Bio je mrtav osam minuta na terenu, a sada poručuje: Svi treba da naučimo reanimaciju! (FOTO, VIDEO)

18.10.2021

11:21

0

David Žinola svedočio dramatičnim scenama na utakmici Njukasla i Totenhema

Bio je mrtav osam minuta na terenu, a sada poručuje: Svi treba da naučimo reanimaciju! (FOTO, VIDEO)
profimedia-0638356154 - Copyright Profimedia

Čovek koji je krajem prošlog veka igrao za Njukasl i Totenhem bio je juče specijalan gost na utakmici dva svoja bivša kluba.

I svedočio velikoj drami i borbi za život navijača na tribinama. Biviši francuski fudbaler David Žinola bio je preplavljen lepim emocijama gledajući duel svoja dva bivša kluba, a onda se u sekundi sve pretvorilo u noćnu moru.

Nemile scene sa tribina i oživljavanje navijača podsetile su Žinolu na njegov slučaj od pre četiri godine.

 

 

Igrao je Francuz tada na jednoj humanitarnoj utakmici kada ga je zadesio srčani udar. Zvanični izveštaji govore da je bio mrtav osam minuta pre nego što su doktori uspeli da ga povrate.

Budući da je na svojoj koži osetio sve i da je svestan koliko su neke "sitnice" pomogle u tome da i danas bude živ, Žinola je uputio predlog, koji bi zaista trebalo da zaživi svuda u svetu.

- Od životnog značaj je da defibrilator bude blizu. Ali, dok on ne stigne, veoma je važno da ljudi na tribinama znaju kako da tretiraju žrtvu srčanog udara - rekao je Žinola, a prenosi The Sun.

 

 

Francuz je zatim naglasio da je Kardiopulmonalna reanimacija (KPR, odnosno CPR u originalu) presudna stvar.

- Znati kako se sprovodi KPR može biti od velike pomoći! Trebalo bi da svi naučimo kako se to radi i tako spasimo jedni druge ako dođe do neželjene situacije.

Prema poslednjim informacijama navijač kome pozlilo na tribinama je u stabilnom stanju, upravo zahvuljujući prisebnosti čoveka koji ga je oživljvao i blizini doktora sa defibrilatorom.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: G. F.

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike