Tek posle ovih činjenica shvatićete koliko je bilo teško da Novak uspe

10.03.2021

08:20 >> 08:22

0

Autor: D. B.

Ko je sve pre Đokovića držao rekord po broju nedelja na prvom mestu ATP liste

Tek posle ovih činjenica shvatićete koliko je bilo teško da Novak uspe
Copyright AP Photo/Andy Brownbill

Možda nekome činjenica da Srbija ima sportistu koji je najbolji u istoriji tenisa ne deluje kao velika stvar, ali, ono što je Novak Đoković učinio i činjenica da je tokom karijere proveo 311 nedelja (a biće ih najmanje 317 pošto je do tada siguran na mestu broj 1) na čelu ATP liste je nešto neverovatno.

Ako se pitate zbog čega, onda ćemo pozvati u pomoć brojke koje će, valjda, mnogo bolje oslikati koliko je sve to što je Đoković uradio neverovatno.

Vratimo se u istoriju. Od kada je uvedeno rangiranje na ATP listi, a to se dogodilo 23. avgusta 1973. godine, samo 26 igrača je uspelo da se izbori za mogućnost da sebe nazovu najboljim na svetu.
Ako pogledamo još malo detaljnije dolazimo do još interesantnije podatka – samo petorica pre Novaka su imali tu čast da sebe nazovu rekorderima po broju nedelja provedenih na tom mestu.

Prvi rekord postavio je, logično, čovek koji je bio i prvi broj 1 na ATP listi – kontroverzni Rumun Ilija Nastase. On je na mestu broj jedan proveo 40 nedelja. Njegov rekord srušio je Džimi Konors. Legendarni Amerikanac, treći teniser kome je pošlo za rukom da postane broj jedan čuvao je tu poziciju 268 nedelja.

Pročitajte još

Njega je zatim nadmašio Ivan Lendl koji je povećao rekord za dve nedelje i čuvao ga je sve dok na scenu nije stupio Pit Sampras. Amerikanac, čovek koji je inspirisao malog Novaka Đokovića da uopšte počne da se bavi tenisom, dugo je bio vlasnik rekord kada je proveo 286 nedelja na prvom mestu. Sa trona ga ja zabacio Rodžer Federer koji je postavio činilo se nedostižni rekord od 310 nedelja na čelu ATP liste.

Da li sada možda malo bolje svi zajedno razumemo kakvu je veliku stvar uradio Novak Đoković i koliko ima razloga da bude ponosan?

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike