Od istorijskog dana do istorijskog dana - ovo su bile prve odluke Piksijevih prethodnika

05.03.2021

16:31 >> 16:32

0

Autor: D. B.

Kako su izgledali prvi spiskovi Slavoljuba Muslina, Mladena Krstajića i Ljubiše Tumbakovića

Od istorijskog dana do istorijskog dana - ovo su bile prve odluke Piksijevih prethodnika
Copyright MN Press

Nekako se stiče utisak da volimo svaki novi početak da definišemo kao istorijski. Takav je i ovaj dan, dan u kome je Dragan Stojković Piksi, novi selektor fudbalske reprezentacije Srbije objavio svoj prvi spisak igrača za koje se nada da će mu pomoći u misiji da “orlove” odvede na Mondijal.

O tome na koga Stojković računa ili ne računa, koje su to snage sa kojima će se fudbalska reprezentacija Srbije suprotstaviti Republici Irskoj, Portugaliji i Azerbejdžanu, mogli ste detaljno da čitate, ali možda nije loše pogledati malo u retrovizor i sagledati kako su u svojim istorijskim danima, poput ovog današnjeg Piksijevog, prolazili Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić i Ljubiša Tumbaković.

MN Press

Prvi spisak i odmah iznenađenja. Ovo je rečenica kojim su počinjali svi medijski izveštaji posle prvih spiskova koje su u ulozi selektora čitali tri Stojkovićeva prethodnika. Zvuči poznato, zar ne?

Svaki spisak bio je istorijski pošto je na njemu bilo povratnika, debitanata i onih koji trajno ili privremeno bili precrtani.

Krenimo redom. Slavoljub Muslin je svoj prvi spisak pročitao maja 2016. godine uoči mečeva protiv Kipra u Užicu, Izraela u Novom Sadu i Rusije u Monte Karlu. Pozvao je 28 igrača i četiri golmana. U ekipu je uvrstio osmoricu debitanata. Prvi put pod skute nacionalnog tima tada su pozvani su Aleksandar Jovanović, Milan Rodić, Nemanja Milunović, Saša Zdjelar, Nemanja Mihajlović i Andrija Pavlović.

MN Press

I danas kao i pet godina kasnije posebnu pažnju je privukla činjenica da je u tim pozvan Andrija Živković. Nišlija je tada bio u nekoj vrsti limba u odnosu sa tadašnjim klubom Partizanom. Muslin je u nacionalni tim vratio i Dušana Tadića i Nemanju Gudelja koji su ranije odbijali da igraju za nacionalni tim pod komandom Radovana Ćurčića. Tadašnji selektor nije više računao na neke igrače koji su ranije dobijali poverenje poput Filipa Đuričića ili Miralema Sulejmanija.

Od svih igrača se očekuje da svojim ponašanjem na terenu ali i van njega, kao i odnosom prema obavezama na svakom treningu, pokažu i dokažu da su oni najbolje što Srbija ima – pričao je tada Muslin.

Muslina, koji je odveo Srbiju na Svetsko prvenstvo, na kormilu reprezentacije Srbije i to prvo u funkciji vršioca dužnosti zamenio je njegov saradnik Mladen Krstajić. On je poslednjeg dana oktobra 2017. godine objavio spisak na kome se nalazilo i ime Sergeja Milinkovića-Savića.

MN Press

U javnosti se i dan danas spekuliše da je upravo činjenica da Muslin nije želeo fudbalera Lacija u timu bila i jedna od njegovih najvećih “grehova”. Krstajić je tada na turneju po Aziji poveo 24 fudbalera od čega tri golmana. Osim Sergeja ovom prilikom je prvi put u nacionalni tim pozvan i Miloš Veljković. Uoči odlaska u Aziju gde je Srbija igrala pripremne mečeve sa nacionalnim timovima Kine i Južne Koreje među “orlove” je vraćen i Marko Grujić.

Svako ko dođe na ovo mesto gde sam ja bira najbolje igrače koje ima. Sergej je potvrdio da je momak koji će biti budućnost, igrama je zaslužio, i u mladoj reprezentaciji i u Laciju da na njega računamo i sugurno će u narednim godinama bit nosilac igre. Ima sve argumente da ga pozovem i nisam se libio da ga pozovem. Poražavajuće pitanje je da li sam ja sastavljao spisak… Svi znaju moj karakter iz Partizana kada sam bio igrač, a i funkcioner. Očekivao sam pritisak, život me nije milovao, navikao sam kada nešto “gori” da budem tu. Nemam opterećenje, nosim se normalno, kao što je slučaj bio kada sam igrao i bio reprezentativac. Kad dobijete poverenje morate da ga iskoristite – govrio je Krstajić objašnjavajući odluke koje je, kako tvrdi, sam napravio prilikom prvog spiska.

Konačno, stižemo i do “debi” spiska Ljubiše Tumbakovića. Tumba je avgusta 2019. godine šokirao mnoge kada je objavio da je njegov izbor za mesto desnog beka adut Crvene zvezde Marko Gobeljić, kao i da je jedan od tri napadača uz Aleksandra Mitrovića i Luku Jovića i Milan Pavkov.

MN Press

Kao velika pobeda Fudbalskog saveza Srbije i Tumbakovića tada je tumačena činjenica da su u reprezentaciji ponovo Matija Nastasić, Luka Milivojević i Nikola Maksimović, a tek stidljivo provlačila se činjenica da nema Marka Grujića koji je u tom momentu nosio na svojim leđima Hertu i sa kojim su obavljeni isti razgovori po Tumbakovićem ustoličenju kao i sa tadašnjim povratnicima. Osim njega mesta na prvom spisku Ljubiše Tumbakovića nije bilo ni za one koji su pre toga bili deo ekipe Prijovića, Fejsu, Živkovića, Miletića, Veljkovića

– Svako od nas trenera donosi nešto što je karakteristične za njega. Atmosferu treba postaviti na mesto na kojem pripada. Za ostvarivanje cilja potrebno je veliko jedinstvo. Fudbalsku ekipu ne čini pojedinac, čini je tim. To što su pojedini igrači sada ponovo opet, po našoj proceni imaju dimenziju da se prilagode našem kolektivu – pričao je tada Tumbaković.

Pročitajte još

I sada opet, novi početak. Četvrti u poslednjih pet godina. Ostaje da verujemo da će Stojković uspeti ono što je pošlo za rukom Muslinu. Da će odabrati tim koji će odvesti Srbiju na Svetsko prvenstvo. A izazov je veliki. Prvo Irska, pa Portugalija, pa Azerbejdžan. I to koliko od 24. marta.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike