"Da je situacija normalna, u Beograd bi nas došlo više od 10.000"

10.11.2020

06:07 >> 12:38

0

Autor: Jovan Terzić

Novinar škotskog Dejli mejla, za 24sedam, o predstojećem duelu sa Srbijom u borbi za plasman na EURO

"Da je situacija normalna, u Beograd bi nas došlo više od 10.000"
Copyright MN Press

Predstojeći duel Srbije i Škotske, u četvrtak u 20.45 na stadionu “Rajko Mitić”, od ogromnog je značaja za obe reprezentacije.

Pobednik će se plasirati na Evropsko prvenstvo, što naši fudbaleri nisu uspeli već 20, a gostujući 25 godina.

Jasno je da su očekivanja na obe strane ogromna, a kako je u Škotskoj, pokušao je u razgovoru za 24sedam da nam prenese Hju Mekdonald, novinar škotskog “Dejli mejla” i saradnik čuvenog Bi-Bi-Sija.

– Da je situacija normalna, ulaznice bi uveliko bile rasprodate. Zapravo, mnogi navijači Škotske bi putovali i bez ulaznica. Naši fudbaleri tradicionalno imaju veliku podršku na gostovanjima, a uz to je ovo i najveća utakmica generacije. Interesovanje bi moglo da bude i najveće u ovom veku, veće nego za plej-of duel sa Holandijom 2003. godine. Tada smo “razbijeni” sa 0:6, ali naši navijači putuju više iz vere u igrače nego zbog očekivanja. Ovog puta postoje i određena očekivanja, mada, svesni smo toga da je Srbija favorit. I pored toga, više od 10.000 ljudi bi doputovalo u Beograd kada bi moglo – smatra Mekdonald, i podseća na tužnu činjenicu da će utakmica zbog koronavirusa biti igrana pred praznim tribinama.

Srbija i Škotska su se poslednji put sastale 2013, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Naši fudbaleri pobedili su sa 2:0, ali i dalje se prepričava potez gostujućih navijača koji su pre utakmice čistili sneg sa terena novosadskog “Karađorđa”, kako bi utakmica mogla da bude odigrana.

– Sećam se tih scena, naravno. Bilo je neverovatno, ali tipično za “Tartan armi” da uradi tako nešto. Navijači Škotske su vrlo strastveni prema reprezentaciji, bez obzira na to što ne beleži uspehe.

Gosti u Beograd stižu na krilima četiri uzastopne pobede, a u poslednjih osam utakmica imaju sedam pobeda i remi.

– Srbija ima mnogo bolji tim od Izraela, Slovačke i Češke, ekipa koje smo nedavno savladali. Česi su čak izveli oslabljen sastav protiv nas. U stručnom štabu naše reprezentacije dobro znaju da će ova utakmica biti mnogo teža nego bilo koja u poslednje vreme. Ovo će biti najteži test još Rusije i Belgije (kvalifikacije za Evropsko prvenstvo,  septembar i oktobar 2019, prim. aut.), a u obe te utakmice Škotska je lagano poražena (sa 0:4 oba puta). Veliki peh za naš tim je povreda Rajan Frejzera iz Njukasla, koji je brz i pametan igrač, tako da će nam sigurno nedostajati.

Kakvu igru Škotske možemo da očekujemo?

– Škotska će igrati defanzivno, nadajući se pogotku iz kontranapada ili prekida. Pobedili smo Izrael, Slovačku i Litvaniju jednim golom ili penalima, tako da ne očekujem da se ekipa raspuca u meču protiv Srbije, koja je mnogo bolja od pomenutih. Stiv Klark je defanzivno nastrojen trener, tako da će igrati verovatno samo sa Lindonom Dajksom iz Kvins park rendžersa u špicu – očekuje naš sagovornik i dodaje:

– Škotska je agresivna prilikom kornera, jer ima visoke igrače i pokušava da to iskoristi.

Da li je domaći teren bitna prednost za Srbiju, imajući u vidu prazne tribine?

– Ne mislim da je od značaja to što Srbija igra kao domaćin, pošto u vreme fudbala bez publike gostujući timovi ne osećaju pritisak sa tribina. I pored toga, dosta škotskih igrača ima iskustvo iz Lige šampiona, tako da ih publika ne bi poremetila.

Najveće zvezde škotske reprezentacije su Endi Robertson iz Liverpula, Skot Mektomini iz Mančester junajteda, Kiran Tirni iz Arsenala i Kalum Mekgregor iz Seltika. Da li je to dovoljno za pobedu nad Srbijom?

– Robertson, Tirni, Mektomini i Mekgregor su top klasa i igrači sa iskustvom Lige šampiona. Kristi i Armstrong su odmah iza njih, a Dejvid Maršal je dobar golman. Ali Klark je morao da pozove i igrače Madervela i Dandi junajteda u reprezentaciju, pa čak i da ih ubaci među 11. Primera radi, naš najbolji strelac – Dajks, igra u drugoj ligi Engleske. Jak je i brz, ali pogledajte sastav Srbije – prepun je igrača iz Serije A, Premijer lige, Primere, Lige 1 i Bundeslige. Srbija ima više kvalitetnih igrača, tako da je Klarku neophodno da njegovi najbolji igrači odigraju na visokom nivou, ali i da ostali ispune očekivanja. Mislim da Škotska ima šansu jedino ako joj se sve poklopi: i sreća i dobra partija svih igrača, ali i izdanje srpskih ispod njihovog nivoa – ističe Mekdonald.

Ko vam se lično najviše dopada iz srpskog tima?

– Srbija ima mnogo dobrih igrača, ali Tadić mi se najviše dopada. Tehnički je nadaren, kreativan, i zna svoju ulogu u timu.

Za kraj, da li ste u borbi za Evropsko prvenstvo očekivali Srbiju ili Norvešku, kojoj su davane velike šanse zbog sjajne forme Erlinga Halanda?

– Većina Škota je očekivala da će Srbija pobediti Norvešku. Ja svakako jesam. Mislim da Srbija ima bolji tim od Norveške. Naravno, Haland je sposoban da “oduva” bilo kog rivala, ali Srbija je odigrala na iskustvo i, po mom mišljenju, očekivano prošla – podvukao je kolega iz Škotske.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike