Italija čeka rivala u finalu: Danci znaju kako je biti prvak Evrope, Englezi dočekali veliku šansu!

07.07.2021

06:30 >> 07:15

0

Čekamo drugog finalistu, sve oči uprte ka Vembliju

Italija čeka rivala u finalu: Danci znaju kako je biti prvak Evrope, Englezi dočekali veliku šansu!
Copyright Profimedia

Italija je prvi učesnik finala Evropskog fudbalskog prvenstva koje će biti odigrano u nedelju. Posle nove utakmice na londonskom „Vembliju“ (večeras u 21:00) znaćemo ime i drugog.

To će biti Engleska ili Danska.

Na kontinentalnim šampionatima sastali su se samo jednom i to u grupnoj fazi. Odigrali su bez golova, a kasnije je te 1992. godine, Danska postala prvak.

Većina zna taj podatak, ali nije na odmet da se podseti da su Danci na taj turnir stigli umesto SFRJ, koja je u međuvrenu potpala pod sankcije. Na Mundijalu 10 godina kasnije, Englezi su u osmini finala pobedili sa 3:0, a igrali su i u Ligi nacija nedavno. U Kopenhagenu nije bilo golova, a zatim je na „Vembliju“ jedini gol dao Kristijan Eriksen.

Ali, njega na ovom duelu neće biti. Poznato je da je kolabirao tokom prve utakmice grupne faze, protiv Finske. Tada je bio i hospitalizovan, sada je u fazi oporavka i ostaje da se vidi kakva će biti njegova dalja karijera, pošto postoje brojne spekulacije.

Vratimo se putu dva nacionalna tima do polufinala. Englezi su pred svako veliko takmičenje u euforiji, iako sa velikih takmičenja imaju svetsku titulu iz 1966. godine i dva treća mesta, odnosno dva polufinala sa evropskih.

Sanjaju “povratak kući”

Ali, navijači očekuju uvek više i možda sada postoji šansa za prvu kontinentalnu titulu. Sama završnica je na njihovom „Vembliju“, a dosadašnje partije daju mesta za optimizam.

Takođe, u polufinalu im je rival Danska, koja je na papiru slabiji rival. Selektor Garet Sautgejt je na 2018. godine vodio ekipu do četvrtog mesta na Svetskom prvenstvu, a sada možda može i više. Do nokaut faze su došli tada uz samo dva data, ali bez primljenog gola.

Pobedili su Hrvate sa 1:0, bez golova odigrali sa Škotima i za kraj savladali Čehe, sa 1:0. I oni su imali sreću da sve ove mečeve igraju kod kuće, gde su ugostili i Nemce. Velikog rivala su savladali u osmini finala, sa 2:0, da bi u četvrtfinalu deklasirali Ukrajinu. Zanimljivo je da su ovaj duel u kojem su dali golova koliko u prethodne četiri utakmice.

Prethodnu su igrali u Rimu, ne u Londonu. A sada se opet vraćaju kući, što će biti velika prednost. Uzdanica Englezima će biti Hari Kejn, koji je u kvalifikacijama dao 12 golova, a u dosadašnjem delu šampionata tri.  Toliko je dao i Rahim Sterling, pa bi oni trebalo da budu najveća opasnost za Kaspera Šmajhela.

Šta Danci nude

Danci su na osnovu „zvučnosti“ imena možda najslabiji tim među polufinalistima, ali to ne mora ništa da znači. Kao što je rečeno, bili su prvaci Evrope, na prethodnom šampionatu nisu igrali, ali su u polufinalima učestvovali već tri puta. Na prvenstvima 1996, 2000 i 2012. godine krajnji domet je bila grupna faza, ali su 2004. stigli do četvrtfinala. Na šampionat su se plasirali bez poraza (po četiri pobede i remija), ali kao drugoplasirani u grupi. Ispred su bili samo Švajcarci, sa 17 bodova, samo jednim više. Onda su u grupnoj fazi usledile uvodni porazi od Finske (1:0) i Belgije (2:1), da bi za kraj savladali Rusiju sa 4:1.

I oni su imali privilegiju da sve utakmice grupne faze odigraju kod kuće, na „Parkenu“ u Kopenhagenu. Zatim su u nokaut fazi u Amsterdamu i Bakuu pobede Vels sa 4:0 i Češku sa 2:1. Ko zna kakav bi učinak bio da je Eriksen, najveći adut uoči prvenstva sve vreme bio na terenu. Ali, sada je tu ulogu preuzeo Kasper Dolberg, koji na kontu ima tri gola, kao i Kejn i Sterling.

Nema sumnje da će po skoro svim parametrima favoriti biti Englezi, ali će im na umu sigurno biti jedan podatak. U poslednjih 27 utakmica koje su Englezi odigrali pod Sautgejtom na „Vembliju“ upisana su samo dva poraza. Od Španije, kao i večerašnjeg rivala.

Videćemo da li će u ovom slučaju tradicija biti na strani Danaca, ili će poslužiti da se sruši. Sudija će biti Dani Makeli iz Holandije koga ćemo mi dugo, dugo pamtiti jer je bio glavni arbitar u utakmici kvalifikacija za Mondijal u Kataru, kada u Beogradu nije priznao gol Kristijana Ronalda.

Verovatne postave:

ENGLESKA: Pikford, Voker, Stouns, Megvajer, Šou, Filips, Rajs, Sančo, Maunt, Sterling i Kejn.

DANSKA: Šmajhel, Kristensen, Kjer, Vestergard, Striger, Hejbjerg, Dilejni, Mehle, Braitvajt, Dolberg i Damsgard.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike