Irci pali na Marakani: Mitrović i Vlahović pogađali za Piksijev prvenac

24.03.2021

21:46 >> 22:33

0

Selektor Dragan Stojković može da bude zadovoljan rezultatom, ali u igri mnogo toga još nije kako treba

Irci pali na Marakani: Mitrović i Vlahović pogađali za Piksijev prvenac
Copyright MN Press

U prvom meču kvalifikacija za plasman na SP u Kataru sledeće godine, na debiju selektora Dragana Stojkovića Piksija selekcija Srbije uspela je da savlada nacionalčni tim Republike Irske rezultatom 3:2 (1:1). Golove na utakmici postigli su Dušan Vlahović u 40. i Aleksandar Mitrović u 69. i 74. minutu, dok su za Irce pogađali Alan Braun u 18. i Džejms Kolins u 86. minutu. Reprezentacija Srbije naredni meč igra 27. marta protiv Portugala na stadionu “Rajko Mitić”, a mini ciklus završava gostovanjem Azerbejdžanu 30. marta u Bakuu.

MN Press

Nije previše značajno, ali bar smo jednu stvar utvrdili zahvaljujući dešavanjima u prvih 45 minuta duela sa Ircima – pobede ne donosi harizma ni igrača, ni selektora, već znanje i trčanje. Većim delom bilo je to već viđeno izdanje protiv Škotske u baražu. Previše se igralo unazad, nije se pronalazila veza sa Vlahovićem, niti su se u tom Piksijevom konceptu snalazili kako treba pojedini igrači. Sastav je bio iznenađujući za sve, najviše verovatno za njegovog kolegu na klupi Irske Stivena Kenija. Sa dva debitanta, Urošom Račićem kao zadnjim veznim igračem i desnim bekom Milanom Gajićem verovatno je sačuvana svežina prvih izbora za susret sa Portugalom, ali protiv Iraca je bilo lako uočljivo da se igrači ne poznaju dovoljno i da smo još daleko od automatizama u igri i kretnji bez lopte.

MN Press

Ništa nije funkcionisalo. Na desnu stranu se prilikom napada izvlačio kapiten Dušan Tadić, pa tu nije bilo mesta ni saradnje sa Gajićem, dok se u sredini teško snalazio sa svojim zadacima Filip Đuričić. Da stvari budu još gore pored tako traljave igre napred, odbrana se već kod prvog irskog ataka našla u matu. Gajić je zakasnio da zatvori centaršut iz svoje zone odgovornosti, a Filip Mladenović je dozvolio da mu se Alan Braun popne na leđa i glavom spusti loptu u suprotni ugao gola Marka Dmitrovića. U moru loših stvari jedino je bilo pozitivno što se i u takvim momentima sačuvala smirenost.

Istrajalo se na prvim zamislima, pa je Đuričić počeo polako da podiže glavu i daje znake da mu se ipak igra fudbal, a i Vlahović se sve češće javljao tražeći od saigrača da prate njegove kretnje. Ispratio ih je Tadić. Igrao se 40. minut, Mladenović je pronašao kapitena koji u stilu engleskih centarforova spušta loptu do napadača Fjorentine. Taj poklon Vlahović nije propustio, jer levica sevnula za 1:1.

MN Press

Nastavak je doneo igru sa više rizika obe ekipe. Irci su se oslanjali na trčanje i što jači pritisak ne bi li poslednju liniju “orlova” naterali na grešku, dok su Piksijevi momci pokušavali iz pas igre da pronađu višak. Šanse su propuštali Saša Lukić na povratnu Đuričića, pa Vlahović posle šuta Nikole Milenkovića, a onda se raspored od 62.minuta malo promenio ulaskom Mitrovića umesto Đuričića. Očigledno da je Piksi poštovao pravilo da ko počne meč sa jednim centarforom, obično ga završi sa trojicom, pa je ulazak iskusnog golgetera najavio totalnu ofanzivu na Traversov gol.

Na našu sreću nije se dugo čekalo da izmene, kako personalne, tako i taktičke, pokažu rezultat. Mitrović je posle samo pet minuta na terenu, kod prvog ozbiljnijeg kontakta sa loptom video krajičkom oka da se neiskusni irski golman previše udaljio od gola. Ta parabola sa 25 metara bila je i najlepši detalj noći na “Rajku Mitiću” – mreža se zatresla, Srbija je povela sa 2:1 u 69. minutu. Za sve vreme dominacije “orlova” u drugom poluvremenu, jedan momak je odrađivao neverovatno važne poslove za dobar izgled kompletnog tima – Strahinja Pavlović. Bilo ga je na svakom delu terena. Smirenim intervencijama prekidao je napade rivala, nijednom nije pobegao od duela, svaka visoka lopta bila je njegova, a najčešći su napadi polazili baš kada je on iznosio loptu do protivničkog dela terena. Jedna takva njegova akcija završila se dodavanjem do Tadića, čiji je centaršut pronašao Mitrovića za njegov 37. gol u dresu “orlova” i 3:1.

Utisak o jednom sjajnom poluvremenu delimično je pokvario nesporazum između Dmitrovića i Stefana Mitrovića u 86. minutu iz kojeg je profitirao Kolins pogotkom za konačnih 3:2.

MN Press

Pročitajte još

SRBIJA – REPUBLIKA IRSKA 3:2 (1:1)

Stadion: Rajko Mitić. Sudija: Davide Masa (Italija). Strelci: Vlahović 40, Mitrović 69, 74 – Braun 18, Kolins 86. Žuti karton: Pavlović.

SRBIJA: Dmitrović – Milenković, S. Mitrović, Pavlović – Gajić, Račić (od 63. Maksimović), Lukić, Mladenović (od 46. Kostić) – Tadić (0d 77. Gudelj), Đuričić (od 63. Mitrović) – Vlahović. (od 82. Jović). Selektor: Dragan Stojković.

REPUBLIKA IRSKA: Travers – Kolmen, Klark, O’Šej – Doerti, Molumbi (od 61. Hendrik), Kulen, Braun, Stivens – Robinson, Konoli (od 67. Long). Selektor: Stiven Keni

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike