Analiza asova za 24sedam: Ko će biti Piksijeva desna ruka, šta "orlovi" moraju odmah da pokažu i zbog čega je Stojković već sada pobedio

23.03.2021

13:45 >> 14:02

0

Nemamo tim i atmosferu od ere legendarnog Radomira Antića na klupi orlova, neka novi selektor vrati ta vremena

Analiza asova za 24sedam: Ko će biti Piksijeva desna ruka, šta "orlovi" moraju odmah da pokažu i zbog čega je Stojković već sada pobedio
Copyright MN Press

Duge dve decenije bio je jedan od najboljih igrača nacionalnog tima. Kasnije je bio predsednik saveza, a sada se svojoj zemlji i navijačima po prvi put predstavlja kao trener, svestan da je prva faza isceliteljskog delovanja imenom i prezimenom na bolesni srpski fudbal već završena i da već na drugom koraku, protiv Republike Irske, sutra uveče (20.45) na “Rajku Mitiću”, mora zavladati autoritetom znanja.

Srbija se nada da će “orlovi” igrati kao svojevremeno sadašnji selektor Dragan Stojković. To znači da će biti hitri, vešti, pametni i privlačni navijačkom oku toliko da će se ponovo tražiti karta više kad sve ovo prođe.

Veterani i bivši reprezentativci veruju novom selektoru. Stanislav Karasi ističe da Piksi treba sve ispričano o igri kroz brojne intervjue da prenese na teren.

MN Press

– Da ne izmišljamo sad toplu vodu, već da jednostavno postavimo stvari. Reprezentacija mora da igra onako kako se postavila prema Norvežanima i Rusima u prošlom ciklusu, a Piksi treba da pređe sa reči na dela i da sve ono što je rekao o igri pokuša da prenese na teren. Ja mu želim sve najbolje. Voleo bih da mu tim igra onako kako je on igrao. Drugačije ne bi ni valjalo i mislim da bismo ponovo doživeli neuspeh. U toj igri moramo biti direktni, sa fudbalerima koji fizički mogu da odgovore zadacima i koji mogu da daju gol. Ne sme više biti “toplo-hladno”, odsad samo “toplo”. Kad damo jedan gol, odmah dati još tri. Znam da bismo svi mi voleli i pobedu od jednog gola razlike protiv Iraca, ali važno je biti što ubedljiviji. Velike pobede podižu moral timu, pa i navijačima. Sa takvim raspoloženjem mogli bismo da računamo na uspeh protiv Portugalaca – zaključio je Karasi.

Doskorašnji sportski direktor Partizana Ivica Iliev kaže da će Dušan Tadić biti Piksijeva “produžena ruka” na terenu i da će selektoru biti glavni zadatak da pronađe kapitenu kompaktibilnog saigrača.

– Teško pitanje, a želje je uvek lako izgovoriti, jer svi očekujemo da naša reprezentacija odigra najlepše i najefikasnije i da pobedimo ne samo Irce, već i Portugalce posle njih. Naravno, selektor Dragan Stojković najbolje zna sa kakvim će timom doći do rezultata. U ova dva dana moraće da oseti formu igrača, ko se kako od njih oseća, da ih prilagodi svojim zamislima i da na kraju vidi da li su to ti igrači čiji stil igre donosi prednost u odnosu na Irce. Ako pričamo o napadačima, Aleksandar Mitrović je neko ko retko kada podbaci kada igra za reprezentaciju. On jednostavno ume da igra te mečeve. Ako uzmemo samo u obzir trenutnu formu onda prednost ima Dušan Vlahović. Njegov način igre najbolje se prilagođava svim stilovima i formacijama, jer može da trči u prostor i da povuče kontru, a u stanju je i da u šesnaestercu donese prednost. Tu je Luka Jović, nedostaje mu kontinuitet, ali kvalitet mu je nesporan. Jak je u svim segmentima napadačke igre. Kada pogledate sve njih, jasno vam je da dugo reprezentacija Srbije nije raspolagala sa ovakvom kvalitetnim napadačima – rekao je Iliev i dodao:

MN Press

Naša igra će, ipak, u najvećoj meri zavisiti od Dušana Tadića. Pravi majstor, verovatno naš najbolji fudbaler u poslednjih deset godina. Na Piksiju je da odabere igrača koji će se na najbolji način prilagoditi Tadićevim loptama. Kod igrača na bokovima mislim da se formom nameću Filip Kostić i Darko Lazović. E, sad, to je kako bismo mi navijači voleli da vidimo, a selektor zna bolje od svih nas. Ne treba da mu pametujemo, već da ga ostavimo da radi u miru i da nacionalni tim obraduje celu Srbiju!

Boško Janković nada se da bi se energija iz vremena kada je on bio član reprezentacije kod selektora Radomira Antića mogla da vrati i u nacionalni tim i kod navijača u ovoj Piksijevoj eri:

– Radomir Antić je verovatno veće trenersko ime, jer je u momentu prihvatanja poziva da vodi reprezentaciju već iza sebe imao ekipe Real Madrida, Atletika i Barselone, koje je vodio kao trener. Piksi nije stvorio takvu trenersku biografiju, ali je taj trenerski potencijal i sasvim sugurno ima tu harizmu koju je sa sobom prirodno nosio Antić. Priželjkujem da se one slike punih stadiona ponove kod Piksija i da opet gledamo onakve utakmice. Ako neko može to da vrati, onda je to ovaj selektor koga sada imamo. Stvarno mislim da ništa bolje nije moglo da nam se dogodi od ovog da takva igračka i trenerska gromada prihvati vođenje reprezentacije – poručio je Janković.

Profimedia/OLIVIER MORIN

Koordinator u Omladinskoj školi Partizana, bivši reprezentativac Vlado Čapljić, veruje da će Piksi deo svoje ogromne energije preneti igračima.

MN Press

– Sećam se govora predsednika kluba kada sam vodio Radnički Obrenovac. Kaže, “želim u novoj sezoni čvrstu odbranu, kreativan vezni red i efikasan napad”. Rekoh, “predsedniče, slažem se, idemo u Ligu šampiona”. Sad verovatno svaki navijač slično očekivanje gaji od Piksija kao selektora, ali mislim da bismo mu značajno olakšali zadatak ako bismo realno gledali na sadašnjost. Novi selektor nije imao nijednu utakmicu, već samo jedan trening pre debija. Njegova ekipa je u formiranju, a tražimo odmah i igri u rezultat protiv Irske, jer pobede su te koje nas vode na SP u Kataru iduće godine. Ali, niko ne kaže da su nam sve pobede potrebne. Zato treba biti strpljiv i sačekati da Piksi sprovede svoje zamisli. Koliko vidim iz njegovih intervjua, on je obećao borbu, trku, privrženost timu i neka samo insistira na svim tim elementima, a ako ih sprovede, imaćemo razloga da se na kraju radujemo – rekao je Čapljić.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike