Florentino Perez ponovo teško optužio UEFA i Čeferina: Preti nam bankrot, izgubili smo dve milijarde evra

24.04.2021

07:18 >> 07:21

0

Predsednik Real Madrida tvrdi da Superliga nije mrtva i da klubovi osnivači ne mogu izaći iz nje

Florentino Perez ponovo teško optužio UEFA i Čeferina: Preti nam bankrot, izgubili smo dve milijarde evra
Copyright Profimedia

Florentino Perez ne odustaje lako od svog čeda, evropskog takmičenja najmoćnijih klubova poznatog kao Superliga. U intervjuu za dnevnik “As” predsednik Real Madrida optužio je prvog čoveka UEFA Aleksandera Čeferina da guši slobodu konkurencije i da će, uspeli u tome, Slovenac dovesti mnoge velike klubove do bankrota.

Nije, naravno, do detalja objasnio kako su se njegov Real i ostali velikani došli do ivice finansijske provalije, ali je ponovio da je 12 klubova Superlige prijavilo 650 miliona evra minusa za samo tri meseca nastalog u doba pandemije.  Zato, prema Perezu, projekat novog takmičenja ne može biti mrtav, iako su već mnogi proglasili smrt ideje.

– Grupa postoji i u njoj su i članovi koji čine Superligu.  Dali smo sebi nekoliko nedelja da razmislimo o neprijateljima, koji ne žele da izgube svoje privilegije, a manipulisali su našim projektom. Ne kajem se što sam se upustio u realizaciju ove priče, jer, bilo da je to učinjeno na ovaj ili onaj način, reakcija ovih nekoliko privilegovanih bila bi ista. Još u januaru je predsednik UEFA poslao oštro upozorenje o Superligi. Želeli smo da razgovaramo o detaljima sa UEFA, ali nisu nam dali ni vremena. Organizovana je orkestrirana manipulacija, kakvu nikada nisam video. Nikad nisam video nešto slično. Bili smo prisiljeni da se obratimo sudovima koji su izdali zabranu i nalažili UEFA i FIFA kao i ligama i nacionalnim fudbalskim asocijacijama da se uzdrže od preduzimanja bilo kakvih mera ili radnji ili izdavanja bilo kakvih izjava ili saopštenja koja sprečavaju pripremu Superlige. Po mom mišljenju, ovom presudom se okončava UEFA monopol. Ali, uprkos tome što je izdato u utorak, predsednik UEFA nastavio je sa svojim pretnjama u sredu. To su akcije koje se kose protiv slobodne konkurencije u Evropskoj uniji, i to je vrlo ozbiljno – rekao je Perez.

Prvi čovek Reala tvrdi da će gubici 12 klubova na kraju pandemije preći iznose od dve milijarde evra

– Samo u prva tri meseca pandemije prošle sezone, 12 klubova u Superligi prijavilo je gubitke od 650 miliona evra. Do kraja ove sezone, dok je pandemija još u toku, gubici će biti između dve i dve i po milijarde evra. Bordo je nedavno došao u fazu stečaja. Ili ćemo uskoro nešto preduzeti ili će tako proći još mnogo klubova.

Perez tvrdi da bi njegova Superliga donela novac “srednjim i malim” klubovima, a zašto PSŽ i Bajern nisu u društvu njegovog kluba, objašnjenje će doći uskoro. Ostali imaju ugovore sa Suerligom i to je razlog što ne mogu iz nje izaći jednostavno.

Profimedia/La Liga / Cordon Press

– U slučaju Baierna, treba reći da su oni u procesu promene rukovodstva, dok će se o slučaj PSŽ pričati malo kasnije. Grupa od 12 je osnovana i radi već niz godina. Ali oba kluba će biti pozvani. Neću trošiti vreme da objašnjavam šta je ovde obavezujući ugovor. Ali činjenica je da klubovi ne mogu da odu. Neki su, zbog pritiska, morali da kažu da će otići. Ali ovaj projekat ili nešto vrlo slično će se dogoditi i nadam se da će to biti u bliskoj budućnosti.

Glavni finansijer lige, američka banka “JP Morgan” nije napustila Superligu.

– To nije tačno, ni oni nisu otišli. Trebalo im je vremena za razmišljanje, poput 12 klubova. Ako nešto treba promeniti, biće promenjeno, ali Superliga je najbolji projekat za koji smo mislili da može da se sprovede. Ono što treba da uradimo je da vratimo navijače, omladinu. A da bi se to uradilo, moraju se izvršiti promene. Ako UEFA to želi da uradi sa projektom koji su pre neki dan najavili, a istina je da ga nisam razumeo, mislim da to ne bi bilo dobro rešenje. Štaviše, oni žele da počnu 2024. godine, a videćemo koji će se timovi povući.

Pročitajte još

Novi ugovor Serije A za TV prava manji je od prethodnog za 300 miliona evra, a to brine Pereza, jer će se taj trend raširiti i po drugim zemljama kontinenta.

– Isto će se dogoditi u Španiji i u Engleskoj. Sledeći krug ugovora biće niži ukoliko ne popravimo situaciju povećanjem konkurentnosti i interesovanje za utakmice. U suprotnom, mladi će ići na druge platforme koje ih više zabavljaju i koje rade iz dana u dan kako bi im pružili ono što žele i pridobili ih kao nove klijente. Rezultat će biti da naša gledanost pada i stalno pada.

Perez veruje da će reformisana Liga šampiona u 2024. godini doći prekasno, ali nije to jedina mana za Pereza:

– Ni format niko ne razume, ni vremenski period, jer do 2024. godine … ili ćemo to popraviti pre ili će svi klubovi bankrotirati. Uslediće pobuna timova koji idu u bankrot, jer će jedino preživeti klubovi koje finansira država ili koji imaju vlasnike multimilionere, koji su spremni, za svoju zabavu, izgubiti po stotine miliona po sezoni.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike