Tošić za “Arenu”: O počecima, Partizanu, Gigsu, Vidiću, Mančesteru, koroni u Kini

05.12.2020

19:03 >> 19:11

0

Autor: N. St.

Bivši igrač crno-belih pričao o celoj karijeri

Tošić za “Arenu”: O počecima, Partizanu, Gigsu, Vidiću, Mančesteru, koroni u Kini
Copyright MN Press

Koronavirus je glavna tema u svetu. Gde god se okrenete, o tome se priča. U centru dešavanja je bio Zoran Tošić. Bivši igrač Partizana je krajem 2019. godine, kada su počele priče o kovidu, upravo otišao u Kinu, zemlju odakle je sve počelo.

O tome i mnogim drugim temama je pričao u emisiji “Kao nekad” na “Areni sport”.

– S obzirom na to da sam se prethodnih devet meseci nalazio u zemlji koja je najbezbednija od virusa, imao sam tu sreću da ne osetim situaciju koja vlada svetom – rekao je Tošić koji se vratio u Srbiju.

Tvrdi da se tamo život odvija normalno.

– Sve je bezbedno, od mog dolaska u Kinu od pre devet meseci, svi normalno rade, idu na posao. Bio sam odvojen od porodice i prijatelja i to mi je vrlo teško palo.

Pročitajte još: Šta bi Partizan bez svoje dece: Nikola Štulić oborio Čukarički u 86. minutu (Video)

Jedna od tema bila je njegova karijera, s obzirom na to da je popularni „Bambi“ krenuo iz Zrenjanina, preko Partizana, CSKA Moskve, Mančester junajteda, do Kine.

– Najlepše godine sam proveo u Partizanu i u CSKA. To su klubovi koji su mi u srcu, Partizan mi je dao sve, dok sam u Moskvi pružao najbolje partije. Sećam se skoro svakog svog gola u karijeri. Nije ih bilo malo, ali ni previše.

Interesantan je podatak da je kao tinejdžer razmišljao da ostavi fudbal.

– Tri godine nakon tog perioda, ja sam bio u Mančesteru. To je poruka za sve mlade sportiste. U tom nekom periodu sam tražio sebe i nisam imao mnogo nekih opcija. Razmišljao sam i da pređem na futsal, čak sam bio na par treninga, ali onda je stigao poziv iz Banata 2006. i tamo je sve počelo.

Prisetio se i svog prvog dolaska u Partizan.

– To je bio period kada sam bio na evropskom prvenstvu za mlade. Djukić je bio selektor, ali i trener Partizana, stoga mislim da je on bio najzaslužniji za moj prelazak. Obzirom da sam od malena navijač Partizana, logičan sledeći korak je bila Humska. Bilo je i opcija da odmah napustim Srbiju, ali nisam hteo da propustim da ostvarim dečački san.

Objasnio je Tošić zašto stranci izbiju u prvi plan u derbijima.

– Bio sam veoma mlad i u prvom mandatu nisam znao šta je dres Partizana i koliko je to sveto. Tek u drugom mandatu sam shvatio šta to znači. Derbi je specifičan, igrači koji su igrali vrhunski cele sezone, kada dođe derbi, ne mogu da pokažu svoj maksimum. Zato, u glavnom, stranci dolaze do izražaja na tim mečevima, Moreira, na primer, Kleo, Leonardo, Suma… I za njih su to bitne utakmice, ali ne osećaju ih kao mi što ih osećamo. Jednostavno ne možemo da budemo na tom nivou zbog pritiska i važnosti utakmice.

– U svom prvom mandatu u Partizanu sam osvojio titulu i kup, dok u drugom nažalost, pamtim samo kup, ali svaki trofej je bitan i na kraju karijere uvek se gleda koliko ste trofeja osvojili.

Osvrnuo se na period u Rusiji dok je igrao za CSKA:

– Moskva je fenomenalna. Najveći deo života sam proveo u Moskvi i nekako sam zavoleo taj grad kao da sam ceo život u njemu. Nije mi bilo teško da se uklopim. Imali smo dobru ekipu, lepo smo se družili i kvalitetno provodili vreme. To je za mene bilo novo iskustvo, u Nemačkoj i Srbiji je sve relativno blizu, dok je u Rusiji drugačije. Zima je takođe jako teška, u toku godine imali smo desetak utakmica na dobrom minusu i morali smo da se dobro pripremimo. Dvadesetak dana posle završetka ugovora su me pozvali da budem gost na utakmici i uručili su mi dres i medalju i navijači su me ispratili na lep način. Imao sam odličan odnos sa njima.

Pitali smo Tošića i o utiscima sa Svestkog prvenstva sa reprezentacijom:

– Bili smo veoma blizu i svima je žao što takva jedna generacija, predvođena Vidićem i Stankovićem, nije uspela da napravi taj poslednji korak. Svetsko prvenstvo je kruna karijere i čast mi je što sam bio deo te reprezentacije i tog takmičenja. Utakmica protiv Australije, u poređenju sa nekim novijim utakmicama, u prvom poluvremenu smo imali nekoliko stopostotnih šansi, koje nismo iskoristili, da jesmo verovatno bismo prošli. U reprezentaciji su uvek bila dobra druženja i dobra atmosfera. Svi smo jedva čekali da igramo za reprezentaciju i za mene dres Partizana može da se poredi samo sa reprezentativnim.

Na kraju je detaljnije pričao o periodu na „Old Trafordu“.

– Od malena sam bio navijač Mančestera i jedina želja pored Partizana i reprezentacije bio je Junajted. Imao sam sreću da budem u takvom klubu, koji je te godine bio i finalista Lige šampiona. Ljajić i ja smo u isto vreme potpisali ugovor. Ja sam otišao odmah, on je trebalo da dođe posle godinu dana, ali nije dobio radnu dozvolu i zbog toga se transfer nije dogodio.

Trener mu je bio jedan od najboljih ikada – Aleks Ferguson.

– Ferguson je specifičan i kao pojava je veliki autoriret. Sve igrače je držao zadovoljnim. Ja koji nisam igrao mnogo, kroz te razgovore sa njim sam dobio želju da dam maksimum. Bez obzira na samo tih 5 utakmica koje sam odigrao, tih godinu dana su neprocenjiva škola i siguran sam da ne bih imao ovakvu karijeru da nisam izabrao taj put.

Pročitajte još: Nemanja Vidić žestoko po Kokezi i FSS: Sram vas bilo! Dok ne odete, nema nam napretka!

Nije mu bilo lako u tako velikom klubum, ali na njegovu sreću pored sebe je imao Nemanju Vidića.

– Ronaldo je u tom momentu bio najbolji na svetu kao što je i danas. Sigurno da sam najviše gledao njega, ali najviše mi se u tom periodu našao Vidić. On je bio ikona i svi su ga poštovali, čovek od autoriteta. Mnogo sam mu zahvalan što me je prihvatio kao brata tamo, i da nije bilo njega ja se ne bi tako dobro uklopio. Dok nisam otišao u Englesku nisam znao šta je teretana, Gigs sa 36, 37 godina radi neke vežbe i onda shvatim: ako Gigs to radi – radiću i ja.

Igrao je pred punim tribinama u Engleskoj, ali tvrdi da su navijači Partizana nešto posebno.

– Kada Partizan igra evropske utakmice, ili na derbiju, to stvarno ne može da se doživi. Igrao sam i na „Old Trafordu“ pred 70 hiljada, ali nije to to. Englezi osećaju trenutak kada treba da stanu iza ekipe, ali ima trenutaka kada je tišina kao u pozorištu – zaključio je Tošić.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike