Do finala posle "penal-ruleta": Žoržinjo i Donaruma su heroji Italije, a Morata tragičar Španije

07.07.2021

21:41 >> 07:04

0

Utakmica za titulu je u nedelju, takođe u Londonu

Do finala posle "penal-ruleta": Žoržinjo i Donaruma su heroji Italije, a Morata tragičar Španije
Copyright Donaruma, Tanjug/AP Photo/Matt Dunham,Pool

Fudbalska reprezentacija Italije je prvi finalista Evropskog prvenstva.

Utakmica polufinala na londonskom stadionu “Vembli” nije rešena posle 90 minuta, pošto je tada bilo 1:1. Vodeći gol dao je Federiko Kjeza u 60. minutu, a 20 minuta kasnije izjednačio je Alvaro Morata. Ni posle dodatnih 30 minuta nije bilo pobednika, pa se pristupilo izvođenju penala.

Iako je doneo izjednačenje, Morata je tragičar ovog “penal-ruleta”. Njegov pokušaj je zaustavio Đanluiđi Donaruma, a sve je “potvrdio” nekoliko trenutaka kasnije i Žoržinjo.

Za trofej koji su osvojili samo jednom, davne 1968. godine, igraće u nedelju, protiv boljeg iz okršaja Engleske i Danske.

Prvo poluvreme je završeno bez golova, mada su Italijani bili blizu postizanja gola. Emerson je pogodio okvir gola. Ipak, “azuri” su poveli pogotkom Federika Kjeze u 60. minutu. Kontra formalnog domaćina u ovom duelu je na kraju dala rezultat. Napadač Juventusa je pokupio loptu, imao vremena da se namesti i pogodi dalji ugao.

Samo dva minuta kasnije, selektor Španije Luis Enrike je napravio izmenu i uveo Alvara Moratu, koji je na opšte izenađenje meč počeo na klupi. Nekoliko minuta kasnije, Đerar Moreno i Rodri su takođe dobili šansu, a selektor Italije Roberto Mančini je uveo Matea Pesinu i Rafaela Toloija.

Ispostavilo se da je uvođenje Morate bio pravi potez. Asistenciju je upisao Dani Olmo, dok je Morata dao svoj treći pogodak na ovom šampionatu.

Posle pogotka Morate, usledile su izmene na obe strane. Mančini je šansu dao Manuelu Lokateliju i Andrei Belotiju, a Enrike Markosu Ljorenteu.

Onda se ušlo u produžetke. U prvom, Olmo je iz daljine pokušao da savlada Đanluiđija Donarumu, ali je sada već bivši golman Milana odbranio. Želeo je Morata i novi gol, ali je njegov pokušaj izblokiran. Ubrzo su Španci bili u prilici, ali je Donaruma prvo skinuo loptu sa glave Morati, a onda je i izblokiran pokušaj Ljorentea.

U drugom produžetku, nove izmene, pa su na terenu bili, za Španiju, Alkantara i Tores, odnosno Bernaderski, koji je zamenio Kjezu. U 110. minutu, Domeniko Bernardi je dao gol, ali je on poništen zbog ofsajda.

Onda se pristupilo penalima.

Prvo je Lokateli šutirao, ali je Unai Simon odbranio. Neuspešan je bio i Olmo, koji je pružio odličnu partiju. Zatim je pogodio Beloti. Kao i on, i Moreno je pogodio uz desnu stativu.

Treću seriju je otvorio Bonuči golom, a uzvratio je na isti način i Alkantara. Pogodio je i Bernardeski, ali je onda Morata bio neuspešan. Donaruma je odbranio. Zatim je Žoržinjo pogodio i odveo Italijane u veliko finale.

Za sutra, takođe od 21 čas, zakazano je i drugo polufinale. Kao što smo rekli, igraće Danska i Engleska, a finale je planirano za nedelju.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike