Švajcarci nisu napravili još jednu senzaciju s bele tačke: Španija je u polufinalu EP!

02.07.2021

18:44 >> 19:12

0

Autor: Adam Štulić

Crvena furija bila bolja tokom celog meča, junak Unai Simon

Švajcarci nisu napravili još jednu senzaciju s bele tačke: Španija je u polufinalu EP!
Copyright Tanjug/Maxim Shemetov /Pool Photo via AP

Španija je prvi polufinalsta EP!

„Crvena furija“ je u četvrtfinalu, posle velike borbe, eliminisala Švajcarsku, koja nije uspela da napravi još jednu senzaciju na EURO posle izvođenja penala – 1:1, 3:1.

Izabranici Luisa Enrikea potpuno zasluženo su se našli među najbolja četiri tima na kontinentalnom šampionatu, a posle velikog kiksa u osmini finala protiv Hrvatske, golman Unai Simon je večeras izrastao u apsolutnog junaka Španije.

Čuvar mreže Atletik Bilbaa “skinuo” je dva penala Švajcarcima, kojima ovoga puta nije pomogao ni čudesni Zomer, zahvaljujući čijim intervencijama su uopšte i došli u priliku da ponove uspeh iz meča sa Francuskom.

“Furija” je do vođstva došla na samom startu meča, doduše, uz veliku dozu sreće. Posle kornera sa desne strane, lopta je došla do Đordija Albe, posle čijeg šuta bi se teško zatresla mreža Švajcaraca, da se nije nesrećno odbila od Zakarija i u 8. minutu završila iza leđa Zomera.

Rano vođstvo nije dalo dodatni elan Špancima. Naprotiv, puleni Luisa Enrikea su se povukli i izgledalo je kao da čekaju da se rival sam preda. Španci su se potpuno fokusirali na odbranu svog gola, pa je bilo samo pitanje trenutaka kada će kapitulirati.

Izjednačenje je visilo u vazduhu od starta drugog poluvremena, a došlo je posle velikog nesporazuma Paua Toresa i Laporte, između koji je Frojler uzeo loptu, ušao u kazneni prostor po desnoj strani i potom proigrao Šaćirija, kojem je preostao lakši deo posla, da je iz trka smesti u mrežu sa šest, sedam metara.

Bio je to 68. minut, a nepunih deset minuta kasnije, Frojler je prošao put od junaka do tragičara. Izgubio je loptu na svojoj polovini i potom izuzetno neoprezno startovao na Morena, zbog čega je dobio direktan crveni karton.

Od tog trenutka na terenu je postojao samo jedan tim i pravo je čudo kako Šapanci u dodatnih 30 minuta nisu rešili sve dileme. To čudo bio je čuvar mreže Borusije iz Menhengladbaha, koji je maestralnim intervencijama doveo do ludila, pre svih Đerarda Morena, kojem je dva puta skinuo zicer u prvom produžetku.

Zahvaljujući Zomeru Švajcarci su uspeli da se dokopaju penala, a kada je Buskets pogodio stativu, a Gavranović rutinski poslao loptu u mrežu u prvoj seriji, delovalo je da će “furija” doživeti sudbinu Francuske.

Ipak, da tako ne bude pobrinuo se Unai Simon, koji je pročitao šuteve Šera i Akandžija, a ekipi Vladimira Petkovića nije pomogao ni odbranjeni penal Zomera posle šuta Rodrija,  pošto je posle očajno izvedenog penala Vargasa, Ojerzabal overio pobedu Španije.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike