Hteo je da ostane upamćen kao revolucionar, završio kao "zmija": Sve mračne tajne Andree Anjelija

21.04.2021

18:07

0

Autor: Adam Štulić

Prvi čovek torniskog Juventusa dospeo u žižu posle kraha sa ligom bogatih

Hteo je da ostane upamćen kao revolucionar, završio kao "zmija": Sve mračne tajne Andree Anjelija
Copyright Profimedia

Želeo je da ostane upamćen u fudbalskoj istoriji kao revolucionar i jedan od najzaslužnijih za stvaranje nove ere najvažnije sporedne stvari na svetu, ali će na kraju ostati upamćen kao “zmija” i najveći lažov evropskog fudbala.

Predsednik Juventusa Andrea Anjeli bio je jedan od najvećih zagovornika formiranja Superlige Evrope. Skoro da su najbogatiji klubovi na Starom kontinentu uspeli da oforme “ligu za sebe”, ali koliko su brzo uspeli u nameri da je osnuju, još brže su morali da se pomire sa velikim krahom svojih ambicija.

A jedan od najvećih gubitnika upravo je kontroverzni Italijan, čija je priča sa “starom damom” počela 2010. godine, kada je seo u predsedničku fotelju torinskog giganta. Svakako ne slučajno i niodkuda…

Andrea je četvrti član ugledne porodice Anjeli koja godinama ima, ako ne direktne, onda veoma jake veze sa jednim od najvećih italijanskih klubova. Pre ulaska u fudbalski biznis, poslovao je sa bankama, osiguranjem, supermarketima, čak i Ferarijem, na čijoj promociji je radio.

Profimedia

Anjelijevi su vlasnici Fijata, ali i firme Eksor smeštene u Amsterdamu, preko koje se upravlja svim porodičnim kompanijama. Eksor je trenutno jedan stepen iznad Juventusa i njen prvi čovek Džon Elkan, ukazao je tada poverenje Andrei, svom bratu od ujaka.

Dolaskom Andree Anjelija u predsedničku fotelju, krenuo je veliki uspon, dotad, pomalo uspavanog torinskog giganta. “Stara dama” je preuzela primat u italijanskom fudbalu od rimskih i milanskih rivala i u poslednjih devet godina je suvereni vladar Serije A.

Uporedo sa uspostavljanjem rezultatske dominacije, Andrea Anjeli je radio na podizanju imidža crno-belih u evropskim i svetskim okvirima. Juventus je dobio novi, moderan stadion, promenio je grb u pokušaju da bude dopadljiviji širokim tržištima (pre svega: SAD) u stilu Reala, Barselone i brojnih engleskih klubova.

Vrhunac vladavine Andree Anjelija Juventusom trebalo je da bude dolazak Kristijana Ronalda i napad na toliko željeni trofej Lige šampiona, koja je, paradoksalno, umalo postala veliki žrtva upravo prvog čoveka “stare dame”.

Profimedia

Gradeći Juventusovu imperiju, Anjeli nije mogao da pobegne od brojnih kontroverzi i skandala, među kojima je jedan od zvučnijih bio seks afera sa bivšom turskom manekenkom Deniz Akalin, ženom jednog od svojih saradnika. To je uništilo njegov brak, a njegovu bivšu ženu Emu Vinter lansiralo u upravljačku strukturu Eksora. Familiji nije bilo naročito drago zbog toga.

“Prljao je ruke” Andrea i kada su u pitanju poslovi vezani direktno za klub, tako što je bio optužen da je nelegalno davao karte vođama navijača, a kasnije se ispostavilo da ti momci imaju veze i sa mafijaškim organizacijama u Italiji. Anjeli nikada nije demantovao te navode, a godinu dana bio je suspendovan jer se nije znalo gde završava novac od prodatih karata.

Poslednji u nizu “mračnih poslova” bilo je formiranje Superlige Evrope, posle kojeg je predsednik UEFA Aleksandar Čeferin, inače nekadašnji blizak saradnik Andree Anjelija, istakao da nikad nije upoznao čoveka koji može toliko da laže. Jedan od razloga za takve reči leži i u tome što je kontroverzni Italijan Slovencu u telefonskom razgovoru potvrdio da mu se sviđaju nove promene u Ligi šampiona, a samo nekoliko sati kasnije bio među onima koji su slavodobitno proglasila formiranje Superlige Evrope. Zbog toga je i dobio nadimak ”zmija”.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike