Holandski fudbaler osuđen na višegodišnji zatvor! Švercovao kokain, ali on ne mari, već najavljuje tužbu!

14.02.2024

13:04

0

Autor: D. N.

Promes nije jedini kome sleduje ozbiljna kazna, mada je za sada "nedostupan"

Holandski fudbaler osuđen na višegodišnji zatvor! Švercovao kokain, ali on ne mari, već najavljuje tužbu!
Copyright Tanjug/AP Photo/Rui Vieira

Kvinsi Promes je osuđen na šest godina zatvora zbog šverca kokaina i "pranja" novca. Uz holandskog fudbalera osuđen je i saučesnik Marilo V. i kaznu je izrekao sud u Amsterdamu.

Kako su naveli tužioci Promes i V. su imali ključne uloge u koordinaciji u švercu kokaina, a reč je o 1.350 kilograma ovog narkotika.

Sudija je tokom izricanja presude takođe kriikovao Promesa koji je uprkos postojećoj imovini želeo da zaradi još više, i to uz pomoć ozbiljne kriminalne radnje. Uz to, Promes je kao profesionalni fudbaler trebalo da bude model, što je nanelo dodatnu štetu.

Sudu su priloženi dokazi da je bio veoma važna osoba u transportu dve pošiljke kokaina tokom 2020. godine. Tu su pre svega poruke preko Skaja, a u toj komunikaciji je Promes imao nadimak Fantazma. Tada su se dogovarali kako da se isporuči kokain u luku Antverpen.

Promes (32) trenutno igra u Rusiji, za moskovski Spartak i odbio je da se vrati u Holandiju, kako bi mu se sudilo. Njegovi advokati Robert Malevič Sofi Hof su ga obavestili o kazni, a on je prema navodima medija u Holandiji najavio žalbu.

Tužilaštvo je čak tražilo kaznu od devet godina.

- On misli da je nedodirljiv ako je u inostranstvu, u Rusiji. Želimo da svi znaju kako je uspešni fudbaler dozvolio sebi da bude akter ozbiljnog kriminala - objašnjeno je u izjavi Tužilaštva.

Podsetimo, reč je o dve pošiljke, od oko 650 i 713 kilograma. Krajem januara 2020. godine one su presretnute u luci Antverpen. Prema Nacionalnom monitoru za droge u Holandiji, pošiljke su tada na ulicama Amsterdama vredele oko 75 miliona evra. Stigle su iz Brazila, a bile su skrivene među džakovima morske soli.

Inače, Promes je nedavno osuđen za pokušaj ubistva. Nožem je ubo svog rođaka u koleno na porodičnoj proslavi. Promes je to uvek negirao, ali je na prisluškivanim telefonskim razgovorima priznao ubod. Tada je zajedno bio u Ajaksu, sa kapitenom Srbije, Dušanom Tadićem.

Igrao je još i za Tvente, Go Ahed Igls i Sevilju. Član Spartaka bio je od 2014. do 2018. godine, a u klub iz Moskve se vratio 2021. Ove sezone je odigrao 21 meč za klub iz Moskve i postigao osam golova.

Za reprezentaciju Holandije od 2014. do 2021. godine igrao je u 50 utakmica i sedam puta dao gol.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike