UEFA rekla "Ne!" podršci LGBT - Alijanc arena neće sijati u duginim bojama

22.06.2021

10:45

0

Nemci hteli da pruže podršku mađarskim gejevima, ali politika je zabranjena

UEFA rekla "Ne!" podršci LGBT - Alijanc arena neće sijati u duginim bojama
Copyright Alijanc arena, Tanjug/AP Photo/Matthias Schrader, File

UEFA je zabranila Nemačkoj da tokom Eura 2020 Alijanc arenu “ofarba” svetlima u boje duge u znak podrške LGBT zajednici.  

To je trebalo da se desi na utakmici protiv Mađarske, ali od toga neće biti ništa. 

Vlasti Minhena odlučile su ranije da oboje stadion u dugine boje na utakmici protiv Mađarske. To je trebalo da bude znak protesta protiv mađarskog zakona koji ograničava promociju istopolnih odnosa. 

UEFA je ocenila da je to politički gest, a ona to strogo zabranjuje. 

Predlog gradonačelnika Minhena Ditera Rejtera stigao je pred utakmicu sa Mađarskom, reprezentacijom iz zemlje u kojoj su prava homoseksualaca ugrožena. To je trebalo da predstavlja znak tolerancije. 

Organizatori Evropskog prvenstva, međutim, oštro su se tome usprotivili. Nemcima je objašnjeno da je svih 11 stadiona širom Evrope na kojima se igraju mečevi mogu da budu samo u bojama UEFA i nacija koje učestvuju na turniru. 

– UEFA je ta koja daje instrukcije oko konkretnog izgleda stadiona. Bilo je dobrih razloga da se Alijanc arena ofarba u dugine boje, ali je odlučeno da se to ne uradi – rekao je portparol FS Nemačke. 

Grad Minhen i Bajern doneli su odluku da stadion zasija u duginim bojama, ali tek na Dan Svetog Kristofera, 28. juna, kada se ne igra utakmica u tom gradu. 

Podsetimo, Manuel Nojer je u pobedi Nemačke nad Portugalom 4:2 nosio kapitensku traku u bojama duge, čime je javno pružio podršku LGBT populaciji. 

Pročitajte i ovo:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike