Čelsi će "preskočiti" Evropu ako osvoji Liga kup: Liga konferencija im se prosto ne isplati, a UEFA pritiska!

22.02.2024

20:21

0

Autor: P.K.

Moguć je sporazum da budu suspendovani na godinu dana iz Evrope

Čelsi će "preskočiti" Evropu ako osvoji Liga kup: Liga konferencija im se prosto ne isplati, a UEFA pritiska!
Igrači Čelsija - Copyright Tanjug/AP Photo/Dave Thompson

Čelsi bi mogao da postigne dogovor sa UEFA i da prihvati suspenziju iz evropskih takmičenja da bi uštedeo novac!

Čelsi će se plasirati za kvalifikacione runde Lige konferencija ako pobedi Liverpul u finalu Liga kupa u nedelju. Takav ishod bi ga doveo pod strožije finansijske restrikcije Evrope, koje su restriktivnije od onih u Premijer ligi.

Kiran Magvajer je za Atletik rekao da Čelsi "neće zaraditi novac" od učešća u trećem po snazi evropskom takmičenju i da bi mogao da se dogovore sa UEFA - kao što je to uradio Milan za sezonu 2019/20 - da se na godinu dana povuku iz Evrope.

To bi im omogućilo veću finansijsku slobodu.

- Možda bi bilo u interesu Čelsija da uradi isto što i Milan. Ulazimo u sferu trodimenzionalnog šaha, koju su neki klubovi sposobni da igraju - rekao je stručnjak za finansije u fudbalu.

- Kada platite bonus igračima za kvalifikaciju za takmičenje, transport, smeštaj i ostale troškove, samo mali iznos novca ostaje od Lige konferencija. Teško je privući značajan broj navijača na Stamford bridž ako je protivnik skroman. To nije kritika. To su savremene ekonomske realnosti. Ako premaše limite UEFA, postavlja se pitanje: "Da li želimo da igramo u Konferencijskoj ligi sledeće sezone?". Jer od nje neće zaraditi pare.

Prema pravilima Premijer lige o profitu i održivosti, klubovima je dozvoljeno da izgube do 122miliona evra u periodu od tri godine.

Čelsi je za dlaku ispoštovao ovo pravilo u poslednjem periodu praćenja, koji je završen 30. juna 2023.

Međutim, evropska pravila o licenciranju klubova i finansijskoj održivosti - nova verzija finansijskog fer-pleja - mnogo su restriktivnija.

Klubovima je dozvoljeno da izgube 80 miliona evra u prethodne dve godine prema pravilima Evrope, pod uslovom da nisu već pod sankcijama i da su "u dobrom zdravlju".

Osim toga, od Čelsija će verovatno biti očekivano da obezbedi bonuse zasnovane na performansama, što će dodatno povećati teret plata.

I očekivanja UEFA za amortizaciju transfernih naknada biće malo drugačija.

U Premijer ligi i Evropi, klubovi sada mogu amortizovati transfer obeštećenja samo u periodu od pet godina, što znači, na primer, da mogu raspodeliti "trošak" transfera od 10 miliona funti na pet godina u finansijskim kalkulacijama na 2 miliona funti godišnje.

Ali, pošto je ovo pravilo stupilo na snagu za klubove Premijer lige u januaru, Čelsi je izbegao da to uradi za igrače poput Mojzesa Kaiseda, koga su kupili za 115 miliona funti letos.

Ako se kvalifikuju za Evropu, moraće da amortizuju njegovu naknadu na pet godina, umesto osam kako to trenutno čine.

U čisto finansijskom smislu, Liga konferencija jednostavno nije vredna truda za klub veličine Čelsija.

Dok je Čelsi zaradio 82 miliona funti plasmanom u osminu finala Lige šampiona u sezoni 2022/23, Vest Hem je zaradio samo 16 miliona funti za osvajanje Lige konferencija.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike