Analiza legendarnog Filipa Lama: Zašto svi igrači vole Pepa Gvardiolu

06.05.2021 | 18:33 >> 19:29

Autor: Dejan Petković

Bivši kapiten Bajerna opisao kako je doživeo Katalonca sa kojim je radio od 2013. do 2016. godine

Copyright Profimedia

Pep Gvardiola dobija pohvale sa svih strana za plasman Mančester sitija u finale Lige šampiona, a vredno priznanje dobio je i u kolumni bivšeg fudbalera koja je objavljena u španskom dnevniku “El Pais”. Bivši kapiten Bajerna Filip Lam opisao je kako je doživeo Katalonca dok su sarađivali u bavarskom klubu od 2013. do 2016. godine.

Pep Guardiola mi je jednom rekao: “Na velikim utakmicama odaberem samo 11 najboljih igrača koje imam”. Ova rečenica je bila njegova deviza. Gvardiola je trener koji voli umeće i talenat kod svojih igrača. Neki treneri žele da smanje složenost fudbala, a Gvardiola želi da dominira ovom složenošću. Njegov rad bi se mogao uporediti sa velemajstorom šaha ili sa dirigentom koji iz svakog muzičara izvuče najbolje – napisao je Lam.

Zaista, Lam ne greši, bar kada je u pitanju njegovog iskustvo sa Gvardiolom. U Bajernu, na samom kraju karijere, bio je više od običnog desnog beka. Kada bi se Bajern branio, povlačio bi se u liniju sa četiri odbrambena igrača u poslednjoj liniji, ali kod napada bi ulazio u sredinu i bio bi deo veznog reda kao treći defanzivni igrač sa malo većom slobodom da kreira. Lam opisuje svog trenera onako kako ga je video dok je pre dolaska u Minhen vodio Barselonu:

– Kada je Barsa osvojila Ligu šampiona 2009. i 2011. godine, oni su davili svoje protivnike. Ovaj stil je bio moguć jer su svi u klubu sledili ovu ideju “totalnog fudbala” iz Johana Krojfa. Da je Gvardiola bio u stanju, na teren bi poslao jedanaest Inijesti. Ali na drugim mestima je morao malo da žrtvuje svoje ideje. Njegov Mančester Siti sada igra malo opreznijim stilom, i on je prešao na atletsku odbranu koja dominira u vazdušnoj igri. Ekipa ponekad ostavlja loptu, vraća se, brani u svom delu terena, pa zato treba vremena da se postavi kontranapad.

Pročitajte još

Lam tvrdi da svi igrači vole Gvardiolu:

Gvardiola je naučio da ceni jednostavne golove, iz kornera ili udarca izvan kaznenog prostora. On razume da se i ovi golovi računaju. On nije samo sledbenik tiki-take. Ono šta Gvardiola želi je pre svega razvije sposobnosti svojih igrača. Odaje im počast ne stavljajući sistem, bilo da je to 4-3- 3 ili 3-5-2, iznad njih. On je prijatelj igrača, na usluzi im je. I svi vole Gvardiolu – zaključio je Lam.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam