On zna Piksija u dušu: Zašto će igrači obožavati da rade sa Stojkovićem

23.03.2021

19:44 >> 20:45

0

Autor: D. P.

Marko Perović za 24sedam otkrio kako novi selektor Srbije kupuje fudbalere sa kojima sarađuje

On zna Piksija u dušu: Zašto će igrači obožavati da rade sa Stojkovićem
MN Press

Kažete navijaču Crvene zvezde ime “Marko Perović”i prva asocijacija će biti gol iz večitog derbija 2005. godine. Dobro, postojao je još jedan veoma značajan igrač tog imena i prezimena, ali u ovom slučaju mislimo na momka iz Prištine, rođenog 1984. godine. Za razliku od starijeg imenjaka, ovaj je postigao gol protiv Partizana.

To je ona situacija kada mlado levo krilo crveno-belih 40 metara nosi ispred sebe zajedno loptu i neodlučnost iskusnog Alberta Nađa, pa kada mu se ukazalo zgodno, raspalio je po njoj i zakucao u gornji desni ugao gola Ivice Kralja. I danas se “šeruje” po društvenim mrežama, jer pogodak je postao lična karta, nešto što na najbolji način indetifikuje Perovića pred mlađim generacijama navijača, koji o ekipi Valtera Zenge znaju više iz priča starijih.

Danas je isti taj Marko Perović, 37-godišnji fudbalski stručnjak! Godine je proveo igrajući fudbal kao pravi “globtroter”, menjajuće klubovi neverovatnim skokovima sa istočnih ka zapadnim meridijana zemljine polulopte i obratno. Od Tajlanda, Malezije i Kine do SAD i Brazila na drugom delu sveta. Odlučio je da ogromno znanje i iskustvo prenosi novim generacijama profesionalaca, ali je kod izbora profesije značajnu pomoć dobio od selektora Srbije. Piksi mu je pomogao da konkretizuje želje za dane kada okači kopačke o klin, a “insajderi” znajući za njihov odnos požurili su da ga proglase za sigurnog saradnika u stručnom štabu “orlova”.

Nije se dogodilo! Insajderske informacije se nisu obistinile. Perović je ostao van Piksijevog trenerskog sastava zbog ranije preuzetih profesionalnih obaveza prema Fudbalskom savezu Kine, ali je samim tim postao najbolji sagovornik o novom selektoru.

Perović jedan od retkih Srba koji može pomoći da se lakše rešimo paradoksa, jer čoveka koga fudbalska Srbija zna i voli skoro četiri decenije, priča o njegovim potezima i golovima, skoro ništa o njemu ne zna kao treneru.

Za početak ni to kako će “orlovi” igrati?

Piksi je čovek koji mnogo voli fudbal, život daje za njega i sve mu je podredio, tako da vam mogu reći kako ta igra sigurno neće biti dosadna. Posebno važan detalj ovoj priči daje to što se vratio u zemlju, sada vodi svoju reprezentaciju, pa će njegova motivacija biti izraženija, jer želi da obraduje narod i da napravi nešto značajno za srpski fudbal. Naravno, mnogo će mu pomoći harizma koju ovde ima. Već se oseća drugačija atmosfera među ljudima, a siguran sam da nas prave stvari od selektora i ekipe tek očekuju. On je neko ko zrači pozitivnom energijom i to postane jasno svima koji dobiju priliku da rade s njim – kaže Marko Perović.

MN Press

Zašto vi niste u stručnom štabu kada smo vas već proglasili za njegov deo?

– Nisam mogao, jer sam ugovorom do kraja godine vezan za Fudbalski savez Kine kao trener u stručnom štabu selekcije U23. O tome se malo zna i ne piše, ali to je činjenica, Izlazak iz ugovora značio bi i neke penale, pa ću i ja kao i cela Srbija biti navijač reprezentacije.

Kako će biti igračima sa novim selektorom?

Pošto dobro znam kakav je mislim da će većina njih jedva čekati novo okupljanje reprezentacije i da igraju za Srbiju. Teško mi je da pričam o tome kako je bilo u ekipi ranije, mnogo toga je “rekla-kazala”, pa nisi siguran šta je sve od toga što se priča istina. Ali, neka niko nema sumnje u to da će Piksi znati da zavede red. Nije to vojni režim, ali on ima pristup, ogromno iskustvo i znanje da prepozna svaku situaciju i za nju ima pripremljen odgovor. Verujem da će i navijači videti to na terenu.

Kako su igrači u Kini reagovali na njega, budući da oni nisu videli golove i driblinge, ne odzvanja im u ušima kada čuju njegovo ime?

– Čovek se jednostavno rodi sa tim darom, bez obzira što ga nisu gledali kao igrača i ne govore isti jezik. Vremenom im je postalo jasno, nema veze da li su bili Kinezi ili internacionalci iz Brazila. Igrači osete autoritet i shvate na osnovu saveta da li je trener znao da predvidi neke događaje ili je pogrešio. Baš sam o tome razgovarao nedavno sa Dikom Stojanovićem i pričao sam kako su Kinezi imali na kraju potpuno iste reakcije kao i narod ovde koji zna ko je Piksi. Znam da mi je Dika rekao “šta se, bre, čudiš, tako je od moje 14-15 godine” i ispriča mi kada su se prvi put upoznali, mislim na nekim pripremama u Karatašu, kako je već tada postao lider generacije koju je okupio jugoslovenski savez.

Kada ste vi upoznali Piksija?

– Ja sam bio igrač Crvene zvezde kada je Piksi bio predsednik kluba. Kasnije je on 2007. godine otišao, a i ja sam ubrzo prešao u Bazel. Nismo izgubili vezu ni tada. Nije taj kontakt bio toliko intezivan, ali ja sam igrao u Švajcarskoj, a on je imao neku familiju tamo, pa bismo se tamo ponekad videli.

MN Press

Zašto niste napravili veću igračku karijeru?

– Odmah da kažem, ne žalim ni za čim. Ponosam sam na sve što sam uradio, imam lepu porodicu, svi smo zdravi i to mi je najvažnije. Možda sam i mogao više da napravim kao igrač, ali bilo je i drugih okolnosti koje su me sprečile da to učinim. Prvi je bio taj lom noge! Nebitna utakmica protiv Apatina, mi već šampioni sa devet bodova više i polomim nogu bezveze na sredini terena. Ne odem na EP za mlade u Holandiji sa selektorom Miroslavom Đukićem, već na višemesečni oporavak. I sad mislim da mi se to desilo u Bazelu, ja bih nastavio normalno da igram posle oporavka kao da se ništa nije desilo, ali u Srbiji su neke stvari drugačije nego napolju. Nije sad ni važno, da se ne vraćam na to, bitno je da sam nakon rehabilitacije otišao u Bazel na pozajmicu i privikavanje od šest meseci, a već posle priprema oni su me licencirali za UEFA ligu i potpisao sam trogodišnji ugovor. Tamo mi je bilo super. Igrao sam kod Kristijana Grosa, koga su Švajcarci zvali “Grosić” jer je voleo nas na “ić”, da bi se sve promenilo dolaskom Torstena Finka. Novi trener, novi pogledi na tim i igrače. Većina nas je odlučila da krene dalje i ja sam se opredelio za Nju Ingland u SAD. Tu pravim drugu grešku!

Kakvu?

– Danas mislim da sam morao ostati u Americi! Super uređeno takmičenje, grad za lep porodičan život. Verovatno bih tamo ostao da živim, već smo se privikli na sve, ali procenio sam da bi bilo bolje da krenem dalje i nastavio sam da se selim.

MN Press

Kako je došlo do nove saradnje sa Piksijem?

Pročitajte još

– To je već bilo kada sam prešao u Hong Kong, igrao sam za Saut Čajnu. Piksi je povremeno dolazio da me gleda, jer Gvangdžou se naslanja na Hong Kong, pa sam i ja povremeno išao da gledam njegovu ekipu. Onda je vlasnik kluba odlučio da napravi ispostavu koja bi se takmičila samo u ligi Hong Konga, pa sam ja prešao u taj klub. Međutim, već tada sam vodio razgovore sa Piksijem oko toga šta ću raditi kada jednog dana prestanem sa igranjem. Mnogo mi je pomogao da se odlučim za trenerski poziv. Igrači umeju da odlutaju u razmišljanima oko toga gde sebe vide kada se sve završi. Tu se često izgubi dragoceno vreme, a ja sam uz njegove savete i pomoć došao do toga da ni dana nisam izgubio. Počeo sam da radim kao trener sa drugom ekipom Gvangdžoa i na moje zadovoljstvo nastavljam da se usavršavam sada kao član stručnog štaba kod selektora Aleksandra Jankovića – rekao je Marko Perović za 24sedam.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi