"Univerzalni vojnik" Vukanović

27.11.2020

14:34 >> 14:36

0

Autor: J. T.

Ono što je Nemanja Milić bio kod Vladana Milojevića, to je Aleksa Vukanović kod Dejana Stankovića

"Univerzalni vojnik" Vukanović
Copyright Profimedia/Matteo Cogliati / Hans Lucas

Svojevremeno Marko Gobeljić, potom Nemanja Milić, a sada Aleksa Vukanović.

Prvo je Vladan Milojević imao, a sada Dejan Stanković ima privilegiju da na raspolaganju ima igrača koji može da odgovori zadacima na više pozicija. Takozvanog “univerzalca”.

Pošto se Gobeljić odlaskom Filipa Stojkovića iz Crvene zvezde profilisao kao desni bek, a Milić prešao u BATE Borisov, trenutno je to Vukanović.

Stigao je iz Napretka kao klasični napadač koji je umeo sezonu da završi i s dvocifrenim brojem golova, ali je po dolasku u Beograd prekomandovan na krilo, a u četvrtak u Gentu zaigrao je i kao bek. Ne klasičan, jer mu je poverena leva strana u formaciji 3-5-2, ali zbog ranog vođstva crveno-belih i pritiska domaćina, više je pomagao Degeneku u defanzivi nego što se bavio ofanzivnim zadacima.

A, upravo je on zaslužan za vođstvo već u 1. minutu, jer je Zvezda posle njegovog prodora dobila korner iz kog je Ben centrirao, a Njegoš Petrović “projektilom” sa više od 20 metara odbijenu loptu poslao u gol. 

Odlično je Vukanović obavljao svoje zadatke, zbog čega ga je i pohvalio trener posle pobede 2:0.

Nije to bila opklada, bio sam ubeđen da će vrhunski odratiti sve, kao što je i odradio. Videli ste izmenu Genta na poluvremenu što to i potvrđuje – pričao je Stanković.

Jedinu grešku 28-godišnjak iz Gajdobre napravio je u 32. minutu, kada je naivno s leđa povukao Bezusa koji mu je umakao. Mogao je sudija Filip Glova da pokaže na belu tačku, srećom, Slovak to nije primetio.

Vukanović je pored krilnog napadača i ove nove uloge igrao i kao špic kod Dejana Stankovića. Zablistao je u maju na Banjici, u prvoj utakmici posle pauze zbog korona virusa, kada je u pobedi 5:0 – kojom je Zvezda “overila” titulu – postigao dva gola i odigrao zaista odlično.

Ipak, letos na Kipru protiv Omonije u kvalifikacijama za Ligu šampiona nije imao rešenje za “bunker” domaćeg tima. Od dolaska Dijega Falćinelija pao je u drugi plan, ali kad god mu je Stanković ukazivao šansu, Vukanović se maksimalno trudio da je opravda. Nije uvek imao konkretan učinak, ali za zalagenje se ovom momku nema šta zameriti.

Partijom u Gentu samo je dodatno zaslužio trenerovo poverenje.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike