Kada je Stanojević poslednji put vodio Partizan na "Marakani" derbi je obeležio detalj koji nije zabeležen nikada pre ni posle toga (FOTO, VIDEO)

06.04.2021

06:37 >> 07:25

0

Autor: Adam Štulić

Deset godina je prošlo od 141. večitog derbija

Kada je Stanojević poslednji put vodio Partizan na "Marakani" derbi je obeležio detalj koji nije zabeležen nikada pre ni posle toga (FOTO, VIDEO)
Copyright MN Press

Ako nešto među navijače Partizana može da unese mir pred 164. večiti derbi, koji se u sredu od 18 časova igra na stadionu “Rajko Mitić”, to je pogled na klupu kluba iz Humske. Na njenom čelu nalazi se strateg koji se u srca “grobara” uselio, između ostalog, i zbog pozitivnog skora u susretima sa najvećim rivalom.

Statista kaže da je Aleksandar Stanojević pet puta predvodio Partizan u prvenstvenim duelima protiv Crvene zvezde, a ono što sigurno prija oku svakog Partizanovca jeste podatak da njihovi mezimci sa aktuelnim šefom struke u mečevima za bodove nisu poraženi od branioca titule (četiri pobede u prvom mandatu i remi jesenas u Humskoj).

Čak i to što se 164. okršaj najvećih srpskih klubova igra na crveno-beloj strani Topčiderskog brda ne budi posebnu zebnju u taboru “parnog valjka”, pošto su prethodna dva puta sa Stanojevićem na klupi stadion večitog rivala napuštali u trijumfalnom raspoloženju i to bez primljenog gola (1:0 i 2:0). A posebno se pamti njegova poslednja pobeda na srpskoj “Marakani”.

MN Press

Bio je 26. novembar 2011. godine, u 13. kolu tadašnje Jelen Superlige na programu je bio 141. okršaj beogradskih večitih rivala, a Partizan je u goste Zvezdi stigao sa četiri boda više. Atmosfera je bila posebno podgrejana jer crveno-beli u prethodnih devet prvenstvenih derbija nisu osetili slast pobede, a dodatni teg im je predstavljala činjenica da su fudbaleri kluba iz Humske u komšiluk stigli sa šest uzastopnih pobeda u međusobnim okršajima za bodove.

Prvi nemiri na terenu najvećeg srpskog stadiona dogodili su se pre nego što je glavni sudija meča Danilo Grujić dao znak da utakmica počne. Naime, pristalice Zvezde su sat vremena pre prvog sudijskog zvižduka, dok vraćali ka svlačionici, zasule crno-bele topovskim udarima i bakljama prilikom ulaska u tunel, a najgore je, nekoliko desetina minuta kasnije prošao Vladimir Stojković, kojeg je jedna baklja pogodila u nogu.

MN Press

Za “ljutim neprijateljima” nisu zaostajale, što se pirotehnike tiče, ni najvernije pristalice Partizana, koji su posle samo nekoliko minuta od početka meča, velikom količinom baklji uspeli da zapale strunjaču koja je stajala ispod južne tribine, što je uslovilo prekid meča.

MN Press

MN Press

Pred više od 45.000 gledalaca fudbaleri u crveno i crno-belim dresovima vodili su veliku borbu, koju su gledaoci kraj malih ekrana mogli da gledaju tek od 10. minuta utakmice, pošto je direktan TV prenos na TV Prva kasnio. Sve do završnice prvog poluvremena situacija na travnatoj podlozi bila je pod kontrolom, da bi u 41. minutu Danilo Grujić pokazao na belu tačku, procenivši da je štoper Partizana Nemanja Rnić igrao rukom u kaznenom prostoru, posle slobodnog udarca koji je izveo Petković sa dvadesetak metara.

MN Press

MN Press

Ta odluka bila je kapisla koja je “zapalila” klupu crno-belih. Tadašnji sportski direktor Mladen Krstajić i trener Stanojević pored aut linije, a fudbaleri na terenu, žestoko su nekoliko minuta protestvovali kod arbitara, koji su nekako uspeli da smire situaciju i omoguće Evandru izvođenje najstrože kazne. Stojković je otišao u jednu, lopta u drugu stranu, ali je na nesreću domaćina, umesto u mreži, završila na stativi.

MN Press

“Gorelo je” u tim momentima na atletskoj stazi “Marakane”. Klupe večitih rivala popreko su se gledale, neretko i gestikulirale jedna prema drugoj, ali je prvi deo igre kako tako priveden kraju. I onda je usledilo nešto što se nikada pre, ali ni posle toga nije dogodilo. Fudbaleri i stručni štab Partizana pauzu između dva poluvremena proveli su klupi za rezervne igrače.

MN Press

MN Press

– Obraćao sam se sudiji pri kraju prvog poluvremena i govorio da mislim da nije bilo penala koji je dosuđen, bez psovki. Kolega Prosinečki je pomislio da nešto njemu dobacujem, a ja sam mu pokazao rukom da se ne obraćam njemu. Nikada u životu nisam komunicirao sa bilo kim od protivničkih igrača ili trenera, a Crvenu zvezdu poštujem kao najvećeg rivala – rekao je posle meča Stanojević.

Nisu crno-beli nikako mogli da se pomire sa Grujićevom odlukom da dosudi penal za Zvezdu, nastavili su se žestoki protesti na putu do tunela koji vodi u svlačionice, a u jednom momentu došlo je do veće gužve, koja je prethodila odluci Partizanove struke da, zbog svoje bezbednosti, ostanu na terenu.

MN Press

MN Press

MN Press

– Kada sam na kraju poluvremena krenuo ka Prosinečkom, neki ljudi su napravili gužvu, stvorila se tenzija, ali ništa strašno se nije dogodilo. Odlučili smo da ne idemo u svlačionicu, jer se nismo osećali bezbedno. Možda bi se nešto dogodilo, možda i ne bi, ali misli da je to bilo najbolje rešenje – dodao je strateg Partizana na konferenciji za medije.

Dva detalja iz finiša prvog poluvremena odredili su dalji tok meča. Promašen penal Evandra potpuno je skresao krila do tad, opasnijoj Zvezdi, dok je ostanak crno-belih na terenu tokom petnaestominutne pauze dodatno ujedinio igrače, ali i navijače Partizana koji su prethodno u dve frakcije (“Zabranjeni” na istoku), svako za sebe, pružali podršku svojim mezimcima.

MN Press

MN Press

MN Press

U drugih 45 minuta Partizan je potpuno kontrolisao meč i bilo je samo pitanje trenutka kada će Zvezdina odbrana kapitulirati pred naletima rivala. To se dogodilo u 71. minutu, kada je Zvonimir Vukić u slalomu obišao tri protivnička igrača i majstorskom završnicom krunisao asistenciju Marka Šćepovića, koji je samo sedam minuta kasnije iskoristio nesporazum Vilotića i istrčalog Bajkovića za veliko slavlje gostiju, četvrtu uzastopnu pobedu na stadionu najvećeg rivala, overu jesenje titule i utabanu stazu ka petoj uzastopnoj šampionskoj kruni, koju je posle smene Aleksandra Stanojevića na polusezoni, overio Avram Grant.

MN Press

MN Press

MN Press

S druge strane, razumljivo i očekivano, vladala je potpuno drugačija atmosfera. Razočarani navijači Zvezde nisu imali nimalo lepe poruke za izabranike Roberta Prosinečkog, kao i za tadašnje rukovodstvo na čelu sa Vladanom Lukićem, od kojih su zahtevali da odmah napuste funkcije.

– Moj status je pitanje za nekog drugog… Ovo je katastrofa za mene, ekipu, klub. Partizan je odmakao na sedam bodova prednosti i biće veoma teško to nadoknaditi. Možemo da žalimo što smo primili jeftine golove, dok svoje idealne prilike nismo iskoristili. Borha je promašio sa tri metra, Evandro nije iskoristio penal, a posle prvog gola nismo imali karakter da se vratimo u igru. Teško je bilo šta reći, Partizan već pet godina dominira, a nama realno nedostaje mnogo da prekinemo tu seriju – rekao je na konferenciji posle meča vidno razočarani Robert Prosinečki.

MN Press

Skoro deset godina kasnije Partizan ponovo stiže u Ljutice Bogdana predvođen Aleksandrom Stanojevićem. Ovoga puta situacija je dijametralno suprotna. Zvezda je ta koja dominira srpskim fudbalom, ona je ta koja brani titulu, ona je ta koja u derbi ulazi za velikom bodovnom zalihom i sigurno gazi ka četvrtoj uzastopnoj šampionskoj kruni. S jednom razlikom, u vreme svoje apsolutne vladavine domaćom scenom nije uspela da ostvari dominaciju nad najvećim i večitim rivalom. Vladanu Milojeviću to nije pošlo za rukom, vreme će pokazati da li će uspeti Dejan Stanković… Ili će Stanojević potvrditi da je maher za najvažniju utakmicu srpskog fudbala i nepremostiva prepreka za večitog rivala.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike