Kako je prgavi Irac iz Birmingema postao najskuplji igrač u istoriji Premijer lige (VIDEO)

07.08.2021

11:41 >> 11:53

0

Džek Griliš ima nešto od Džordža Besta, Pola Gaskojna i Dejvida Bekama

Kako je prgavi Irac iz Birmingema postao najskuplji igrač u istoriji Premijer lige (VIDEO)
Copyright Džek Griliš/Profimedia

Džek Griliš uživa popularnost fudbalskog superstara, status kakav su u javnosti na Ostrvu uživali samo najveći asovi poput Džordža Besta, Pola Gaskojna ili u novije vreme Dejvida Bekama.

Da li su Englezi u najskupljem igraču Mančester sitija i Premijer lige pronašli i zvezdu i budućeg lidera reprezentacije Engleske, pokazaće vreme, a sada je već izvesno da Griliš ima nekoliko važnih osobina svojih slavnih prethodnika koje ga vode ka fudbalskoj besmrtnosti – majstorstvo u nogama, izgled, harizmu na terenu i ponašanje van stadiona. Zato što poslednja karakteristika često izlazi iz okvira sportskih klišea i pokazuje njegov nemirni duh ima i onih koji veruju da je Siti bacio novac u vetar.

Griliš je 5. avgusta prešao u Siti za 117.5 miliona evra, što ga čini najskupljim igračem Premijer lige i rekorderom ispred Gereta Bejla koji je za 101 milion evra prešao 2013. godine iz Totenhema u Real Madrid.

Džek Griliš/Profimedia

Legenda kaže da je u Mančester siti došao zahvaljujući stalnom insistiranju Kevina De Brujnea kod Pepa Gvardiole da baš njega dovede i ne žali novac ako u Aston Vili budu zatezali u pregovorima. Prema informacijama novinara Independenta  Migela Dilejnija Belgijanac je vršio veliki pritisak, posebno od kraja prošle godine.

– Od novembra 2020. godine, De Brujne je stalno sugerisao Gvardioli, govoreći mu da treba da kupi Griliša. To se dogodilo nakon utakmice između Engleske i Belgije u Ligi nacija. Pep je neko vreme bio toliko opsednut Grilišom da je čak prekršio i lično pravilo – nikada ne razgovarajte o fudbalu na golf terenu – pisao je Dilejni

Dok je Griiš bio igrač Aston Vile, Gvardiola je bio pun komplimenata:

– On je neverovatan, talentovan, izuzetan igrač, vrhunski fudbaler. On uvek čini meč zanimljivim – pričao je Katalonac, a ništa se nije promenilo ni sada kada se nalazi pod njegovom komandom:

– Potrošili smo novac na Džeka, on će igrati na broju 10 jer verujemo u njega. Takođe smo mislili da će Mesi ostati u Barseloni, pa sada ne razmišljamo o njemu.

Prošlost Griliša nije ukazivala na to da će i mediji danas učestvovati u stvaranju njegovog imidža superstara. Pre svega za to je zaslužna promena nacionalnih boja. Griliš je kao dečak irskog porekla (rođen u Birmingemu 1995. godine), prvo igrao za sve selekcije Irske, od U17 do U21 reprezentacije. Zato je često preko društvenih mreža umeo  svojim navijačima u otadžbini da poželi srećan dan Svetog Patrika, sve dok nekome nije postalo jasno da će mu taj njegov irski indetitet predstavljati breme …

Kada je i njemu taj problem razložen i objašnjen, odmah je zatražio pauzu u nastupima za nacionalni tim Irske. Dogodilo se baš u trenutku kada ga je selektor Martin O Nil očekivao na okupljanjima reprezentativaca. I dok su neki poverovali da se Griliš na taj korak odluičio želeći odmor i fokus na klupske obaveze u Aston Vili, dotle je O Nilovom pomoćniku Roju Kinu bilo jasno odakle vetar duva i kako će se taj “odmor” završiti:

– Pretpostavljam da ćemo Džekov dolazak u reprezentaciju čekati do sledećeg Svetog Patrika – izjavio je tada Kin.

Jasno, bivši kapiten Mančester junajteda bio je u pravu. Griliš je postao član “gordog Albiona”, a ovog proleća igrao je u finalu protiv Italije. Kin mu, međutim, nije oprostio izdaju:

Rahim Sterling ili Džek Griliš, ne mogu da dozvole mladom momku da stoji ispred njih i da sa 19 godina izvede penal.

Reči prgavog Irca nisu mogli da menjaju raspoloženje navijača prema Grilišu. Za mnoge je on novi Gaskojn, koga na Ostrvu i dalje ludo obožavaju, a talentovana “desetka” iz Birmingema ima taj vic u nogama od slavnog Pola, pa i njegovo ponašanje van terena.  Još nije zaboravljeno da je u junu 2015. godine pronađen na Tenerifama kako mrtav pijan leži na ulici, tako da su ga navijači prepoznali, slikali i te fotografije su kasnije završile u tabloidima.

Verovalo se da je 20-godišnji tada naučio svoju lekciju, ali pet godina posle incidenta na odmoru u Španiji ponovo je došao pod udar štampe, jer je posle pijanke na početku krize sa COVID-19 u alkoholisanom stanju svojim džipom razlupao nekoliko automobila na parkingu. Ipak, Griliš je lako izašao i iz ovog problema i tada je postalo jasno da izrasta u ljubimca nacije.

Jedino mesto gde nije baš previše volje i cenjen, to je u njegovom rodnom Birmingemu, tamo gde je polovina okrenuta gradskom rivalu Aston Vile.

Pamti se da je u martu 2019. godine, tokom derbija u Birmingemu, navijač “plavaca”  utrčao na teren i nokautirao Griliša snažnim udarcem u glavu, za šta je dobio 14 nedelja zatvora.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike