Stankovićev skener: Roda "fajter", Mića "par ekselans", Kanga i Katai nisu kao što se priča

20.11.2020

10:43 >> 12:11

0

Autor: J. T.

Zvezdin trener otvoreno o svojim igračima

Stankovićev skener: Roda "fajter", Mića "par ekselans", Kanga i Katai nisu kao što se priča
Copyright MN Press

Uskoro će 12 meseci od dolaska Dejana Stankovića na mesto trenera Crvene zvezde. Od prvog dana je isticao zasluge svojih igrača za dobre rezultate i štitio ih kada nije bilo tako, ali retko je pristajao da ističe nekoga pojedinačno.

Ovaj put, u opširnom intervjuu za Mozzart Sport, bio je otvoreniji nego ikad od povratka u voljeni klub.

“Pljuštale” su pohvale na račun mnogih…

O Milanu Rodiću:

-Roda je fajter, ozbiljan dasa. On ne zna da se štedi na utakmici. Čak sam mu rekao da mora malo da se poštedi. On uvek ulazi 100 odsto, pred njim su uvek ozbiljni zahtevi. Tražim od njega da se pojavljuje ofanzivno. Kad on nije tu, onda malo pošaljemo gore Gobelju ili Gaju, nekad stavimo Degeneka. Ne bih dizao frku i pravio dramu. Saglasan sam da bi nam bio potreban jedan levi bek kako bi Roda odmorio. Mi smo se već adaptirali i snaći ćemo se do decembra – istakao je Stanković na konstataciju da je crveno-belima neophodno pojačanje na levom beku.

O Mirku Ivaniću:

MN Press

-Meni je drago zbog Miće jer je ozbiljan igrač i talenat. To se videlo od prvih dana. Nisam želeo da sudim po onome što je bilo, nego od dana kada sam ja došao. Moje je bilo samo da mu nađem mesto gde se on oseća komotno… Kada iz njega izvučeš maksimum, Mića pravi ozbiljnu razliku. Zameram mu samo što stalno treba da ima ‘kiler instinct’. Odradiš posao, završiš akciju, daj gol… Moraš da imaš taj instinkt, i nagradiš sebe za sve što su uradio. Kad izađeš pred gol, šutni je, pocepaj mrežu, nagradi sebe… Mića može da mi pokrije dve ili tri ozbiljne pozicije, sa njim dobijam ravnotežu u igri. On želi da se žrtvuje za tim… Par ekselans momak (francuski: par excellence – najbolji primer).

O Milanu Gajiću, Marku Gobeljiću, Milošu Degeneku i Nemanji Milunoviću:

-Gaja je potvrdio što je svetski prvak, Gobelja je napredovao, isto Degenek i Milun. Drugačije smo postavili koncepciju igre. Došli su do izražaja njihovi kvaliteti, jesu i mane. Probali smo da odblokiramo sve njihove kvalitete, da ih stavimo u svojstvo igre – objasnio je stanković za Mozzart.

O Geloru Kangi:

-Ne bavim se rekla-kazala pričama. Tim koji sam preuzeo, hoću da se lično uverim u to što imam. I ko je kakav čovek i kakav je igrač. Priče oko Kange me nisu dodirivale. Ja mu do dolaska nisam davao zahteve i predočio mu kako želimo da igramo. Nemam nikakav problem s njim. Došao je, želeo je odmah da igra. On mnogo zna fudbala, pravi igrač, na nama je da mu pronađemo poziciju. Da mu damo prave zadatke kako bi napravio balans u ekipi. Neću da mu dajem zadatke koje ne može da ispuni. To je pozitiva, tako sam naučen da razmišljam i hoću tako da razmišljam. Mi volimo ovde da krećemo iz negative, to nije dobro.

O Aleksandru Kataiju:

MN Press

-Isto je tako priča o Saletu Kataiju. Čuo sam priče da je Sale onakav i ovakav, od toga nisam video jedan odsto. Naprotiv, vodim sjajnog igrača i ozbiljnog lidera u svlačionici. Strašan fudbaler.

O Dijegu Falćineliju:

-Znam o kakvom se igraču radi. Znam s kim je radio u Bolonji, gledali smo ga. Špicevi su čudna rasa, verovao sam da Dijego može u Zvezdi da klikne. Sad ostaje žal što nije došao ranije, samo malo ranije. I onda je protiv Omonije ušao, i pristao je da šutira penal. Mogao je sam sebe da zaštiti, ali nije, stavio je interes ekipe u koju je tek stigao ispred svog. Pokazao je da hoće. Njega svi obožavaju u svlačionici. Zato što je pravi dasa, radi za tim od prvog do 90. minuta. I na treninzima je isto takav. On radi na sebi i pre treninga, i posle. Sve sam to znao o Dijegu, zato je došao – istakao je Stanković i dodao:

-Ma malo sam ljut na njega, a-ha-ha… Protiv Zlatibora je morao da postigne dva ili tri gola. Imao je perfektne centaršuteve. Pokazao je da ima sjajnu ravnotežu u skoku. Da ne govorim šta sve radi za ekipu. Da je preda, sačuva, zadrži, ide napred. On sam radi početnu fazu defanzive… To je italijanska kultura špiceva. Ne maše rukama iz gužve, nego inicira kretanjima pasove. Stalno traži loptu. Radimo na tome da još više iskoristimo kretanje, jednom sam mu rekao da je prava šteta što nismo igrali zajedno. Da ga nekoliko puta samo spojim. Sad svi prate njegove golove, ali neko je trebalo da stane iza njega, i da mu veruje. Verujem da će klub uraditi sve najbolje za Crvenu zvezdu oko njegovog ugovora.

O zimskom prleaznom roku:

-Radimo na tome. Ova novonastala situacija diktira mnogo toga. Na globalnom nivou, što se tiče fudbala, izgubljeno je dvanaest milijardi dolara. Domino efektom svi osećaju posledice toga. Mada onaj ko je mogao da potroši sto miliona, moći će to i sad. Ali neko ko je mogao 10 ili 15… Kao da je najviše pogođen taj srednji stalež. Videćemo šta će biti na zimu, hoće li se otvoriti stadioni… Nama diktiraju i izlazni transferi, hoće li se uzeti neki dinar. Rade dobro u našem klubu kada je u pitanju taj segment – zaključio je Stanković u razgovoru za Mozzart Sport.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike