U Barsi se nadali da će Mesi igrati besplatno, neće da pričaju da bi očuvali uspomenu na svog najvećeg sina

08.10.2021

09:09

0

Autor: 24sedam

Predsednik Barselone otkrio da klub uzima novi kredit, da se pregovaralo sa Nejmarom, ali i zašto ga je Mesi razočarao

U Barsi se nadali da će Mesi igrati besplatno, neće da pričaju da bi očuvali uspomenu na svog najvećeg sina
Copyright Profimedia

Dok su oči celog fudbalskog sveta uprte u Njukasl na Tajnu i pretvaranje slavnog kluba opskurnih rezultata u najmoćniji i najbogatiji na svetu, "stari bogataši" prolaze kroz svoje muke.

Od svih svetskih fudbalskih giganata, Barselona je trenutno u ubedljivo najvećim problemima – finansijskim, rezultatskim, pravnim, problemima sa bližom i daljom budućnosti.

Prvi čovek kluba, Đoan Laporta gostovao je u jutarnjem programu radija RAC 1, u kome je otkrio detalje koji prilično šokiraju, kao što su nova pozajmica od 1,5 milijardi evra, ali i priznanje da je očekivao da Lionel Mesi ostane i igra besplatno dok se klub ne stabilizuje.

Najveći potres u ovom veku za Barsu je svakako odlazak Mesija zbog pravnih razloga, odnosno regulative lige: Nisu mogli da mu daju odgovarajuću platu, a da ne prekrše pravila. Leo se na kraju odlučio za odlazak u PSŽ.

- Nisam ljut, jer ga previše cenim. Ali, kada uvidite da se ne može dalje, dođe do nekog razočarenja na obe strane. Znam da su svi jako želeli da ostane, ali bilo je mnogo pritisaka sa druge strane. Neću o detaljima, hoću da sačuvam uspomenu na Mesija takvu kakva je. Sve navodi na to da je već imao ponudu PSŽ-a u tom trenutku. Moćnu ponudu. Ni u jednom trenutku ne razmišljam o prošlosti. Razmišljam samo o tome šta je najbolje za Barsu. Niko nije iznad kluba - rekao je pa nastavio:

- Nadao sam se da će Mesi u poslednjem trenutku reći da će igrati besplatno. To bi me jako obradovalo, a razumem i da bi liga prihvatila, ali ne možemo tako nešto tražiti od igrača njegovog kalibra. To sam pomislio jer ga poznajem, došao je u prvi tim u mom mandatu, mnogo sam pomogao njegovoj porodici. Znao je da bi mu to bilo uzvraćeno kad se ekonomija oporavi.

Onda je priča otišla na to kako je uopšte došlo do tako katastrofalne finansijske situacije.

- Prošli menadžment je bio katastrofalan, zasnovan na improvizaciji, bez novca za transfere. Počeli smo forenzički da ispitujemo finansije i onda ćemo videti kolika je čija odgovornost. To je posao forenzičara i pravne službe. Morate ih pustiti da rade, neće to biti skoro. Do kraja godine bi trebalo da imamo sve informacije i onda ćemo preduzeti korake.

Sve zanima koliko će trajati oporavak, a tu predsednik nije toliki optimista.

- Pet godina? Naš izvršni direktor Feran Reveter je vrlo dobar, moramo da preokrenemo situaciju. To ne znači da nećemo praviti profiti. Cilj ove godine je da nam deficit bude na nuli, a onda da počnemo da otplaćujemo dugove. Da, moći ćemo da dovodimo pojačanja. Naći ćemo sredstva, investiciju ili kredit. Samo ne želimo još dugova, hoćemo svež novac. A sve vreme imamo u vidu sportske ciljeve i ulažemo u nove igrače.

Kakav će to krediti biti i koliki?

- Kredit je od milijardu i po evra. On je ključan za to da klub opstane, ali i za budućnost Barse, da imamo stadion, svoj prostor, akademiju, sve što će donositi prihod. Nije to klasični kredit, jer ne moramo da ga vraćmo dok ne uđemo u sve ovo nabrojano. Partneri će biti ponosni na ovaj projekat, a sve to će biti impresivno. Ovo je osnovni projekat i hoćemo saglasnost skupštine da sve ovo počnemo sledećeg leta.

Laporta je otkrio da je Nejmar trebalo da se vrati i da je mislio da tim ima prednost u pregovorima, ali da je onda Brazilac dobio veću ponudu.

- Nisam razočaran jer je to fudbal. Prihvatio je najveću ponudu. Mogao je da nam donese mnogo prihoda, on je svetska zvezda, ali na kraju je dobro što ga nismo doveli.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike