Dan kada je legendarni Petar Borota postao deo Čelsijeve istorije

02.03.2021

22:19 >> 22:37

0

Ljubimac navijača Partizana sa kraja 70. godina na današnji dan se preselio u London

Dan kada je legendarni Petar Borota postao deo Čelsijeve istorije
Copyright MN Press

Legendarni golman OFK Beograda i Partizana Petar Borota pre tačno 32. godine stigao je na Stamford bridž, potpisivaši četvorogodišnji ugovor sa Čelsijem. Iako su decenije prošle i “plavci” su posle momka sa Zvezdare imali još mnogo kvalitetnih “jedinica” posebno u Abramovičevoj eri, navijači Čelsija su na društvenim mrežama obeležili ovaj dan malim podsećanjem na dolazak kultnog heroja.

– Na današnji dan 1979. godine potpisali smo pokojnog Petra Borotu iz beogradskog Partizana. Kultni heroj na “Bridžu”. Nakon prvog treninga Rej Vilkins je rekao: On je čvrst momak. Kada mu je neko ispucao volej sa pet metara u lice, lopta je pukla – prisetio se jedan od navijača Čelsija na izjavu pokojnog igrača i dugogodišnjeg trenera na Stamford bridžu.

Fudbalski almanasi zabeležili su da je Borota stigao u London iz Partizana za 70.000 funti. U Čelsiju je zaslužio naklonost najvernijih pristalica odmah po dolasku, jer je na meču sa tada neprikosnovenim Liverpulom uspeo da sačuva gol netaknutim za značajnih 0:0. Kasnije je za četiri sezone odigrao još 106 mečeva u ligi i na 36 nije dozvolio rivalima da mu zatresu mrežu.

Pročitajte još

Imao je poseban stil branjenja o čemu su se legende ispredale, pa tako još niko pouzdano ne zna da li je zaista u dresu Čelsija prešao gol liniju sa loptom u naručju kako bi dohvatio kačket koji mu se posle intervencije tamo otkotrljao ili je sve rezultat nečije bujne mašte. U Srbiji se tvrdi da se to zaista desilo, dok se kod Engleza ne može naći taj podatak.

Posle odlaska iz Engleske, tri sezone je proveo u Portugalu kao golman Porta i Boaviste, a umro je u Đenovi 2010. godine, interesujući se poslednjih godina života samo za slikarstvo.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike