Trener velikog Argentinca: Dijego je bio životinja

14.12.2020

12:19 >> 12:21

0

Elvio Paoloroso vodio je brigu o fizičkoj kondiciji Maradonu posle Mundijala u SAD 1994. godine

Trener velikog Argentinca: Dijego je bio životinja
Copyright Profimedia

Elvio Paoloroso, argentinski stručnjak za fizičku pripremu fudbalera, ostaće zapisan u istoriji kao čovek koji trenirao dvojicu genija: Dijega Armanda Maradonu i Lea Mesija. Posle svog iskustva u radu sa legendarnim Argentincem, Paoloroso tvrdi da je Maradona i sa 30 odsto spremnosti bio bolji od većine igrača koji bi bili potpuno fit.

Pročitajte još: Fudbal ostao bez još jednog velikana: Preminuo Žerar Ulije

Paoloroso kaže za “Ole” da se sa Maradonom upoznao 1994. godine, kada se vratio sa SP u SAD zbog problema sa dopingom dok je njegov tadašnji trener Sinjorini bio u Japanu.

– Bilo je prelepo. Trenirali smo ujutru, popodne išli u ribolov, a noću bismo jeli ono što smo ulovili. Tada sam upoznao Dijega, čoveka iz naroda, skromnog, a ne slavnog. Kasnije se Sinjorini vratio, pa smo obojica radili zajedno, dok 1995. godine Dijego nije otišao u Boku i poveo i mene sa sobom. Ponekad nije trenirao, jer ga je menadžer Giljermo Kopola odvodio u izolaciju, pa bih ga ja kasnije, da bismo nadoknadili propušteno odvodio u Palermo da vežbamo do ponoći – priča Paolorosi i nastavlja da opisuje kakva je bila “desetka” tokom treninga.

Profimedia

Bio je jednostavan, tada je bio Dijego. Ali postojao je i Maradona, koji ga je nadmašio. Ne znam u kojoj meri bi moje reči imale težinu ako bih pričao o njegovoj zavisnosti. Govorili smo ono što je bilo vezano za posao, uvek smo poštovali privatno. Rekao sam mu “Za mene si najbolji na svetu, nema sumnje, ali ti si i ljudsko biće i neću uraditi ništa što ide protiv prirode, jer te volim, divim ti se, ti si argentinsko nacionalno blago”. Dijego je bio fizički privilegovan, jer iako nije vodio računa o sebi, imao neke probleme zbog čega nije trenirao, nije jačao levu nogu,  uvek je bio dobar. Maradona sa 30 odsto pripremljenosti bio je superiorniji od bilo kog igrača ns svetu. Bila je to snaga nereda, koje je on bio svestan i za koju je znao da će mu biti dovoljna. A onda svemu tome dodajte i njegovu mentalnu brzinu. Znao je da kaže “imam teren u glavi, čak znam i šta čovek na tribini radi”.

Poznati stručnjak za kondiciju objašnjava kako je motivisao Maradonu da radi.

– Morali smo naći način, on je bio takmičarska životinja. Pokazao je to na Mundijalu 1990. godine. Članak nije bio članak, već slon! Iigrao je i pod bolom. Sećam se da smo bili u Kanadi, a on je tada imao verbalnu razmenu sa selektorom Pasarelom! Onda sam mu jednom prišao i rekao “Jesi li video šta Pasarela kaže, da koliko god trenirao više nećeš moći da igraš u reprezentaciji”. Tog dana je večerao i u jedan ujutru pokucao na vrata od sobe i rekao mi “Ajmo u teretanu”. I trčao je na traci kao životinja. Vratili smo se oko tri ili četiri ujutru u sobu. Radio je i ujutru i popodne. Hteo je i u zoru da ide na trening posle mojih reči o Pasareli. Te nedelje nije prestao da trenira 24 sata dnevno. Tako smo ga motivisali.

Paoloroso je radio pored Tata Martine u Barseloni i reprezentacijama Argentine i Paragvaja. Nove tehnologije u treningu, kada bi se samo poštovali parametri koje oni nude, Mesi sigurno ne bi bio igrač za velika dela.

Tanjug/AP/ Photo/Bernat Armangue)

–  Mesijev “GPS” pokazuju da nije najbolji, nije najjači i nije onaj koji bi skočio najviše, a da li biste ga zbog svega toga izveli iz igre. Ako je na terenu, on je nesporan. Inijesta je takođe imao slabe rezultate, ali njegova mentalna brzina se isticala kao i kod Ćavija. U Boki Veron i Kili Gonzales nisu radili previše tokom nedelje, ali su na utakmici bili među najboljima i u fizičkim parametrima. Sa Leom me je sve iznenadilo. Njegova poslušnost, disciplina, iskustvo, profesionalnost, skromnost. Kada fizički nije bio dobar u decembru 2013. godine, došao je u Rosario da napravimo merenja. Nikada nije koristio status idola, uvek bi pitao za raspored, bez želje da nameće nešto već poštujući sve što je rečeno. Ako ste mu rekli da je ručak u 12, u 11.55 već je bio za stolom. Pravi primer. Za njega imam samo reči divljenja i zahvalnosti – rekao je Paoloroso.

Pročitajte još: “Nisam ja oterao Sinišine roditelje iz Vukovara, nego on”: Drug iz detinjstva tuži Mihajlovića za klevetu

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike