Eksplozija radosti i osećaj olakšanja: Bah oduševljen Olimpijskim igrama

29.07.2021

13:24

0

Predsednik MOK srećan zbog sportista

Eksplozija radosti i osećaj olakšanja: Bah oduševljen Olimpijskim igrama
Copyright MN Press

Olimpijske igre u Tokiju po mnogome se razlikuju od svih održanih do sada. Pandemija koronavirusa odložila ih je za godinu dana, a sportisti se zbog epidemioloških mera nadmeću bez publike.

Radost i olakšanje što se Igre, uprkos svemu, održavaju su osećanja koja dominiraju u Olimpijskom selu. Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah je za Eurosport govorio o najvećim izazovima prilikom organizacije Tokija 2020.

Šta je na Vas u dosadašnjem toku Olimpijskih igara ostavilo najsnažniji utisak?

– Ne želim nikoga da izdvajam, to ne bi bilo fer. Ono što je posebno ostavilo utisak na mene su emocije. Uprkos tome što nema publike, emocije sportista su zaista snažne. Bio sam u poseti Olimpijskom selu pre Igara i osećao sam da su svi toliko srećni što su napokon tu i što imaju priliku da se takmiče. Na svakom koraku je primetna eksplozija radosti i osećaj olakšanja. Čak i kada razgovarate sa sportistima koji se nisu kvalifikovali u finale ili nisu prošli prvu rundu takmičenja, ipak su svi srećni jer su deo nečeg ovako velikog. Na Olimpijskim igrama vlada onaj osećaj skromnosti jer svi znaju da su deo nečeg većeg od sebe.

Koji su najveći izazovi kroz koje ste prošli u procesu organizacije Tokija 2020?

– Rekao bih da je to sticanje poverenja ljudi da je moguće organizovati Igre na bezbedan način. Nije bio lako i ovaj proces nam je zadavao glavobolje u svakom smislu. Pandemija se nije širila isto u svih 205 nacionalnih komiteta, tako da nismo mogli da se fokusiramo samo na dogadjanja u Japanu, već smo morali da pratimo situaciju u svim zemljama. Stalno smo proveravali da li će sportisti moći da učestvuju, da li imaju uslove za treniranje i da li mogu da se pripreme. Ako uzmemo u obzir velika ograničenja prilikom putovanja, izazov za sportiste je bilo i učešće na kvalifikacionim turnirima. Bilo je to, da se izrazim diplomatski, vrlo interesantnih 15 meseci.

Šta očekujete od Olimpisjkih igara u Parizu 2024. godine?

– Pariz 2024. biće prve Igre nakon reforme Međunarodnog olimpijskog komiteta, te ujedno i najinkluzivnije do sada. Imaćete priliku da vidite celu zemlju kako učestvuje u organizaciji. Za početak, dve hiljade zajednica u Francuskoj pripremiće svoje programe tokom Igara, kako bi aktivirale stanovništvo koje će učestvovati u masovnim događajima koji prate Olimpijske igre.

Bah je u dodao i da će Igre u Parizu biti mnogo urbanije.

– Preselićemo ih u centar Pariza, sa Trijumfalnom kapijom, Trgom Konkord i Ajfelovim tornjem u pozadini. Takođe, ovo će biti i najodrživije Igre do sada. Postavili smo cilj da one budu ne samo ugljenik-neutralne, već i da imaju pozitivne efekte na klimu, što će biti ogroman korak napred.

Pročitajte još:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike