Bežao od Pavelićevih ustaša, a da su ga pronašle, legenda o Bobeku nikada ne bi ni postojala

03.12.2020

09:41 >> 10:15

0

Autor: D. B.

Na današnji dan, pre 97 godina, rođen je čovek koga mnogi smatraju najboljim fudbalerom Partizana svih vremena

Bežao od Pavelićevih ustaša, a da su ga pronašle, legenda o Bobeku nikada ne bi ni postojala
Copyright MN Press

Pre tačno 97 godina rođen je jedan jedini, neponovljivi Stjepan Bobek!

Čovek koji je jedan od najboljih, a mnogi ga smatraju i najboljim fubalerom Partizana svih vremena, čovek koji je 14 sezona nosio dres ovog kluba, koji je doneo mnogobrojne trofeje, najbolji strelac crno-belih u istoriji kluba (425 golova) i apsolutni rekorder SFRJ lige sa devet postignutih golova na jednom meču!

Rođeni Zagrepčanin, koji je postao simbol Beograda, gde je i preminuo 22. avgusta 2010. godine, sigurno bi imao mnogo drugačiji put da nije imao veliku hrabrost još kao golobradi mladić.

Pročitajte još: Nedavno je o Stjepanu Bobeku govorio i Sašo Filipovski

Naime, kako je sam otkrio u autorskom tekstu koji je napisao za „TV novosti“ sada već davne 1998. godine, on je jedva uspeo da izbegne regrutaciju u ustašku vojsku Ante Pavelića.

Pred kraj rata, mesec ili dva pre toga su nas pozvali na front. Pavelić je radio sve da mobiliše što više ljudi. Ja sam se sa kolegom fudbalerom Vladimirom Firmom dogovorio da dezertiramo, odnosno da ne pođemo. Tako smo jednog dana spavali na jednom mestu, drugog dana na drugom… Nisu mogli da nam uđu u trag. Tako smo se izvukli – napisao je tada Bobek.

Bobek je kao trener vodio čuvenu generaciju Partizana u kojoj su bili i Šoškić, Vasović, Galić, Milutinović, Jusufi, Kovačević… MN Press

Neponovljivi Štef je prve korake napravio u Zagrebu igrajući za HŠK Derbi. Put ga je vodio preko ŠK Zagreba, HŠK Ličanina i Građanaskog, konačno do Partizana. Stigao je u Beograd u jesen 1945. godine. Za crno-bele je odigrao 478 mečeva. Na proslavi 50 rođendana FK Partizan, Bobek je proglašen za najboljeg fudbalera kluba svoih vremena.

– Plakao sam kada sam došao u Partizan, jer sam rođeni Zagrepčanin i nikada nisam pre toga bio u svetu. Nisam znao kakav je život van moje kuće – priznao je Bobek.

Bobek je tokom karijere odbijao brojne ponude inostranih klubova. Nije želeo da napušta Jugoslaviju. Ali u jednom momentu je poželeo da ode negde daleko.

– Zebec, Boba Mihajlović, Herceg, ja i još poneko smo kupili pre odlaska na jedan meč u inostranstvo po 100 ili 200 maraka. Želeli smo da imamo taj novac, da kupimo nešto za žene i devojke. I onda je uhapšen jedan čovek i on je rekao da nam je prodao devize. I nama organizuju javno suđenje u Masarikovoj. Puna sudnica, sramota. Poželeo sam sve da ostavim, da napustim Jugoslaviju… “Politika” je tada pisala opširno o tome, jer je njen glavni uradnik bio čovek iz Zvezde. Želeo je da onaj sudija kaže: Bobek je osuđen na sedam meseci zatvora – besno se prisećao Štef, uz opasku:

– Odbio sam milione maraka da bih ostao kao patriota u ovoj zemlji. A sada hoće da me osude na sedam meseci zatvora zbog 200 maraka.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike