Nemce pred EURO trese žestok skandal! Font broja na dresu napravio pometnju – Adidas se odlučio na jedini razuman korak! (FOTO)

01.04.2024

19:39

0

Autor: A. Š.

Poznati proizvođač sportske opreme izazvao pometnju asocijacijom na ozloglašenu nacističku paravojnu formaciju

Nemce pred EURO trese žestok skandal! Font broja na dresu napravio pometnju – Adidas se odlučio na jedini razuman korak! (FOTO)
Kai Haverc - Copyright Profimedia

Nemce trese žestok skandal u predvečerje šampionata Evrope koji će se ovog leta održati u njihovoj zemlji. Sve je „zapržio“ Adidas, koji je nespretnim odabirom fonta za brojeve na dresu probudio nacističke duhove, na njih posebno osetljivih Nemaca.

Čim je promovisan dres „pancera“ za EURO u tamnošnjoj javnosti se podigla ozbiljna halabuka zbog broja 44 na dresu, koji neodoljivo podseća na oznaku ozloglašenu SS diviziju, koja je tokom Drugog svetskog rata delovala kao paravojna formacija pod direktnom upravom Adolfa Hitlera i Nacističke partije.

Tako je haos u Nemačkoj oko proizvođača sportske opreme koji oblači „pancere“ dodatno produbljen, s obzirom da se velika prašina podigla i kada je FS Nemačke doneo odluku da posle 70 godina skine Adidas i obuče se u Najki, s kojim je ugovor potpisan za period od 2027. do 2034. godine.

Podsetimo, ta odluka žestoko je razljutila deo tamnošnje javnosti, ali i neke od vodećih političara u zemlji, koji su smatrali da je Adidas deo identiteta nacionalne selekcije. Međutim, skandal zbog broja 44 ekspresno je bacio u senku sve ostalo, toliko da je zvaničnim izlaskom u javnost morao da reaguje i renomirani proizvođač sportske opreme, sa jedinom razumnom odlukom u ovoj situaciji.

- Povući ćemo broj 44 što je pre moguće. Ljudi iz oko 100 nacija rade u Adidasu, naša kompanija se zalaže za promovisanje različitosti, a kao kompanija aktivno se borimo protiv ksenofobije, antisemitizma, nasilja i mržnje u svim oblicima. Pokušaji provlačenja mišljenja koja izazivaju podele ili isključivost nisu deo naših vrednosti kao robne marke i odlučno odbijamo sve sugestije da je to bila naša namera – kazao je portparol Adidasa, dok se FS Nemačke takođe oglasio i jasno distancirao od bilo kakvih desničarskih ideja.

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike