Englezi u njima vide opasnost! Vanja, Bleki i kapiten, a tu je i nova zvezda tima

16.06.2024

11:19

0

Autor: A. S.

BBC je pisao hvalospev o srpskim igračima

Englezi u njima vide opasnost! Vanja, Bleki i kapiten, a tu je i nova zvezda tima
Fudbaleri Srbije - Copyright MN Press

Velika je pažna javnosti pred meč Srbije i Engleske. Dok se u Srbiji čeka na prvi meč na Evropskom prvenstvu posle 24 godine, Englezi veruju u svoj sastav koji na šampionat u Nemačkoj dolazi sa ulogom favorita.

Mediji sa ostrva su radili analizu našeg tima i tom prilikom izdvojili petoricu srpskih fudbalera na koje treba obratiti pažnju.

Krenuli su, logično, od golmana Vanje Milinković-Savića.

- Iskusni golman Vanja Milinković-Savić igrao je klupski fudbal u Srbiji, Poljskoj, Italiji i Belgiji. Ovaj 27-godišnjak je potpisao ugovor sa Mančester junajtedom sa 17 godina 2014. godine, ali je otišao pošto nije dobio radnu dozvolu. Pošto se istakao u kvalifikacijama, očekuje se da će igrati protiv Engleske, mada ima nekih navijača Srbije koji bi više voleli da Đorđe Petrović iz Čelsija počne. Milinković-Savić je pomogao Torinu da osvoji deveto mesto u Seriji A u sezoni 2023/24. On je mlađi brat Sergeja Milinkovića Savića, koji je osam godina proveo u Laciju i igra u veznom redu za Srbiju - navodi se u tekstu "BBC-ja".

Nikolu Milenkovića su etiketirali kao iskusnog defanzivca.

- Desni centralni bek, Nikola Milenković će predstavljati svoju zemlju na trećem velikom turniru. Ovaj 26-godišnjak je na Svetskom prvenstvu 2018. igrao zajedno sa bivšim premijerligašima Nemanjom Matićem i Branislavom Ivanovićem, a četiri godine kasnije nastupio je i u Kataru. Vodili su protiv Kameruna sa 3-1 i Švajcarske sa 2-1 na turniru 2022, pre nego što su remizirali 3-3 i izgubili 3-2. Orlovi će se nadati da će Milenkovićevo iskustvo, sedam godina igrajući za Fiorentinu u Seriji A, obezbediti da više ne propadnu na velikoj sceni.

Kapitena Dušana Tadića smatraju glavnim igračem Srbije.

- Osam godina je prošlo otkako su Dušan Tadić i Virdžil van Dajk pomogli Sautemptonu da savlada milanski Inter u Ligi Evrope u nezaboravnoj noći na stadionu "Sent Meri". Sa svojih 35 godina Tadić je i dalje glavni čovek Srbije i trebalo bi da bude kapiten svoje zemlje protiv Engleske. Postigao je nekoliko golova u kvalifikacijama, a u martu je pretekao Branislava Ivanovića kao igrač sa najviše emčeva kao kapiten. Tadić igra u Turskoj za Fenerbahče, koji je upravo imenovao Žozea Murinja za glavnog trenera.

Kao buduća zvezda tima se istakao Lazar Samardžić.

- Lazar Samardžić možda nije automatski starter, ali je svakako onaj koga treba gledati ako se pojavi. Ovaj 22-godišnjak, koji igra na poziciji ofanzivnog veznog ili krilnog igrača, rođen je u Berlinu i predstavljao je Nemačku na različitim nivoima do 21 godine. Na njega se gleda kao na konačnog naslednika Dušana Tadića, kao na kreativnu i uticajnu snagu u reprezentaciji Srbije. Samardžić igra u Italiji za Udineze, a dva od njegovih šest golova u Seriji A u sezoni 2023/24 desila su se u mečevima protiv Milana i Intera. U skorije vreme, Samardžić je povezivan i sa Vest Hemom, eksternim i Notingem Forestom.

I na kraju, tu je i prvi napadač reprezentacije Aleksandar Mitrović.

- Pošto je igrao u Premijer ligi za Fulam i Njukasl, Aleksandar Mitrović će imati dodatnu motivaciju da ima uticaj protiv Engleske. Ovaj 29-godišnjak, koji je postigao 38 golova u 129 utakmica u Engleskoj, sada igra u Saudijskoj Pro ligi. Najbolji strelac Srbije u kvalifikacijama sa pet golova, Mitrović ima izvanredan međunarodni rekord od 58 golova u 91 utakmici za svoju reprezentaciju. Poznat po svom borbenom duhu, njegovi saigrači će se nadati da neće preći granice ako krene ispred napadača Juventusa Dušana Vlahovića - kraj je teksta BBC-ja.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike