Partizanov pakleni put ka Ligi šampiona i nova bizarnost: Kad nisi šampion, bolje da budeš treći!

10.05.2024

17:03

0

Autor: A. Š.

Svakako nesvakidašnja situacija, ali kada se pogleda iz ugla izvesnosti dileme nema

Partizanov pakleni put ka Ligi šampiona i nova bizarnost: Kad nisi šampion, bolje da budeš treći!
Gajas Zahid i Milan Radin - Copyright MN Press

Srpski fudbal na svim nivoima godinama uzanad prepun je bizarnosti. Istini za volju, na najvišem rangu u manjem obimu, ali i te kako ih ima. Ipak, za ovu, a jedna je od većih, direktan krivac se nalazi u Nionu, preciznije u delu zaduženom za sistem takmičenja.

Najprostije rečeno – ove sezone među superligašima važi spoznaja da je, kad već nisi uspeo da izdržiš šampionsku trku sa Crvenom zvezdom, mnogo bolje da takmičarsku godinu završiš na trećem nego na vicešampionskoj poziciji.

Da pređemo na stvar – za razliku od drugoplasiranog, pod uslovom da Crvena zvezda odbrani duplu krunu, trećeplasirani tim Superlige Srbije ima zagarantovanu jesen u Evropi.

Vicešampion Srbije, na prvi pogled ima primamljiv zov kvalifikacija za Ligu šampiona. Partizan ili TSC u pohod na elitno takmičenje krenuće od drugog kvalifikacionog kola u ligaškoj stazi i kako trenutno stvari stoje za rivala će imati kijevski Dinamo ili Fenerbahče.

Ukoliko srpski viceprvak preskoči prvu minu, u trećoj rundi ga čeka još veći izazov protiv timova kao što su Rendžer, praška Slavija, Salcburg i Lil.

Zanimljiv deo sledi ukoliko Crvena zvezda u finalu Kupa savlada Vojvodinu. U tom slučaju trećeplasirani tim Superlige Srbije ide direktno u plej-of Lige Evrope, što znači da u slučaju eliminacije ima garantovano učešće u grupnoj fazi Lige konferencija i najmanje šest evropskih utakmica tokom jeseni.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike