29 godina kasnije: Šta je Belodedić rekao Džajiću u poluvremenu duela Zvezda - Kolo Kolo

08.12.2020

06:49 >> 13:11

0

Autor: J. T.

Milorad Ratković o utakmici kojoj je danas godišnjica

29 godina kasnije: Šta je Belodedić rekao Džajiću u poluvremenu duela Zvezda - Kolo Kolo
Copyright MN Press

Na današnji dan pre 29. godina, 8. decembra 1991, fudbaleri Crvene zvezde posle evropskog popeli su se i na svetski tron.

U dalekom Tokiju ubedljivih 3:0 savladan je prvak Južne Amerike, čileanski Kolo Kolo. Dvostruki strelac i igrač utakmice bio je Vladimir Jugović, a posle njegovih golova u 19. i 58. minutu, pobedu je “overio” Darko Pančev u 72.

Dominirali su crveno-beli u tom duelu, a šta se sve dešavalo pre 29 godina na Nacionalnom stadionu u glavnom gradu Japana prisetio se tadašnji prvotimac Crvene zvezde, Milorad Ratković.

-Bila je to izuzetno jaka utakmica. Imali smo informaciju o njima kao tehnički izuzetnoj ekipi. Gledali smo ih u Kupu Libertadores i analizirajući ih znali smo da nas čeka teška utakmica, ali verovali smo u naš kvalitet i da možemo da se uhvatimo u koštac, pa “kom opanci, kom obojci”. Ispostavilo se da smo bili mnogo jača ekipa od njih. Odbrambeno nisu bili disciplinovani kao mi, koji smo u oba pravca igrali izuzetno odgovorno. Oni su pokušali da nametnu inicijativu od početka, imali su par šuteva, ali jalovih – ispričao je nekadašnji levokrilni napadač iz Zenice za banjalučku televiziju “

-Bili su nervozni zbog rezultata. Provocirali su na putu od terena do svlačionice. Došlo je do koškanja, nekog manjeg sukoba, ali nije nas to poljuljalo.

Ispričao je zatim bivši fudbaler crveno-belih – koji se kasnije naigrao u Selti, za koju i sada radi kao skaut – jednu anegdotu iz svlačionice tokom pauze između poluvremena.

-Sećam se kad smo došli u svlačionicu da je Džaja (Dragan Džajić, prim.aut) već bio unutra, nervozan zbog isključenja Savićevića. Bio je jako zabrinut jer ćemo igrati sa desetoricom u jednoj tako važnoj utakmici, međutim, Belodedić mu je u jednom momentu rekao da ne brine, da ćemo ih sve “pohvatati kao policajci” i da se nema zašto sekirati, da ćemo izgurati do kraja. Tako je i bilo, u drugom poluvremenu smo igrali čak i bolje nego u prvom. Bili smo sigurni u odbrani i dominantni u tranziciji, postigli smo još dva gola, igrali smo kao da je 11 na 11…

Vremena za slavlje, međutim, nije bilo mnogo. Samo četiri dana kasnije Zvezda je igrala protiv Anderlehta u Kupu šampiona, Ratković je bio strelac prvog gola u pobedi 3:2, ali to nije pomoglo da se ekipa ponovo nađe u finalu. Kao prva iz grupe tamo je otišla Sampdorija, s Vujadinom Boškovom na klupi.

-Imali smo važnu ulogu u našoj grupi, sa Sampdorijom, Anderlehtom i Panatinaikosom. Poklekli smo na kraju od Sampdorije u Sofiji. Zbog političke situacije nismo mogli da budemo domačini na našem stadionu. Boškov je tada imao izuzetan tim sa Vijalijem, Manćinijem, Đanlukom Paljukom, Lombardijem, Katanecom… Imali smo lepu priliku da ponovimo uspeh iz 1991. i igramo finale na Vembliju, ali ne treba da žalimo. Dali smo sve od sebe, bili smo blizu, ali tako je kako je – ističe Ratković.

Pošto je evropske utakmice Zvezda te sezone kao domaćin igrala u Mađarskoj, Rumuniji i Bugarskoj, ekipa je konstantno bila na putovanjima.

-Bilo je jako naporno. Praktično uopšte nismo bili kod kuće te sezone, nego na točkovima, po svlačionicama i hotelima. Igrali smo konstantno sreda-subota. Bila je to naporna sezona, ali u svakoj utakmici smo išli na pobedu i, s obzirom na okolnosti koje su nas pratile, možemo biti zadovoljni.

Osvrnuo se Milorad Ratković i na svoje golove u crveno-belom dresu.

-Bio sam pun samopouzdanja, igrao sam sa velikim igračima u timu. U svakom momentu znalo se ko šta igra i šta treba da radi. Svaki igrač bio je u stanju da odluči utakmicu, bio je to vanserijski kalibar.

Tokom opširnog razgovora o svojoj karijeri, osvrnuo se i na utakmicu Superkupa Evrope sa Mančester junajtedom, odlazak iz Zvezde, period u Selti, u kojoj je i danas… Sve to poslušajte na YouTube kanalu televizije “

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike