Stanković oprezan pred start u Ligi Evrope: Kažu „Lako je“, a nije! Ne volim da mi se igraju sa inteligencijom

15.09.2021

13:48 >> 14:09

0

Autor: Adam Štulić

Strateg srpskog šampiona uoči duela protiv Brage

Stanković oprezan pred start u Ligi Evrope: Kažu „Lako je“, a nije! Ne volim da mi se igraju sa inteligencijom
Copyright Dejan Stanković foto: MN Press

Na stadionu „Rajko Mitić“ vrše se poslednje pripreme za start takmičenja u Ligi Evrope. U četvrtak (18.45) u Ljutice Bogdana stiže Braga, o kojoj je trener srpskog šampiona Dejan Stanković imao samo reči hvale.

Pre nego što se osvrnuo na analizu predstojećeg rivala, legendarni kapiten Zvezde imao je malu zamerku na odnos javnosti prema rivalima koje su crveno-beli dobili u drugom po jačini UEFA klupskom takmičenju.

Mislim da, u početku, nismo poređali odnose snaga kako treba, jer kada je izvučena grupa, svi su komentarisali „To je lako“. A nije. Ako je to četvrta, peta ekipa u Portugalu, koja je poslednjih 10,12 godina u evropskom takmičenju. Osvojili su prošle sezone Kup Portugala i ne bih voleo da se neko igra s mojom inteligencijom i kaže „To je lako“. Ne, nije lako. Ali, ne ograđujem se i ne pravim sebi odstupnicu. Kao što to nismo radili ni protiv Milana, nećemo raditi ni sada – kazao je Stanković, istakavši da je pritisak koji je ekipa imala tokom leta i kvalifikacija sada skinut.

Jesu lepe utakmice, i Braga, posle i Partizan, ali ne vidim da su ključne. Imaćemo još 40-ak mečeva što u prvenstvu i Kupu Srbije, što u Evropi. Može da bude ključna, u smislu da ti pruži vetar u leđa, da imaš jače samopouzadanje, da pomeriš malo tabelu u slučaju oba pozitivna rezultata. Može na mentalnom planu puno da utiče, ali ne ključno za dalji rasplet u takmičenju.

Srpski strateg je napomenuo da se raduje punom stadionu u četvrtak uveče.

– Predsnost domaćeg terena, pogotovo pune „Marakane“, je velika prednost. S druge strane je i obaveza, da pred svojim navijačima odigraš dobru utakmicu protiv izvanrednog protivnika. Po mom mišljenju, Braga je četvrta ekipa u Portugalu – naglasio je Stanković i potom se osvrnuo na kratku analizu rivala.

– Mi, „unutra“, znamo protiv koga igramo i koliko su talentovana ekipa, organizovana i brza u tranziciji. Braća Orta, Galano, Ruiz kao špic, on je reprezentativac Španije, u startnoj postavi na poslednjoj utakmici… Jedna ozbiljno dobra, brza, talentovana, ekipa.

Istakao je Zvezdin trener i da crveno-beli dugo nisu igrali protiv jedne takve ekipe.

Oni su kao kameleon. Ekipa koja se u toku utakmice transofirmiše u dve do tri formacije, u zavisnosti kako njima odgovara i kako protivnik igra. Startna formacija im je 4-3-3, posle toga 4-2-3-1, u nekim 4-4-2. Sa jedne strane im bek drži širinu, s druge ofanzivno krilo. Mogu da se nameste i sa četiri pozadi, i sa tri… kako im odgovara. Ukomponovana su ekipa, koja se meni dopada zbog načina na koji igra fudbal. Ofanziva totalna, nekada kalkulisana, nekada kako inercija ponese. Videćete i sami, ekipa su koja ima izvanredan individualni kvalitet. Svi su jaki na lopti, biće ovo lep test za nas.

Mladi strateg je istakao da 100 odsto veruje u svoju ekipu.

– Očekuje nas lepa utakmica, možda je „iskustvo“ na našoj strani. Ova ekipa igra zajedno, od kako sam ja tu, godinu i po dana. Znamo gde su nam boljke, ali i koji nam je kvalitet. Gledaćemo da sakrijemo mane i u prvi plan stavimo naše kvalitete. Radili smo dobro, iskoristili pauzu na fenomenalan način, žao mi je što neki momci koji su bili u reprezentacijama nisu uspeli da odmore i rade kao ovi što su ostali u Beogradu. Pun sam optimizma, ali želim da prihvatim pamentan rizik – rekao je Deki i pojasnio:

Pročitajte još

Ovaj stadion branimo svim mogućim snagama. Ali, da kažem da neću kalkulisati, lagao bih. Da se neću uplašiti, to je sigurno. Branimo našu kuću, ne plašimo se, ali će to biti pametno. Kalkulisani rizik. Još razmišljamo da li će to biti sa tri špica, sa dva ili jednim. Sitnice nas dele do startnih 11 – kazao je Dejan Stanković.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike