Kako je rasla legenda: Kristijano Ronaldo protiv Srbije i Partizana - dao gol, ali nije se proslavio

07.12.2020

19:21 >> 22:36

0

Istorijat duela Portugalca i naših timova počeo je da se razvija od 2002. godine

Kako je rasla legenda: Kristijano Ronaldo protiv Srbije i Partizana - dao gol, ali nije se proslavio
Copyright Kristijano Ronaldo i Nikola Maksimović foto: MN Press

Kristijano Ronaldo u Beogradu po četvrti put u karijeri! Do prethodnog dolaska 2019. godine u kvalifikacijama za EP 2021, usta su nam bila puna dok smo izgovarali činjenicu da veliki CR7 nikad nije pobedio u Beogradu, niti je postigao gol.

Pročitajte još: Drulović za 24sedam o favoritu u grupi A: Portugal nije više samo Kristijano Ronaldo

Iz toga se izvodio zaključak da mu Beograd, Srbija, pa i srpski klub Partizan protiv koga je debitovao na međunarodnoj sceni 2002. godine, nikako ne odgovaraju kao protivnici, a onda je 7. septembra prošle godine rešio jednom zasvagda da nas ućutka i pokaže zašto je on jedan od najvećih fudbalera planete. U odlučujućem meču za ostanak u konkurenciji za plasman na EP, Portugalci su pobedili “orlove” na “Rajku Mitiću” sa 2:4, a Ronaldo se upisao u strelce u 80. minutu kod 1:3 za goste.

MN Press

Tada smo se naivno tešili šansom da ćemo kroz baraž u Ligi nacija obezbedimti plasman na kontinetalno takmičenje, a danas posle neuspeha protiv Škotske naša fudbalska stvarnost izgleda sumorno, traže se novi selektor, polarizuje se fudbal na ljude za Kokezu i protiv njega…

Ipak, ovo je samo priča o Ronaldu i Srbiji, o njegovom učinku u Beogradu.

Prvi susret sa našim glavnim gradom 19. septembra 2002. godine završio se rezultatski neslavno za tada 17-godišnjeg Portugalca. Njegov Sporting je gostovao Partizanu u 1. kolu Kupu UEFA, posle lisabonskih 1:3 za crno-bele, tako da je tadašnji trener “lavova” Rumun Laslo Belenji zaigrao pred praznim tribinama stadiona u Humskoj na sve ili ništa, sa dvojicom klinaca na krilu – Ronaldom i Kvarežmom.

Mada su obojica odigrala za “desetku”, Partizan je u produžecima došao do zasluženih 3:3, zbog čega se Ronaldo oprostio od UEFA takmičenja do sledećeg leta, kada je već postao član velikog Mančester junajteda. U tom statusu, kao “crveni đavo” i saigrač Nemanje Vidića, pojavio se na Marakani u proleće 2007. godine. “Orlovi” su u kvalifikacijama za EP 2008 očekivali meč sa zahuktalim Portugalcima svega četiri dana od najtežeg poraza u kratkoj istoriji, protiv Kazahstana rezultatom 2:1.

MN Press

Ronaldo na toj utakmici nije briljirao. Tražio je za sebe prostor prvo na levoj strani, ali tamo ga je sasekao britki Ivica Dragutinović, pa je prešao desno kod Igora Duljaja i gotovo isto prošao. Meč je završen 1:1 tako što je gol Tijaga anulirao Boško Janković. U revanšu, nekoliko meseci kaznije u Lisabonu, Ronaldo je ponovo bio bled. Simao Sabrosa je doneo prednost iz “slobodnjaka”, ali je Bane Ivanović izjednačio. Duel je obeležio potez selektor Portugala Luisa Skolarija, koji je pesnicom udario Dragutinovića i zbog toga bio kažnjen sa četiri utakmice suspenzije. Naravno, Portugalcima nije smetalo da kao drugi iz naše grupe, iza Poljske, odu u baraž, a Srbija ni to, ni svako naredno EP nije videla kao takmičar.

Sledeća prilika da Beograd vidi Ronalda dogodila se prošle godine, iako su dve reprezentacije igrale i u kvalifikacijama za EP 2016. godine u Francuskoj. U prvom meču Portugalci su u Lisabonu pobedili sa 2:1, a Ronaldo je bio skoro nevidljiv, dok u revanšu u Beogradu (1:2) 11. oktobra u Humskoj nije ni bio u njihovom sastavu. Tada je već bilo poznato da dalje idu Portugal, Danska i Albanija, pa je odlukom selektora Fernanda Santosa najbolji igrač ostao kući da odmara. Na samom EP u Francuskoj Portugalci su napravili iznenađenje osvajanjem titule najboljeg tima “starog kontinenta” golom Edera u finalu protiv domaćina šampionata.

Ronaldo je igrao protiv “orlova” i 25. marta 2019. godine u Lisabonu,  kada su “orlovi” kao bolji rival poveli golom Dušana Tadića iz penala, da bi konačnih 1:1 postavio vezni igrač Danilo pravom bombom pod prečku Marka Dmitrovića. Ronaldo se povredio posle pola sata igre, pa je još jedan neubedljiv nastup protiv našeg tima okončao mnogo pre poslednjeg sudijskog zvićduka.

MN Press

Pročitajte još: Lider novog talasa “orlova”: Mi smo Srbija i pokazaćemo kako se igra za zemlju i narod

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike