Ovi klubovi su odbili mesto u Superligi: Razlozi su različiti, ali svaki je veoma jak

19.04.2021

13:03 >> 13:07

0

Autor: D. B.

Nisu se baš svi moćnici u svetu fudbala odlučili da krenu putem 12 pobunjenika

Ovi klubovi su odbili mesto u Superligi: Razlozi su različiti, ali svaki je veoma jak
Copyright Tanjug/AP Photo/Francois Mori

Ko je osnovao Superligu i zbog čega, ko je finansira i kako će se to odraziti na nacionalne selekcije posle prvih reakcija FIFA i UEFA znamo. Vreme je da saznamo i ko je sve odlučio da odbije da postane deo “kluba milionera”.

Prvi klub koji je jasno i glasno, u trenucima kada mnogi čekaju da vide šta će se dogoditi, rekao da nema nameru da se priključi “pobunjenicima” je Borusija iz Dortmunda.

Članovi odbora Evropske asocijacije klubova (ECA) okupili su se u nedelju uveče na onlajn konferenciji i potvrdili da odluka Odbora od prošlog petka i dalje važi. Ta odluka podrazumeva da klubovi žele da nastave sa sprovođenjem planirane reforme Lige šampiona od 2024. godine. Članovi Odbora ECA jasno su izneli svoje mišljenje da ne žele Superligu – tvrdi prvi čovek Borusije Hans Joakim Vacke.

Profimedia

Decidirano “ne” stiglo je i od Porta. Predsednik ovog kluba iz Portugalije Pinto da Kosta javno je priznao da je dobio poziv, ali da ga klub nije prihvatio.

Ne možemo da učestvujemo u bilo kom takmičenju koji je protiv principa i pravila Evropske unije i UEFA – tvrdi Pinto da Kosta.

On je dodatno pojasnio i kakvi su kontakti pravljeni.

Bilo je sve to neformalno. Nismo obraćali previše pažnje iz dva razloga. Prvi je što EU ne dozvoljava zatvoreno takmičenje kao što je NBA. Drugo je što je Fudbalski savez Portugala protiv ovakve ideje. Ukoliko se dogodi ovakav scenario, a ja i dalje sumnjam, neće to biti kraj UEFA. Mi ćemo igrati Ligu šampiona i to još mnogo godina – objasnio je prvi čovek “plavo-belih”.

Pročitajte još

Stav Pari sen Žermena da ne želi da učestvuje u Superligi verovatno je najlakše objasniti. Prvo čovek kluba Naser Al Kelaifi je član izvršnog komiteta UEFA i nije bilo ni za očekivati da će uraditi bilo šta protiv stava ove organizacije.

Nemački mediji veruju i da je Bajern iz Minhena protiv Superlige, ali se, sada već ni tako stidljivo, provlači spekulacija da Bavarci nisu doneli konačni stav. Oni se verovatno najviše plaše reakcije navijača, pošto bi sigurno usledila velika pobuna u slučaju da se iz Minhena odluče na ovakav korak.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike