Gde su "orlići" koji su pre osam godina osvojili Evropu: Od Banatskog Velikog Sela do Londona, rasuti po celom svetu

01.08.2021

17:31 >> 17:41

0

Na današnji dan pre osam godina U19 selekcija Srbije pobedila Francusku u finalu EP

Gde su "orlići" koji su pre osam godina osvojili Evropu: Od Banatskog Velikog Sela do Londona, rasuti po celom svetu
Copyright FSS

Na današnji dan 1. avgusta 2013. godine ostvarena je jedna od najvažnijih pobeda srpskog reprezentativnog fudbala.

Pre osam godina selekcija Srbije za igrače ispod 19 godina predvođena selektorom Ljubinkom Drulovićem postala je šampion Evrope savladavši u finalu odgovarajući tim Francuske rezultatom 1:0.

Jedini gol na utakmici poostigao je Andrija Luković, na asistenciju Aleksandra Mitrovića.

Ovaj tim bio je miks dve generacije 94. i 95. godišta, od koji su ovi drugi posle dve godine na SP na Novom Zelandu osvojili titulu prvaka planete pobedom nad Brazilom sa 2:1.

Srbija – Francuska 1:0

Luković 57. minut

Srbija: Rajković – Golubović, Filipović, Veljković Antić – Milinković-Savić, Nemanja Maksimović – Đurđević (od 88. Ožegović) , Pavlovski (od 90. Urošević), Luković (od 68. Meleg) – Mitrović. Selektor Ljubinko Drulović.

Francuska: Binardo – Ikoko, Konte, Laport, Moreira – Ino, Azuni, Rabio – Marsijal, Benzija, Žan. Selektor: Fransoa Smerecki.

Gde su danas momci i selektor koji su savladali Laporta, Marsijala, Rabioa i ostale francuske fudbalere koji su dostigli velike transfere u seniorskoj konkurenciji?

Rajković igra za reprezentaciju, standardni je golman francuskog Remsa. Desni bek Petar Golubović lutao je posle odlaska iz OFK Beograda, promenivši nekoliko klubova u italijanskoj Seriji B kao pozajmljeni igrač Rome. Danas je bez kluba, poslednji izazov u prošloj sezoni imao je kao član belgijskog Kortrajka.

Štoper Aleksandar Filipović igra trenutno u beloruskom BATE Borisov, dok njegov saigrač iz poslednje linije Miloš Veljković ima ugovor sa Verderom iz Bremena. Levi bek Nikola Antić se posle EPu Litvaniji tražio u Crvenoj zvezdi, pa u Vojvodini, odakle je završio u Šahtjoru iz Soligorska, prvaku Belorusije.

Sergej Milinković-Savić i Nemanja Maksimović već su standardni reprezentativci, dok se Marko Pavlovski izgubio iz vidokruga traženjem šanse od kranje tačke zapadne do istoka Evrope. Pokušao je najpre da se nametne kao igrač Portoa B, pa je prešao u Varžim, odatle u Dinamo Minsk i na kraju je završio u klubu iz Litvanije – Riteriai.

Uroš Đurđević više nije u konkurenciji za spisak selektora Srbije, budući da je promenio fubalski pasoš prihvatajući poziv Crne Gore, dok je Andrija Luković pre nekoliko dana iz portugalskog Famalikaa prešao u Beleneseš.

Aleksandar Mitrović je centarfor Fulama, Slobodan Urošević bek Partizana, Ožegović igra u Turskoj, dok je Dejan Meleg po drugi put u karijeri primoran da se vraća na veliku scenu posle nesnalaženja, prvo u Ajaksu, a kasnije i u Crvenoj zvezdi. Trenutno je pod ugovorom u banjalučkom Borcu.

Od rezervnih igrača, golman Stefan Čupić je u Olimpijakosu iz Nikozije, Milan Vojvodić igra za Kozaru iz Banatskog Velikog Sela, Mijat Gaćinović je u Hofenhajmu, Aleksandar Čavrić u Slovanu iz Bratislave, dok Ljubinko Drulović trenutno nema klub.

Pročitajte još

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike