Pad fudbalskog boga: Skandal Dijega Maradone koji je zauvek promenio fudbalsku igru (FOTO/VIDEO)

17.03.2024

07:03

0

Autor: I. P.

Trenutak koji je šokirao svet i obrukao najvećeg, ali ga nije izbrisao iz srca navijača

Pad fudbalskog boga: Skandal Dijega Maradone koji je zauvek promenio fudbalsku igru (FOTO/VIDEO)
Maradona u dresu Napolija, arhiva - Copyright Profimedia

Na današnji dan 17. mart 1991. godine fudbalski svet je ostao u šoku nakon što je utakmica između Napolija i Barija, odigrana na stadionu "San Paolo", dobila neočekivan epilog.

Iako je duel završen minimalnom pobedom domaćina zahvaljujući majstoriji Đanfranka Zole, vest koja je usledila zasenila je sportski rezultat. Dijego Armando Maradona, fudbalska legenda i tadašnja prva zvezda Napolija, našao se u centru skandala nakon što je testiranje njegovog uzorka urina pokazalo prisustvo kokaina.

Ovaj događaj nije samo označio početak kraja blistave karijere argentinskog maestra na italijanskim terenima, već je i duboko uticao na percepciju profesionalnog sporta.

Maradona koji je svetu fudbala podario nezaboravne trenutke, uključujući i trenutak kada je vodio Argentinu do svetske titule 1986. godine, našao se suočen sa suspenzijom od 15 meseci izrečenom od strane italijanskog fudbalskog saveza, a potom i FIFA.

Svega desetak dana kasnije, situacija je eskalirala kada je Maradona uhapšen zbog posedovanja pola kilograma kokaina u svom stanu u Kabaljitu, predgrađu Buenos Ajresa. Ovaj incident nije samo stavio tačku na njegovu epohu u Italiji, već je i simbolizovao tragičan pad jednog od najtalentovanijih fudbalera svih vremena.
 

 

Iako je Napoli sezonu 1990/91. završio tek na osmoj poziciji, uticaj Maradone na klub i grad Napulj ostao je trajno. Sa dva osvojena šampionata Italije, Maradona je Napulju doneo više od titula - podario je nadu i ponos gradu koji je dugo čekao na sportskog heroja.

Uprkos skandalu koji ga je pratio, Maradona je u srcima navijača ostao nezaboravan simbol strasti, borbenosti i čiste ljubavi prema igri.

Dok se fudbalski svet i danas seća uspona i pada Dijega Maradone, njegova priča služi kao podsetnik na to koliko sportski uspesi mogu biti krhki, ali i na večnu slavu koju prave šampioni na terenu. Maradonina ostavština živi i danas, podsećajući nas na njegov neizbrisiv trag u istoriji fudbala.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike