Doktor heroj koji je spasio život navijaču Njukasla: Posle intervencije usledio je trenutak za pamćenje

18.10.2021

14:00

0

Tom Pričard ispričao kako je sa kolegama spasio život ugroženog pristalice domaćeg tima

Doktor heroj koji je spasio život navijaču Njukasla: Posle intervencije usledio je trenutak za pamćenje
navijači njukasla - Copyright Profimedia

Heroj dana, doktor Tom Pričard ispričao je za jutarnji program "BBC" kako je spasio život navijaču Njukasla na utakmici protiv Totenhema na stadionu "Sent Džejms Park".

Utakmica je prekinuta u 40. minutu nakon što je gostujući fudbaler Serhio Regilon ukazao sudiji Marineru da se na tribini vodi bitka za život jednog starijeg navijača domaćeg tima.

 

 

Tada niko nije znao da masažu srca i veštačko disanje kao prvu pomoć daje Tom Pričard, lekar koji je došao da podrži Njukasl, ali je spletom nesrećnih okolnosti morao da spasava život umesto da uživa u fudbalskom meču. Posle njegove intervencije, reagovale je Hitna pomoć, a doktor se povukao sa mesta uz ovacije celog stadiona.

 

 

- To je nešto što često vidite na poslu, ali ovo ranije zaista nisam imao van bolnice. Bio je to jedan stariji gospodin, ležao je na stolicama sa srčanim zastojem. Došao je i drugi prijatelj, Mati, koji je sedeo pored mene, i čoveka smo vraćali u život uspomoć defibrilatora. Imao je sreće, jer je vrlo brzo stigao lekar intenzivne nege, kardiolog i uspeli smo da ga vratimo ponovo.

Printscreen/Twitter
 

Doktor Pričard, koji inače radi honorarno u akademiji  Midlsbroa, dodao je da nije vodio računa o tome šta mu se događa iza leđa:

- Nisam imao pojma šta se dešava iza mene. Usredsredio sam se na bolesnika. Kad sam se vratio na svoje mesto, nisam imao pojma da je utakmica prekinuta. Ovo nisam uradio samo ja. Pomagao mi je prijatelj i druga dva lekara. Klupski doktor je došao da pruži ruku. Dok sam se vraćao na svoje mesto, a 10.000 navijača mi skandiralo kao heroju, to je bio jedan od najboljih trenutaka u mom životu.

Tanjug/AP Photo/Jon Super
 

Pored Pričarda na tribini i njegovih kolega, Regilona koji je ukazao na dramu, i Erik Dajer je dao svoj doprinos odlaskom do lekara da im objasni šta se dešava i da je potrebna njihova hitna reakcija.

- Njukasl obaveštava jasvnost da je navijač kome je bila potrebna hitna medicinska pomoć tokom utakmice protiv Totenhema stabilan i u bolnici.

David Žinola, koji je kao stručni konsultant pratio meč dva tima u kojima je nekada igrao, pozvao je sve fanove da nauče kako se oživljava čovek u ovakvim situacijama. Francuz je i sam pretrpio srčani udar 2017. godine i rekao je da je "od vitalnog značaja da više ljudi zna kako se spasava život".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: D. P.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike