Svaki kraj je novi početak: Šta čeka Barsu posle Bartomeua?

28.10.2020

09:02 >> 10:01

0

Autor: Jovan Terzić

Koji su bili poslednji potezi koje je povukao u ulozi predsednika Barselone i ko su kandidati da ga naslede

Svaki kraj je novi početak: Šta čeka Barsu posle Bartomeua?
Copyright Profimedia/Dax Images/Alamy Live News

Trudio se Đosep Marija Bartomeu da ostane na funckiji predsednika Barselone, ali nije uspeo.

Nezadovoljni navijači su dobili ono što su već neko vreme žarko želeli, čak i sakupili više od 19.500 potpisa u peticiji – njegovu ostavku.

Iako je samo dan ranije izjavio da se neće povući, Bartomeu je u utorak kasno uveče saopštio javnosti da se povlači sa čela Barselone posle šest godina vladavine, tokom koje je klub u svim sportovima osvojio čak 82 trofeja u svim sportovima. Kada je reč o najvažnijem, fudbalu, katalonski gigant je pod vođstvom 57-godišnjeg preduzetnika rođenog u Barseloni jednom bio prvak Evrope i sveta, a četiri puta šampion Španije i osvajač nacionalnog kupa.

Rezultati u poslednje vreme (debakl od Bajern Minhena prošle sezone u četvrtfinalu Lige šampiona – 2:8 i samo sedam bodova u prvih pet kola Primere ove sezone), kao i nezadovoljstvo Lionela Mesija koji je letos tražio odlazak iz kluba, uticali su da se Bartomeu nađe na žestokim udarima nezadovoljnih navijača, zbog čega se i povukao zajedno sa kompletnim Upravnim odborom.

Pre odlaska, ipak, doneo je još neke vrlo značajne odluke za budućnost kluba.

-Mogu da otkrijem da smo prihvatili sve uslove da Barselona učestvuje u Evropskoj superligi, ali će konačnu odluku morati da ratifikuje novo rukovodstvo kluba. Prihvatili smo i novi format Svetskog prvenstva za klubove – izjavio je Bartomeu u svom poslednjem obraćanju javnosti kao predsednik katalonskog kluba.

Tanjug/AP Photo/Emilio Morenatti, FILE

Pomenuta Evropska superliga je takmičenje planirano za 2022. godinu, u kom bi učestvovalo 16 ili 18 najboljih (čitaj: najbogatijih) klubova na kontinentu. Navodno je čuvena investiciona banka “Džej-Pi Morgan” spremna da izdvoji oko pet milijardi evra za ovo takmičenje koje bi, bez sumnje, zamenilo Ligu šampiona.

-Igranje u Evropskoj superligi omogućilo bi Barseloni da ostane deo fudbalske elite – smatra Bartomeu.

Njegove zamisli, ipak, neko drugi će sprovoditi u delo, a ko će to biti saznaćemo na predsedničkim izborima 20. i 21. marta 2021. godine, koje su Bartomeu i njegovi saradnici pokušavali da odlože zbog pandemije korona virusa, ali nisu dobili podršku katalonske Vlade.

Među kandidatima za novog predsednika pominju se bivši “broj jedan” Đoan Laporta, zatim Viktor Font (čovek koji se bavi telekomunikacijama, medijima i tehnologijom), Đordi Fare (katalonski biznismen i predvodnik peticije protiv Bartomeua), Toni Freiksa (bivši član Upravnog odbora kod Sandra Rosela, ali i Bartomeua) i Ljuis Fernandez (lokalni biznismen, koji želi da Barselona prestane sa skupim kupovinama igrača i okrene se isključivo svojoj “La Masiji”).

Sigurno ćemo narednih dana dosta slušati o svakome od njih, a posebno o tome da li će pokušati da zadrže Lionela Mesija u klubu.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike