Počinje odbrojavanje do žreba u Cirihu za Katar 2022: Srbija u drugom šeširu

06.12.2020

08:42 >> 09:33

0

U ponedeljak u 18.00 orlovi dobijaju rivale za naredni Mundijal

Počinje odbrojavanje do žreba u Cirihu za Katar 2022: Srbija u drugom šeširu
Copyright ProfimediaPHOTO / FIFA / KURT SCHORRER"

Odbrojavanja za Katar 2022 počinje! Ko želi na smotru najboljih timova sveta za dve godine moraće prvo da se pokaže u kvalifikacijama na kontinetu.

U ponedeljak u 18.00 u Cirihu biće obavljeno žrebanje grupa, a sve evropske ekipe podeljene su u “šest šešira”. Reprezentacija Srbije nalazi se u 2. šeširu, a kuglice će na ceremoniji izvlačiti Italijan Danijele De Rosi i Holanđanin Rafael van der Vart. Prvi je osvojio svetski kup 2006. godine u Nemačkoj, dok je drugom ta čast izmakla 2010. godine u Južnoj Africi u finalu sa Španijom.

Pročitajte još: Da li će poraz od “fenjeraša” ubrzati povratak u Srbiju: Milojevićev Al Ahli primio tri gola za 15 minuta!

– Igranje na Svetskom prvenstvu i podizanje tog legendarnog kupa san je svakog fudbalera. U ponedeljak će taj san postati malo stvarniji. Mislim da će kvalifikacije biti veoma teške. Kao što smo videli poslednjih godina, razlike između reprezentacija postaju sve manje – rekao je Rosi.

Kvalifikacije će se odigrati od marta do novembra 2021. godine. Prvi krug biće 24. i 25. marta, drugi 27. i 28. marta, a treći 30. i 31. marta. Zatim se nastavljaju u septembru sa tri nova kruga, i to 1. i 2. septembra, 4. i 5. septembra i 7. i 8. septembra. Sedmo i osmo kolo biće 8. 9. i 11. i 12. oktobra. Poslednja kola biće između 11. i 13. i 14. i 16. novembra 2021.

Tanjug/Fredrik Varfjell/NTB scanpix via AP

Pobednici grupa plasiraće se direktno na SP, dok drugoplasirane ekipe očekuje baraž i težak put do mundijalske vize. Njima će se pridružiti dve najbolje ekipe, pobednici grupa, iz Lige nacija.

Ovih dvanaest ekipa čekaju eliminacione borbe u jednom meču za preostala tri mesta na SP. Ove dodatne utakmice odigraće se 24. i 25. marta i 28. i 29. marta 2022.

SP će se održati prvi put u istoriji u jesensko-zimskom periodu, a turnir u Kataru će se održati između 21. novembra i 18. decembra 2022. Branilac titule je Francuska.

Raspored reprezentacija po šeširirma izgleda ovako:

Prvi šešir: Belgija, Francuska, Engleska, Portugalija, Španija, Italija, Hrvatska, Danska, Nemačka, Holandija;

Drugi šešir: Švajcarska, Vels, Poljska, Švedska, Austrija, Ukrajina, Srbija, Turska, Slovačka, Rumunija;

Treći šešir: Rusija, Mađarska, Irska, Češka, Norveška, Severna Irska, Island, Škotska, Grčka, Finska;

Četvrti šešir: Slovenija, BiH, Crna Gora, Severna Makedonija, Albanija, Bugarska, Izrael, Belorusija, Gruzija, Luksemburg.

Peti šešir: Jermenija, Kipar, Farska ostrva, Azerbejdžan, Estonija, tzv Kosovo*, Kazahstan, Litvanija, Letonija, Andora;

Šesti šešir: Malta, Moldavija, Lihtenštajn, Gibraltar, San Marino.

Pročitajte još: Tošić za “Arenu”: O počecima, Partizanu, Gigsu, Vidiću, Mančesteru, koroni u Kini

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike