Stiže još jedan petrodolarski "državni klub": Saudijci preuzimaju Njukasl, odlazi sportski tiranin!

07.10.2021

08:16

2

Autor: 24sedam

Stiže nam još jedan prebogati, mogulski klub - "U šta se fudbal pretvorio?"

Stiže još jedan petrodolarski "državni klub": Saudijci preuzimaju Njukasl, odlazi sportski tiranin!
Tan2021-10-2_175431702_0 - Copyright Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

Prema pisanju engleskih medija, pitanje je sata kada će fudbal dobiti još jedan "državni klub" prepun para. Nakon što su otklonjene sve prepreke, Javni investicioni fond Saudijske Arabije preuzima Njukasl junajted!

Vreme poštenog takmičenja postaje pluskvamperfekat, davno prošlo vreme, a sada se izgleda rađa još jedan petrodolarski klub, posle Mančester sitija i Pari Sen Žermena.

Ceo posao vredi oko 300 miliona funti (352 miliona evra), a pokušan je još prošle godine. Tada je posao propao oko televizijskih prava, ali posle novih pregovora, otklonjena je i ta prepreka.

Iako su navijači Njukasla konačno dočekali kraj mračne, tmurne i dosadne vladavine Majka Ešlija, mnogima nije prijatno što su sportskog tiranina zamenili novcem države koja važi za jednu od najrepresivnijih u svetu.

Aleks Tomson, prezenter Kanala 4 izrazio je jutros svoja osećanja:

- Celog života navijam za Njukasl junajted i od jutros mi je muka. Ne zanima me uopšte Ešli, ali on bar ne ubija i ne sakati novinare i odseca ljudima glave ili se odnosi prema ženama kao prema trećerazrednim ljudskim bićima na velikoj skali. U šta se, dođavola, fudbal pretvorio?

 

 

Da se razumemo, Ešli je jedan od najgorih vlasnika u istoriji bilo kog sporta. Britanskog milijardera ne zanima Njukasl junajted, niti lokalna oblast. On je lično kupio svu zemlju oko stadiona za slučaj da klub ikad poželi da se proširi nakon što on ode.

O ratu sa navijačima da ne govorimo. Lokal na stadionu koji se zvao "Širerov bar", po ikoni kluba Alanu Šireru je promenjeno ime nakon što je legenda kritikovao Ešlija. Ne samo to, jednom je pristalicama kluba dao rok da pokupe navijačke transparente, ali pošto oni to nisu uradili na vreme, onda ih je – spalio.

Saudijska kraljevska porodica će doneti novac i moć i velika imena, a Njukasl će moći konačno da napadne neki trofej. I ne treba sada dirati navijače "svraka". Nisu oni ti koji su odobrili kupovinu, to je posao Premijer lige i nacionalnog fudbalskog saveza.

A šta se može očekivati kada Saudijski fond preuzme klub? Instant pojačanja i odmah jači klub, još jedna potencijalna destinacija za dobre igrače, ali i trenere. Naravno, biće potrebno vreme da se slegnu infrastrukturne promene, ali, baš kao što je bio slučaj sa Mančester sitijem, stvari će leći na svoje mesto.

Ne samo da će prebogati šeici doneti kupovnu moć da klub ima tri cela tima, već će sve u njemu biti savršeno: svaki trening teren, svaki trener će biti idealan, svako putovanje besprekorno, svaki objekat savršeno spreman i u pogonu.

Videćemo kako će se stari bogataši, kao što su Liverpul i Mančester junajted sada nositi sa troje novobogataša: Čelsijem, Sitijem i Njukaslom.

E, da, Španci imaju "el klasiko", a Englezi će sada dobiti i nacionalni "el kešiko".

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike