigao više od 10 poena i do brojke od 1000 bi mogao da stigne baš na svoj 36. rođendan, pretposlednjeg dana tekuće godine na utakmici protiv San Antonija.

Takođe, Džejmsu nedostaje još šest tribl-dabl učinaka da bi stigao do 100, 654 asistencije od 10.000, 759 poena od 35.000, te 1.448 minuta od 50.000.

Golden Stejt je konačno dočekao prvu zvezdu tima Stefa Karija, kojem treba još 65 ubačenih trojki, da bi na drugom mestu veče liste najboljih trojkaša prestigao Redžija Milera, koji je karijeru završio sa 2.560 preciznih šuteva van linije 7.25 metara (lider je Rej Alen sa 2.973 postignute trojke).

Posle skoro dve godine na teren se, posle oporavka od povrede Ahilove tetive, vraća košarkaš Hjustona Džon Vol, a koliko je trajao njegov oporavak prikazano je kroz nekoliko zanimljivih podataka.

Od Volovog poslednjeg meča Deni Grin je odigrao 158 utakmica, Džejms Harden je ubacio 4.887 poena, Nikola Jokić ostvario 1.085 asistencija, a Janis Adetokumbo imao 1.664 skoka.

Statističari procenjuju i da bi 500.000 trojka u istoriji NBA lige mogla da bude postignuta na meču između Dalasa i LA Lejkersa, koji se igra na božićno veče.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike