Jokić analizira polufinala Kupa: Zvezda je dala gol iz ofsajda, Čović je trebalo da dobije crveni karton (VIDEO)

21.04.2021

20:12 >> 20:16

0

Autor: N. St.

Sporne situacije iz dva meča

Jokić analizira polufinala Kupa: Zvezda je dala gol iz ofsajda, Čović je trebalo da dobije crveni karton (VIDEO)
Copyright MN Press

Završene su polufianlne utakmice Kupa Srbije. Crvena zvezda je na „Marakani“ pobedila Radnik iz Surdulice (2:1), dok je Partizan na „Karađorđu“ savladao Vojvodinu (0:1).

U Beogradu je pravdu delio Miloš Đorđić, a u Novom Sadu Srđan Jovanović. Analizu suđenja je u emisiji na „Areni sport“ dao bivši arbitar Zdravko Jokić.

Prva tema je bio meč crveno-belih i Radnika i prvi pogodak koji je postignut iz sporne situacije.

Zastavica je podignuta, pomoćnik Đurđević je podigao zastavicu. Vidimo da je igrač u ofsajdu. Ako ne dira loptu onda je gol, ali ovde vidimo da je igrao loptu. Tačno je da nije uticao na golmana, jer nije napravio potez, igrači ponekad ne razmišljaju u tom momentu, nisu ni svesni ofsajda. Takođe, sudija Đorđić je potrčao ka mestu gde se to dogodilo, a to se radi samo kada je prekršaj ili ofsajd, ako je gol, treba da ide ka centru. Nije ovo kretanje arbitra koji priznaje pogodak. Deluje da pomoćnik Đurđević komunicira sa njim i da verovatno diskutuju o tome da li je Sanogo dirao loptu. Po ovome što vidim jeste, ofsajd je – jasan je Jokić.

Potom je došao red na duel u Novom Sadu. Prva situacija je bila kod duela Čovića i Miljkovića posle neopreznog starta. Dobio je Čović zbog toga žuti karton.

Ne bih se složio sa žutim kartonom. Sudija prilikom starta treba da procenjuje nekoliko kriterijuma: da li ide na loptu ili ima lošu nameru. Da li je cilj lopta, da se gleda pravac stopala, intenzitet i da li je taj start mogao da ugrozi bezbednost igrača. Prema ovome ide preko lopte, stopalo ide u koleno, lopta ga ne zanima i ugrožava bezbednost igrača. Jovanović je tu odlično postavljen i ovo su kriterijumi za crveni karton. Ozbiljan propust, moglo je da dođe do loma noge.

Crno-beli su poveli posle slobodnog udarce, a tom je prethodio faul Drinčića na Nathu.

– Drinčić ga vuče za dres, Natho pada unazad, prekršaj je bio.

Još jedna sporna situacija je bila u 25. minutu kada je Andrić držao Šćekića u gol šansi, fudbaler Partizana je pao i tražio penal, nije ga dobio.

– Šćekić ide na igrača, igrač ga drži, lopta dolazi do Šćekićevog prostora, da ga nisu držali išao bi na loptu, ovako nije mogao. Po meni, penal – poručuje Jokić.

Viđeno je i dosta faulova u skoku i udaranja rukom u lice, za takve stvari je samo Mrkaić dobio žuti karton u 31. minutu, ostali nisu dobili opomene.

Prema pravilima UEFA, žuti karton se daje zbog udaraca u predelu glave. U 40. minutu je Šćekić imao sličnu situaciju, ali je ruka u tom položaju da mu protivnik dolazi na rukuk, nema odručenja i nije to za žuti. Što se tiče drugog žuto kartona za Čovića i Bralića postoje neke situacije koje sudije dopuštaju u cilju kontrole utakmice, ne samo da bi davali kartone. Jednostavno, kada se dodeljuje drugi žuti karton onda dilema ne sme da postoji. Čim postoji onda ne treba da se isključi igrač. To su kriterijumi arbitara, nekada pokažu kartone, nekada preventivno daje opomene, razgovara sa igračima. Nije jednostavno, posebno kada su utakmice ovako nervozne – završava Jokić.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike