VAR je doneo red i mir Superligi! Prvi čovek takmičenja na Areni izneo presek prvog dela sezone

07.10.2021

12:23

1

Autor: 24sedam

Bilo je strahovanja od grešaka, ali za sada je sve dobro, kažu nadležni

VAR je doneo red i mir Superligi! Prvi čovek takmičenja na Areni izneo presek prvog dela sezone
20210919npPopovic2 - Copyright MN Press

Aleksandar Pivić vodi Superligu Srbije i Prvu ligu Srbije od kada je Vladimir Bulatović izgubio životnu bitku, a iskustvo iz prethodnih godina, ali i sve što se dešavalo, sve što se ulagalo, daju mu za pravo da na oktobarskom merenju prolaznog vremena kaže - dobro je.

- Za sada i Superliga i PLS funkcionišu nesmetano, bez problema i u duhu sporta, bez zamerki, što je za sve nas najvažnije - kaže direktor takmičenja za TV Arena sport.

On se slaže sa opštim zaključkom većine ljubitelja fudbala da je nova sezona u obe profesionalne lige takmičarski neizvesnija, da nema teških reči i upiranja prstom kao ranije, a da je tome doprinelo uvođenje VAR tehnologije.

- Nema dileme da je VAR doneo red i mir u takmičenje. Potpuno je umanjio tenzije na samom terenu jer sudije sada imaju tehnologiju i mogu da dobro procene svaku spornu situaciju. Videli ste da je i na derbiju poništen gol Partizana posle pregleda VAR-a i da nije bilo ni pritužbi, ni tenzija kod igrača, trenera. Vremenom su svi stekli poverenje u sistem, u sudije, nema više saopštenja na dnevnom nivou, a uvek će sporadično biti nekog kome neko ili nešto smeta.

TV Arena sport
 

Očekivale su se greške u prvoj sezoni VAR-a, bar je to moglo da se nagovesti kroz iskustva Italije, Španije, Hrvatske gde je u tim prvim sezonama bilo mnogo kontroverzi. Međutim, one su kod izostale.

- Iskren da budem, svi smo se pribojavali nekih grešaka, ali, da kucnem u drvo, za sada na tom planu sve protiče u savršenom redu. Mi smo u rekordnom vremenu, za manje od godinu dana od donošenja odluke do realizacije, implementirali celu tehnologiju zahvaljujući i podršci Telekoma Srbije i Arene sport. Preporuke FIFA su da taj proces traje dve godine, mi smo ga skratili na pola. I za sada je sve u redu.

Fudbal je živ organizam, takmičenje ima svoju dinamiku, nastavlja Pivić, i za sada jedini vidljiv problem nastao je zbog odlaganja sedam utakmica, što zbog Evrope, što zbog bolesti igrača.

- Viša sila je napravila neka pomeranja koja uopšte nisu tako laka i jednostavna jer je malo termina, a moramo i da ih uskladimo sa satnicama TV prenosa na Areni sport. Jedna utakmica je već odigrana Između Radničkog i Metalca. Odloženi mečevi petog kola Radnik - Zvezda i Partizan - Metalac biće odigrani 27. ili 28. oktobra u terminu odigravanja Kupa Srbije. Crno-beli će zato svoj meč kupa protiv Trajala odigrati 13. oktobra. Utakmice 10. kola Radnik - TSC i 3. kola Mladost - Vojvodina igraće se 17. i 18. novembra, a Novi Pazar će dočekati Čukarički 3. novembra. I na kraju Zvezda i Voždovac će igrati verovatno 1. decembra. Zvezda će kup meč sa Inđijom odigrati izvesno 17. novembra.

MN Press
 

Bilo bi više slobodnih termina da Crvena zvezda i Partizan ne igraju grupne faze, ali opet svi su ponosni na naša dva najtrofejnija kluba.

- Prija svima nama kad vidimo dva naša kluba u grupnoj fazi, pogotovo kad pobeđuju i igraju kao Zvezda i Partizan ove jeseni. Već se nazire da ćemo u sezoni 2023/24. imati dva kluba u kvalifikacijama za Ligu šampiona, a pet ukupno u evrokupovima. Ako "večiti" nastave u ovom ritmu moglo bi čak da preskoče nekog od rivala i obezbede jednog direktnog učesnika u Ligi šampiona, jednog u kvalifikacijama za elitu, a jednog u plej-ofu za Ligu Evrope, što praktično omogućava da imamo čak tri tima u grupnim fazama. O ovome smo pre neku godinu mogli samo da sanjamo.

Odajući priznanje za uspehe u Evropi, Pivić ističe i druge benefite.

- Ne samo što nam klubovi uspesima u Evropi dižu rejting Superlige Srbije već i finansijski doprinose boljem stanju naše lige jer od UEFA solidarnosti naš Savez, a za profesionalne klubove, donose ozbiljne prihode. Zarada iz Lige šampiona je veća, iz ostala dva takmičenja je manja, ali taj prihod kasnije Savez prosleđuje Zajednici, odnosno klubovima. Od prihodovanja naših klubovi u Evropi prethodnih godina popravili smo infrastrukturu, reflektore, menjali smo travu na terenima. Imali smo mnogo benefita kao Srbija od evropskih uspeha.

U ovoj sezoni vraćen je sistem takmičenja iz sezone 2019/20. sa 30 kola i sedam rundi u plej-ofu i plej-autu bez podele bodova. Ali, i sa baražima.

- Ove jeseni igra se 21 kolo, u proleće do 10. aprila još devet iz prve faze. Nema podele bodova i od 16. aprila odigraće se još po sedam kola u plej-ofu i plej-autu. Već smo zakazali termine baraža a oni su 25. i 29. maj. U njima će se sastati 13. i 14. iz Superlige sa trećim i četvrtim iz Prve lige Srbije. Biće zanimljivo proleće.

Prva liga Srbije nema VAR, ali ima ujednačeno takmičenje sa šest bivših superligaša.

- Liga je izjednačena, mečevi su neizvesni kao i ishodi a teško će neko moći i da prognozira krajnji ishod. Sistem je isti kao u Superligi, s tim što posle doigravanja ispadaju četiri tima, ali i pored dva prvoplasirana još dva dobijaju mogućnost kroz baraž da se dokopaju elite. Zato se igra fajterski, nema pritužbi na suđenje iako nema VAR-a, a nema ni problema. Za sada je sve u najboljem redu.

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike