Hit Prve lige: Linta i 17 Šumadinaca jurišaju ka Superligi

23.12.2020

12:53

0

Autor: D. B.

Radnički iz Kragujevca je šampion jesenjeg dela takmičenja u Prvoj ligi Srbije

Hit Prve lige: Linta i 17 Šumadinaca jurišaju ka Superligi
Copyright MN Press

Pet godina Kragujevac čeka da se fudbaleri Radničkog vrate u Superligu. I deluje da se “opasno” približio taj momenat. Kraguejevčani su na pola putu, pošto su osvojili titulu jesenjeg šampiona u ovom rangu takmičenja sa pet bodova više od Kabela i po 11 od Grafičara i Kolubare.

Pročitajte još

Čovek koji je, bez sumnje, najzaslužniji za takav rezultat je trener Radničkog Aleksandar Linta, povratnik u srpski klupski fudbal posle staža u Sloveniji i Kazahstanu. Ono što je posebno impresivno je da je čak 17 prvotimaca rođeno u Kragujevcu.

Trudili smo se da nemamo prevelika očekivanja na početku sezone. Ne zbog nedostatka ambicija ili jasno definisanog cilja kojim putem i na koji način da do toga dođemo, već prosto zato što velika očekivanja mogu da donesu i velika razočaranja. A, upravo to smo hteli da sprečimo. Išli smo korak po korak, utakmicu po utakmicu i verovali smo da na kraju sve to može da ispadne onako kako smo želeli, što se na kraju i dogodilo – počinje priču Linta.

Kako kaže ključ dobrih rezultata Radničkog leži u kombinaciji individualnog kvaliteta igrača i uhodanog sistema.

Sve zasluge pripadaju igračima, jer su uparvo oni glavni protagonisti na terenu. Trenažni proces je sigurno lakši kao i sprovođenje ideje i modela igre je jednostavnije ako imate kvalitetne i inteligentne igrače. Međutim, prostora za napredak uvek ima i tome ćemo svakako težiti u nastavku šampionata. To je proces koji traje i koji se nikad ne završava. Konkretno, jedan detalj koji ćemo morati da pobošljamo je broj primljenih golova, naročito iz nekih situacija poput kornera ili drugih prekida. Taj nedostatak čemo se potruditi da eliminišemo.

Radnički tokom ove polusezone ima skor od 12 pobeda, četiri remija i samo jedan poraz.

– Znali smo šta hoćemo, a i znali smo kako do toga da dođemo. Igrači su ti koji su svojim kvalitetom i inteligencijom uspeli da se prilagode sistemu i da to iznesu na najbolji mogući način. Svako od igrača je dao veliki doprinos ovom rezultatu, a tim je najbolji pojedinac, i te ćemo se parole uvek držati.

Kod Linte nema podela na mlade i iskusne igrače, a koliko je zadovoljan svojim izabranicima svedoči i činjenica kako se u Radničkom pripremaju za prelazni rok.

Ne bi trebalo da postoji podela na mlade i starije igrače, već samo dobre ili one manje dobre. Postoje dve stvari koje veoma utiču na igru i naročito su izražene kod mlađih igrača, a to su očekivanja i posledice tih očekivanja, odnsno šta će ljudi reći nakon te eventualno malo ošije igre ili izdanja. Mi smo se trudili da kod tih mladih igrača to sprečimo i nadam se da smo u tome uspeli tako da sam ja generalno zadovoljan. U predstojećem prelaznom roku neće biti mnogo promena. Mislim da za tim nema ni potrebe. Zadovoljan sam igračima koje imam, ali ako se ukaže prilika da je neki igrač slobodan i naša procena bude da može da nam pomogne i donese nam kvalitet više, sigurno ćemo ga dovesti. Ali, nisam tip trenera koji voli da nagomilava igrače, jer ne mogu adekvatno da radim sa velikim brojem igrača, tako da nekih velikih promena neće biti.

Linta je posebno apostrofirao i podršku koju dobija od uprave kluba.

– Sigurno jedan od važnijih faktora zbog koga smo napravili ovaj rezultat i što smo jesenji prvaci je ta zdrava atmosfera i veoma pozitivan ambijent koji vlada u svim strukturama kluba. Mislim da postoje iskreni i pošteni odnosi na svim nivoima, u radu ali i u komunikaciji između samih igrača, igrača i stručnog štaba i igrača sa upravom i menadžmentom kluba. Svi zaposleni su dali svoj doprinos i na nekin način se svojim radom i posvećenošću utkali u ovaj odličan rezultat Radničkog – zaključio je Linta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike