"Što je previše, previše je": UEFA se oglasila povodom formiranja Superlige i otkrila kakve sankcije čekaju "odmetnike"

19.04.2021 | 20:15 >> 00:29

Autor: Adam Štulić

Krovna organizacija evropskog fudbala je reagovala brzo

Copyright Logo

UEFA neće da čeka ponedeljak. “Odmetnicima” je iz Niona stigla poruka i pre nego što su ozvaničili stvaranje Superlige.

Podsetimo, u nedelju uveče brojni evropski mediji objavili su da je formiranje novog takmičenja, od strane najbogatijih i najvećih klubova na kontinentu gotova stvar i da bi sve trebalo da bude završeno večeras.

Navodno, poziv u novo takmičenje prihvatili su Juventus, Milan, Inter, Mančester junajted, Mančester siti, Liverpul, Arsenal, Čelsi, Totenhem, Real Madrid, Barselona i Atletiko Madrid, dok su Bajern Minhen, Borusija Dortmund i Pari Sen Žermen odbili poziv u novo takmičenje.

Ali, skrštenih ruku nisu sedeli ni u Nionu. Iako je sednica Izvršnog odbora bila zakazana za ponedeljak, iz kancelarija UEFA je pušteno saopštenje u kojem je jasno naglašeno kakve sankcije čekaju one koji budu pokušali da sruše najelitnije evropsko klupsko takmičenje – Ligu šampiona.

– UEFA, Fudbalski savez Engleske i Premijer liga, Fudbalski savez Španije i La Liga te Fudbalski savez Italije i Serija A saznali su da nekoliko tamošnjih klubova planiraju stvaranje zatvorene, takozvane Superlige. U slučaju da se to zaista dogodi, želimo da ponovimo da će UEFA, svi pomenuti savezi, ali i FIFA, kao i naše druge članice ostati ujedinjeni u našim naporima da zaustavimo taj cinični projekat, koji se temelji na sopstvenim interesima nekolicine klubova u trenutku kad društvu solidarnost treba više nego ikad – poručili su iz UEFA i dodali:

– Razmotrićemo sve mere koje su nam dostupne na svim poljima, kako pravosudne tako i sportske, da bismo sprečili da se to i desi. Fudbal se temelji na otvorenim takmičenjima i sportskim uspesima i to ne može biti drugačije. Kao što je prethodno najavila FIFA, ovim klubovima će biti zabranjeno igranje u svakom takmičenju na domaćoj, evropskoj ili svetskoj sceni, a njihovim igračima bi se uskratila prilika da igraju u svojim nacionalnim timovima – piše u saopštenju UEFA koje se završava zahvalnicom onima koji su ustali protiv ovog projekta.

– Zahvaljujemo se onim timovima u ostalim zemljama, posebno francuskim i nemačkim klubovima, koji su odbili ovu ideju. Pozivamo sve ljubitelje fudbala, navijače i političare da nam se pridruže u borbi protiv takvog projekta. Taj interes nekolicine traje predugo. Što je previše, previše je.

Pročitajte još

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam